VLADA smatra da je odluka sramna, skandalozna, protivpravna i apsolutno nepravična, a više od svega politička, rekao je premijer Aleksandar Vučić na pres konferenciji nakon vanredne sednice vlade posvećene odluci francuskog suda i najavio protestnu notu Francuskoj i poziv ambasadoru Srbije na konsultacije.

Vučić kaže da odluku francuskog suda niko normalan ne može da razume, jer nema obrazloženja zašto nije prihvaćen zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja. On je zatim naveo četiri tačke obrazloženja odluke suda, pomenuvši kao posebno sporne treću i četvrtu. Pod tačkom jedan sud je konstatovao da su uslovi za razmatranje osnovnog zahteva za ekstradiciju od 6.1. 2017. ispunjeni, što, kaže, znači da je Srbija dostavila dokumentaciju u skladu sa zahtevom.

U tački dva obrazloženja odbacuje se podnesak od 1. 3. 2017. dostavljen od drzave podnosioca, iako su, primetio je premijer, na tome oni insistirali da bi moglo da se utvrdi da li imamo nove cinjenice, a ne samo one koje su već uzete u razmatranje prilikom presuđivanja Haskog ad hok tribunala. U tački četiri sud, istakao je Vučić, saopštava da je utvrdio da bi izručenje moglo da ima izuzetno teške posledice po Haradinaja.

"Pa nismo ga zvali na čokolade i bombone, nego da odgovara za zločine", primetio je Vučić.

Vučić je rekao da su danas pobedili zločinci, a da je obaveza Srbije da zbog ubijenih i žrtava nastavi svoju borbu.

PROTESTNA NOTA FRANCUSKOJ Srbija će Francuskoj uputiti protestnu notu zbog odluke suda u toj zemlji da ne izruči Ramuša Haradinaja i pozvati svog ambasadora iz Francuske na konsultacije u Beograd, najavio je premijer Aleksandar Vučić. On je rekao da će uputiti najoštriju protestnu notu Francuskoj, jer se radi o najvišim moralnim i pravnim principima i o tome da li neko poštuje suverenu zemlje ili štiti zločince. Rekao je i da je stupio u kontakt sa ambasdorima više zemalja, te da će se u 16.30 sati čuti sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim. Najavio je i da će u narednim danima uputiti pismo i svim članicama UN u kojem će navesti pravna obrazloženja, ali i odgovore na političke odluke.


ČETIRI TAČKE OBRAZLOŽENjA SRAMNE ODLUKE SUDA U KOLMARU

U obrazloženju odluke francuskog suda navedene su četiri tačke kojima se sud rukovodio u odluci da ne izruči Ramuša Haradinaja Srbiji, a saopštio ih je na pres konferenciji premijer Aleksandar Vučić.

To su:

1. Sud konstatuje da su u razmotranju zahteva od 6. januara 2017. ispunjeni svi uslovi, što znači da je Srbija dostavila dokumenta potrebna za taj slučaj.

2. Odbacuje se podnesak od 1. marta 2017. države podnosioca, tražen inače da bi se proverilo da li Srbija ima nove činjenice i iskaze, a ne samo one koje su već uzete u razmatranje prilikom presuđivanja Haškog ad hok tribunala.

3. Ramuš Haradinaj nije saglasan da bude izručen.

4. Sud je utvrdio da izručenje Ramuša Haradinaja podnosiocu zahteva može da ima izuzetno teške posledice po njega.


MINISTARSTVO PRAVDE: NETAČNI NAVODI SUDA U KOLMARU


Ministarstvo pravde saopštilo je da nisu tačni navodi suda u Kolmaru, koji je danas odlučivao o zahtevu za izručenje Ramuša Haradinaja, da Srbija nije ispoštovala proceduru i naglasilo da je Srbija u potpunosti ispoštovala sve procedure i zahteve, što je i sud potvrdio u izreci presude - da su ispunjeni uslovi za razmatranje zahteva za ekstradiciju, koji je Srbija dostavila u januaru.

To znači da je u potpunosti ispoštovana procedura koja je propisana Evropskom konvencijom o ekstradiciji i da je Srbija uz Zahtev za izručenje dostavila i Rešenje o sprovođenju istrage, Rešenje o određivanju pritvora, kao i Naredbu o izdavanju poternice. Navedeni dokumenti su bilo dovoljni da francuski organi i na osnovu toga utvrde da su ispunjeni svi neophodni uslovi potrebni za izručenje Ramuša Haradinaja, ukazalo je Ministarstvo pravde,

Ministarstvo ističe da se Naredba o proširenju istrage od januara 2017. godine, koja je doneta i prosleđena sudu u Kolmaru, odnosi na isti predmet kojim se tereti Ramuš Haradinaj za ratne zločine počinjene na KiM i predstavlja sastavni deo prvobitne istrage (i istraga i proširenje istrage predstavljaju delove jednog istog postupka).

Sa druge strane, kaže se u saopštenju, poternica za Haradinajem, koja je raspisan 2004. godine, obuhvata i proširenu istragu, samim tim što naredba za proširenje istrage predstavlja deo jednog istog predmeta, što je ukazano i dostavljeno sudu, po njihovom nalogu iz marta ove godine.

