U SVIM razgovorima sa predstavnicima međunarodnih organizacija, EU i OEBS, dobio sam uveravanja da se oni protive prekrajanju granica i ujedinjavanju teritorija - kaže Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije.

Stanković smatra da su pretnje Edija Rame i Hašima Tačija oko ujedinjenja Albanije i Kosova, a na koje se nadovezao predsednik SO Bujanovac Jonuz Musliju, pokušaj da se mirna situacija pretvori u kriznu i da se izazove napetost.

* Može li država da reaguje bar na poruke Muslijua koji je "veliku Albaniju" zamislio sve do Niša?

- On je funkcioner Republike Srbije i to dvostruki. Prima platu i kao predsednik SO Bujanovac i kao prvi čovek Nacionalnog saveta Albanaca. Zato najpre treba videti da li je u sukobu interesa. I nadležna ministarstva treba da razgovaraju sa njim i da vide kakve su moguće sankcije.

* Kako se ovakve zapaljive izjave "primaju" na terenu?

- I predsednik Albanije Nišani, u Bujanovcu je poručio svojim sunarodnicima da su oni građani Srbije i da podležu njenim zakonima. Musliju provocira, a dobio je isuviše veliki prostor u medijima.

* Ali, izjava je opasna...

- Njega treba tretirati kao lokalnog funkcionera i primeniti zakone. Kad je reč o Rami, onda najviši funkcioneri treba da se obrate međunarodnoj zajednici, ako treba i Savetu bezbednosti.


ALBANCI DA SE IZJASNE

* KAKVE su mogućnosti da Musliju bar politički odgovara?

- Oni koji su ga izabrali treba da se izjasne da li podržavaju ovo što radi. A Koordinaciono telo će nastaviti da pomaže ugroženima u tri opštine, koji ne treba da trpe zbog njegovih izjava.