Turski agenti guraju ideju Tačija i Rame

V. N.

26. 04. 2017. u 09:12

Турски агенти гурају идеју Тачија и Раме

Edi Rama, Redžep Tajip Erdogan i Hašim Tači

Novosti saznaju: Naše službe otkrile ulogu Ankare u projektu "Velike Albanije". Albanski lideri iz Preševske kotline i sa KiM u kontaktu sa bezbednjacima

POSTOJE ozbiljne sumnje da su poslednje pretnje Srbiji prekrajanjem granica i stvaranjem "velike Albanije", a koje su sinhronizovano stizale iz Tirane, Prištine i Preševa, "skuvane" u političkoj kuhinji Ankare i sprovedene pod dirigentskom palicom turskih obaveštajnih službi!

Ove šokantne informacije, do kojih su, kako saznajemo, došle naše bezbednosne strukture, još jednom su ogolile skrivene aspiracije Turske da od dela teritorije Balkana stvori svoje jako uporište.

Prema operativnim podacima naših službi, ofanzivni nastup turskih obaveštajnih struktura ide preko Prištine i to kroz dve ključne poluge. Prvi kanal komunikacije i uticaja ostvaruje se preko turske investicione Agencije za saradnju i koordinaciju programa u Srbiji (TIKA), koja je uglavnom usmerena na delovanje u Raškoj oblasti, ali je prisutna i u opštinama u Preševskoj kotlini. Druga poluga delovanja su intenzivni sastanci turskih bezbednjaka sa albanskim liderima u Preševu i Bujanovcu, ali i na KiM. Sve ove operacije odvijaju se preko turskog obaveštajnog punkta u Prištini, kako bi njihov subverzivni rad ostao što dalje od očiju srpskih bezbednosnih službi.

Da poslednji ispadi albanskih lidera u regionu nisu usamljeni potezi "slobodnih strelaca", u svrhu skupljanja poena na KiM i u Albaniji, već da iza toga stoje mnogo ozbiljniji i dugoročniji projekti njihovih moćnih saveznika, juče je indirektno ukazao i premijer Aleksandar Vučić.

On je rekao da nema sumnje da su izjave o "velikoj Albaniji" dobro koordinisana akcija:

- Nisam siguran šta je cilj. Naše službe su našle "tragove" delovanja jedne strane službe sa agencijama iz Albanije i Prištine. Ali, nije reč o jednoj od najvećih svetskih sila i to nije dovoljno za ovakvo samopouzdanje. Nisam siguran da je sve to upereno protiv Srbije, čini mi se da je bilo "gađaj Srbiju javno, a šalji poruku nekom drugom".

Prema njegovim rečima, postoje dokazi da se sve kreira u saradnji s najmanje jednom tajnom službom, a kako bi se dao legitimitet albanskom pitanju i kako bi se Srbija isprovocirala da reaguje neodgovorno i da oni ispadnu žrtve.

- I Musliju je ubačen u celu priču kako bismo mi od njega napravili albanskog nacionalnog heroja.

DODVORAVANjE MUSLIMANIMA POSLEDNjI potezi albanskih lidera u regionu idu naruku ne samo Turskoj, već i Saudijskoj Arabiji, ali i EU i SAD, smatra Miroljub Jevtić, profesor Fakulteta političkih nauka. - Politički projekat "velike Albanije" za Amerikance i Zapadnu Evropu može da bude način da se dodvore muslimanima i islamskom svetu generalno - poručuje Jevtić.

Vučić je otkrio i da postoji još jedna zemlja koja pokazuje iznenađujuće interesovanje za Balkan, da je on tim interesovanjem iznenađen, da oni žele da ostvare što veći uticaj na albanski korpus i da će o tome razgovarati s predsednikom te države.

Ponovio je da je za njega stepen agresije koji se čuje i oseća iz izjava albanskih političara, a posebno prema EU gotovo neverovatan:

- Pa Hana su optužili da reaguje po nalogu Srbije. To je zastrašujuće. Možda EU potcenjuje to što se zbiva i u Tirani i u Prištini, u delu organa vlasti Bujanovca. Želimo da sačuvamo mir i stabilnost gotovo po svaku cenu, ali granice da menjate na takav način, pretite i kreirate nešto nauštrb teritorije i Ustava Srbije, to nećemo dozvoliti.

I šef diplomatije Ivica Dačić ponovio je da su izjave albanskih lidera neoprezne i zabrinjavajuće.

ŠEŠELj: HITNA SEDNICA O PRETNjAMA

POSLANIČKI klub SRS podneo je juče zahtev za zakazivanje posebne sednice Skupštine o ugrožavanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. Šef poslanika radikala Vojislav Šešelj zatražio je da toj sednici prisustvuje premijer Aleksandar Vučić i da odgovara na pitanja:

- Očigledno je da se stvari sve više zaoštravaju na Balkanu i da Albanci, uz pomoć zapadnih sila, nasrću i na Srbiju i na Makedoniju, a pitanje je kako će se to dalje odvijati. (V. M.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

kataklinger

26.04.2017. 09:37

dozvolili ste da se po Srbiji muvaju turski izaslanici kao da su u svojoj prciji, a sve zbog fabrike carapa i gaca i podmazivanja. oni nam nikad nisu zeleli nesto dobro, odavde su oterani silom, a vratili bi se odmah sutra kad bi im mi se ukazala prilika. oni po Srbiji vrsljaju, sprovode izborne kampanje, prave mitinge, finansiraju stranke i organizacije, posecuju svoje daleke rodjake(po veroispovesti), kao da su u predgradju Ankare, a u Beogradu svaki treci turista je njihov.