Ministarstvo pravde ukazuje da je sudu takođe dostavilo i dodatnu dokumentaciju koja ne predstavlja dopunu Zahteva za izručenje, već objašnjenje da se Ramuš Haradinaj ne tereti za ista dela pred srpskim organima, kao što se procesuirao pred Haškim sudom.

Podseća se da je Haradinajeva odbrana isticala da je protiv Ramuša Haradinaja već pravosnažno okončan postupak pred Haškim sudom i da je oslobođen svih optužbi za koje mu se navodno ponovo sudi pred srpskim organima.

Upravo pojašnjenje koje je Srbija prosledila potvrđuje da se pred Tužilaštvom za ratne zločine protiv Ramuša Haradinaja vodi postupak za događaje koji su se dogodili u junu 1999. godine, a koji nisu bili obuhvaćeni postupkom pred Haškim sudom, gde mu se na teret stavljaju događaji iz 1998. godine, naglasio je Ministarstvo.

Iako je navedena dokumentacija blagovremeno dostavljena, sud u Kolmaru je održao još jedno ročište početkom marta, na kojem je dodatno zatražio od Srbije da dostavi odgovore u vezi sa izmenama krivično-pravnog sistema Republike Srbije (pojašnjenje novog Zakona o krivičnom postupku, tužilačke istrage, kao i delova Krivičnog zakonika, koji se odnose na propisane maksimalne kazne za delo stavljeno na teret, kao i rokove zastarelosti za krivična dela ratni zločini), što je Srbija i dostavila.

U svakom slučaju, Srbija je, uz svo poštovanje kako domaćih tako i međunarodnih procedura o ekstradiciji, dostavila svu potrebnu dokumentaciju i više nego dovoljno potrebnih dokaza i činjenica, da francuskih sud u Kolmaru donese pozitivnu odluku i dozvoli da Ramuš Haradinaj bude izručen Srbiji, istaklo je Ministarstvi pravde.


NEĆEMO PREKIDATI DIPLOMATSKE ODNOSE SA FRANCUSKOM, ALI..


Nismo planirali da prekidamo diplomatske odnose sa Francuskom, ali je jasno da današnja odluka suda u toj zemlji ne utiče povoljno na odnose dve zemlje.


"Ne želim da ugrozim stabilnost Srbije i njenu budućnost bilo kakvim hitnim ili hitrim potezom. Ovo je najviši stepen našeg protesta, pred otkazivanje gostoprimstva francuskom ambasadoru. Mislim da smo našli pravu meru i najbolji način da to uradimo", rekao je premijer Vučić.

foto G.Č.

Srbiji važno da ima odnose sa Francuskom, ali je na nama da pošaljemo jasnu poruku šta mislimo o odluci suda te zemlje o odbijanju zahteva Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja.

On je istakao da sada postaje besmisleno uopšte razgovarati o potpisanim dokumentima o saradnji i strateškom partnerstvu dve zemlje.


SRBIJA NEĆE MENjATI SPOLjNU POLITIKU I NASTAVIĆE EVROPSKE INTEGRACIJE


Premijer Aleksandar Vučić poručio je danas da Srbija, posle odluke o neizručenju Ramuša Haradinaja, neće menjati svoju spoljnu politiku i da će nastaviti evropske integracije.

"Ma koliko da mi je teško i da sam danas bio i ljut i ogročen i razočaran, ponosan sam što živim u Srbiji i imam čast da vodim vladu koja se politici odobravanja i podsticanja zločina suprotstavlja na najsnažniji način i nastaviće to da radi", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da se politika Srbije ne menja iz dana u dan, da je Srbija na evropskom putu, te da želi najbolje odnose sa Rusijom i Kinom. Premijer je rekao da će naša država, pored svih mera, nastaviti da goni sve koji su počinili ratne zločine, a građanima je poručio da hodaju uzdignuta čela:

"Danas nismo mi poraženi, niti poniženi, već oni koji su donosili takve odluke".

Vučić je istakao da je ratni zločin krivično delo koje ne zastareva ni po srpskim zakonima, a ni po međunarodnim normama.

foto Z.Jovanović

LUNAČEK: SRBIJA DA POVUČE ZASTARELE NALOGE

Potpredsednica Evropskog parlamenta i izvestilac za Kosovo Ulrike Lunaček pozdravila je odluku o puštanju Ramuša Haradinaja i pozvala EU da utiče na to da Srbija povuče "zastarele naloge za hapšenja", kao uslov za nastavak briselskog dijaloga.

"Postojanje zastarelog međunarodnog naloga za hapšenje izdatog od strane Srbije iz 2004, koja trenutno pod pokroviteljstvom EU vodi dijalog sa Kosovom, potpuno je neprihvatljivo", kaže ona.

Haradinaju je bilo suđeno dva puta i 2008. i 2012. godine je pred Međunarodnim sudom u Hagu oslobođen optužbi za ratne zločine, stoji u saopštenju Ulrike Lunaček.

Ona je pozvala visoku predstavnicu EU Federiku Mogerini i svih 28 država ćlanica EU, posebno one 23 države koje su priznale Kosovo, da jasno poruče Srbiji da bi zastareli nalozi za hapšenja trebalo da budu povučeni.

"Ovo je važan uslov za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, koji se odvija pod pokroviteljstvom EU i po principima dobrosusedskih odnosa", zaključila je Ulrike Lunaček.