PO ko zna koji put, predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači "pripretio" je Beogradu tužbom za genocid, ali nema dileme da je ovo "pucanj u pazno".

Jer, Kosovo nije član UN da bi moglo da se pojavi kao stranka pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, što ovaj sud propisuje. A ukoliko bi umesto Kosova, tužbu pred MSP podnela neka priznata država, a najčešće se u tom kontekstu pominje Albanija, pravnici smatraju da bi se Sud gotovo izvesno proglasio nenadležnim. I zato se ova pretnja više tumači kao Tačijev lov na glasove, jer se pominje mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora u Prištini.

Kako za "Novosti" objašnjava Milenko Kreća, nekadašnji sudija MSP, Albanija ne bi mogla da tuži Srbiju za genocid na KiM jer u međunarodnom pravu nije ustanovljena tzv. popularna tužba (actio popularis) - subjekta koji nema neposredni individualni interes.

- Drugi razlog iz kog je ovo nemoguće jeste to što je SRJ (a čija je Srbija sukcesor) 2001, nakon prijema u UN, dostavila listu višestranih ugovora na koje se obavezala. Među njima je i Konvencija o genocidu, ali je stavljena rezerva na član 9 koji se tiče nadležnosti oko primene i tumačenja ove Konvecije. To znači da Sud nema nadležnost da rešava slučajeve izuzev ako se SRJ, odnosno sada Srbija, sa time saglasi - pojašnjava Kreća.

Ideju o tužbi Tači "reciklira" već dve godine i već ju je nekoliko puta obrazlagao i pred Savetom bezbednosti UN, a njegove poslednje tvrdnje da Priština "ima neosporne pravne osnove da optuži Srbiju", prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić juče je nazvao provokacijama:

- Pošto je njegova ideja o formiranju tzv. Vojske Kosova doživela debakl, Tači pokušava da prebaci pažnju domaće javnosti na drugu temu iako zna da od toga nema ništa, jer tzv. Kosovo nije član UN i nema pravo da tuži MSP u Hagu.

Dačić podseća da je "genocid na Kosovu počinila OVK nad srpskim narodom, o čemu svedoče i podaci koliko je danas manje Srba na KiM nego pre 1999. godine":

- Uostalom, čak ni Haški tribunal nikad nije optužio Srbiju za genocid, već je fomiran Specijalni sud za zločine OVK. Tako da će zločinci iz OVK na sud, a ne Srbija.

VULIN: UZNEMIRAVANjE SRBA

U TAČIJEVIM najavama ministar Aleksandar Vulin vidi i pokušaj da se uznemire Srbi, koji, kako je rekao, moraju ostati mirni da ne bi postali lak plen:

- U istom momentu tužbu najavljuje i Izetbegović, Vlada u Makedoniji će biti formirana ako tuži Srbiju, a i Tači bi voleo da može da nas tuži za genocid.