OSLOBAĐANjE Ramuša Haradinaja, kako se procenjuje, dovodi Kosovo na korak do vanrednih parlamentarnih izbora, a samim tim i do daljeg odlaganja dijaloga sa Beogradom koji se vodi u Briselu, jer se ovi razgovori po pravilu "zamrzavaju" za vreme izbornih kampanja.

Prema rečima premijera Aleksandra Vučića, već je spremljen politički scenario koji predviđa dovođenje najradikalnijih političara na vlast u Prištini, "kako bismo mi bili naterani na ustupke".

- Kadri Veselji treba da bude premijer Kosova, a Ramuš Haradinaj njegov zamenik - rekao je Vučić.

Analitičar Dušan Janjić, ocenjuje za "Novosti" da će puštanje Haradinaja na slobodu imati za posledicu efekat jačanja "svealbanske solidarnosti", i to ne samo na KiM, već i u Albaniji, a koji će se odraziti na jačanje njegove stranke (Alijanse za budućnost Kosova). To može dovesti do vanrednih parlamentarnih izbora već 28. maja ili 4. juna.

- S obzirom na to da je na predlog opozicije vladajuća koalicija prihvatila da se blokira dijalog do puštanja Haradinaja na slobodu, sada je moguće da Tači i Mustafa dogovore sa Ramušem Haradinajem da se pre vremena ide na birališta, jer tako svi dobijaju. Tači i Mustafa neće ići u Brisel na razgovore sa Beogradom, za šta im opozicija sve vreme prigovara, a Haradinajeva stranka dobija poen jer te izbore traži već godinu - navodi Janjić.


OD OVK DO ŠEFA PARLAMENTA

KADRI Veselji je potpredsednik DPK, stranke Hašima Tačija i trenutno je na funkciji predsednika kosovskog parlamenta. Pre toga je bio na čelu Kosovske obaveštajne službe i, kako piše na sajtu Skupštine Kosova "jedna je od glavnih ličnosti OVK".