DRAGI SRBI

26.04.2017. 09:38

VI I DALJE GLEDAJTE SULEJMANA VELICANSTVENOG, i pozurite u Antaliju na odmor, cene su vrlo pristupacne, sto je za vas najvaznije.

Milorad

26.04.2017. 10:13

Vrlo uskoro cete svi u Tursku pa odatle zajedno sa Turadijom u Turkmenistan odakle ste i dosli, zajedno sa ovima nasima koji kupuju glupe Turske serije i forsiraju letovanja u Turskoj.

serbian secret cod *

26.04.2017. 10:15

Turci resili da okupe sve albance i da ih zajedno povedu sa sobom u anadoliju da proglase svoj sultanat tj.emirat nazvan po Osmanu - zato i dobise ime Osmanlije posto ih je Dzingis kan proterao iz srednje azije 1212 zajedno sa nekolicinom albanskih konjusara koji dogurase kasnije uz pomoc srba do nacije.Znaci srbi netreba da brinu za turske aktivnosti i zelju da sve albance povedu sa sobom jer im evropa vise neodgovara KLIMATSKI.

Ivanka Kosovka

26.04.2017. 10:45

Nikada Turska nije odustala od tz. zelene transferzale-preko Makedonije, Kosova i Metohije, Raske oblasti do Bosanske Federacije.. Zar nije Alija pokusao sa uvodjenjem te arapskog, te turskog jezika...Ali, nekako mu nije poslo za rukom. EU treba ozbiljno da shvati celu situaciju.

piksi

26.04.2017. 11:02

od brisela je sve jasno-čekamo svog Putina da vratimo Srpski Krim,koliko god bude trebalo-proći će i ovi nato vazali i njihovi partneri-ćeraćemo se još

Milos

26.04.2017. 11:08

U zvanicnim kontaktima i regionalnim medijima podsetiti Turke na mnoge njihove necasne radnje na ovim prostorima koje im nikada nece biti ni oprostene a ni zaboravljene i uputiti im zvanican zahtev da to vise ne rade.Isto tako treba poraditi na budjenju svesti Turskih gradjana srpskog porekla,kojih u Turskoj ma 9 miliona (3 u Istambulu i 6 u ostalom delu Turske).Nismo trebali da cekamo na ovakve provokacije da bismo poceli da "budimo svest' nasem narodu u Turskoj,to je trebalo mnogo pre da pocne

kataklinger

26.04.2017. 12:58

@Stanovnik - mnogo ste se ogresili o pse, a ono za turcina ste u potpunosti u pravu.

Ivan NBg

26.04.2017. 11:58

Šta ima ko da radi na stvaranju etničke Albanije kad ona već postoji... Od Vranja do granice sa Makedonijom Albanci drže teritoriju i sa jedne i sa druge strane autoputa, na Kosovu je priča završena, trećina Makedonije je pod albanskom kontrolom kao i Ulcinj i Tuzi u CG. Formalno-pravno velika Albanija još ne postoji ali na terenu ona postoji i funkcioniše. Etnička Albanija je naše ogledalo, ogledalo našeg mentaliteta, javašluka, potkupljivosti, naše nesloge...

nema njih toliko koliko su alavi

26.04.2017. 14:34

@Ivan NBg - Pun ih je Beočin i Novi Sad, po toj logici za koju godinu će i ovo da uzmu.

Ivan NBg

26.04.2017. 15:45

@Ivan NBg - Srpsko pravoslavno stanovništvo je sve starije i sve ga mane ima... Nema nam spasa, propasti hoćemo...

Orvel

26.04.2017. 12:11

Turci su aktivno ucestvovali u rasturanju Jugoslavije a kasnije i Srbije.Turci su bombardovali Srbiju 1999.god.Turci se i od tada mesaju i podbunjuju muslimane u Srbiji.Sta nas tek od ovog diktatora ogrezlog u krvi sopstvenog naroda, zaselog na presto ceka?

vlado pljevlja

26.04.2017. 13:43

Ovakve vijesti se u javnost lansiraju da bi obični građani manje razmišlali o svakodnevnim problemima i teškoj ekonomskoj situaciji.Što se geopolitike na Zapadnom Balkanu tiče još je raspad SFRJ označio kraj projektima velike "ove" ili velike "one"!

Mario Zemun

26.04.2017. 14:14

Ne kupujte turske proizvode a kada dođe leto idite u bratsku GRČKU ! Tursku zaobiđite !!!

BOGDAN.

27.04.2017. 06:15

Pod hitno ZABRANITI sve turske serije i turski filmoi na celu teritoriju SRBIJE i REPUBLIKE SRPSKE.Zabraniti sve REKLAME o letovalista u tursku za vreme letnje sezone .Nikakve pozitivne reklame sve sto se tice turskog porekla.

UJEDINjENjE SRBA

27.04.2017. 09:00

Srbija treba da gura UJEDINjENjE Srba u Srbiji, Srpskoj, na severu Kosva i u ZSO, jer nema logike da 8,2 miliona Srba (najbrojniji naroda na Zapadnom Balkanu) ima 2 miliona sunarodnika van matične države.

Enis

27.04.2017. 12:45

Turci su juče preko crnogorskog ministra saobraćaja Osmana (a kako bi drugačije) Nurkića, poništili prodaju Luke Bar Poljacima.