PODRŠKA Ivice Dačića, Ištvana Pastora i Muamera Zukorlića donela je Aleksandru Vučiću oko 170.000 glasova više nego što je imala koalicija koju je on predvodio na parlamentarnim izborima prošle godine. To znači da je otprilike svaki treći glasač Vučićevih političkih partnera odgovorio na poziv svojih lidera i dao mu glas.

Do ove računice dolazi se poređenjem glasova koje su stranke vladajuće koalicije osvojile na parlamentarnim izborima i onih koje je Vučić dobio u nedelju. Sada već izabrani predsednik, prema trenutnim podacima RIK, sa 96,7 odsto obrađenih biračkih mesta, ima 1.938.854 glasa ili 55,02 procenta. Ako se pretpostavi da je i na ostatku biračkih mesta dobio sličan procenat, u konačnom zbiru on će izaći na oko dva miliona glasova. Ovaj rezultat bolji je za 150.000-170.000 glasova u odnosu na onaj koji je Vučićeva koalicija osvojila prošle godine.

Ipak, potpuni potencijal koji je nosila podrška SPS, SVM i BDZ nije ispunjen jer su ove stranke lane u zbiru imale oko pola miliona glasova, a zajedno sa rezultatom SNS, to je iznosilo čak oko 2,3 miliona.

Nemoguće je utvrditi koja je od ovih stranaka u kolikoj meri doprinela Vučićevom ubedljivom trijumfu. Na osnovu detaljne analize po gradovima, može se, između ostalog, uočiti da je Vučić ostvario odličan rezultat u mađarskim sredinama, pa je jasno da je dobar deo Mađara odgovorio na Pastorov poziv.

I Bojan Klačar, iz CeSID-a, kaže da gruba računica pokazuje da je za Vučića glasalo tek oko 35-40 odsto birača iz "rezervoara" dva najveća koaliciona partnera.

S druge strane, smatra Klačar, DS je znatno doprinela izbornom skoru Saše Jankovića:

- Demokrate su uložile infrastrukturu i veliki broj njihovih simpatizera dao je glas Jankoviću. U slučaju Vuka Jeremića, procenat glasova koji je dobio zahvaljujući podršci SDS Borisa Tadića i još nekih političkih aktera je zanemarljiv.

Tačan doprinos demokrata, međutim, takođe je teško utvrditi. Izvesno je samo da je Janković u konačnom zbiru osvojio oko deset odsto više nego koalicija oko DS godinu dana ranije. U apsolutnim brojkama to je gotovo 350.000 glasova više.

Upada u oči i to što je lider LSV Nenad Čanak iole značajniji rezultat, osim u Vojvodini, postigao u opštinama na jugu sa velikim procentom Bošnjaka, što se može objasniti činjenicom da deli poslaničku grupu sa SDA Sulejmana Ugljanina.

LIDER SNS UBEDLjIV I U ZEMUNU

UPRKOS tome što se u izbornoj noći iz štaba Saše Jankovića čulo da je kandidat vlasti u Zemunu bio drugoplasiran, rezultati pokazuju da je Vučić bio ubedljiv i u toj opštini. On je u Zemunu osvojio 42.255 glasova, odnosno 47,34 odsto izašlih.