Plan selidbe, pa u Palatu „Srbija”

D. R. Đ.

sreda, 05. 04. 2017. u 13:01

План селидбе, па у Палату „Србија”

Foto Z. Jovanović

Pripreme za preseljenje predsedništva na Novi Beograd još nisu počele. Kad stigne zahtev, znaće se obim poslova - kažu u nadležnoj upravi

JOŠ pre izlaska na "megdan" 2. aprila, Aleksandar Vučić najavio je da će, ukoliko pobedi na predsedničkim izborima, njegova kancelarija biti u Palati "Srbija", a ne na Andrićevom vencu u samom centru glavnog grada, ali je još neizvesno da li će on prvi radni dan započeti u novobeogradskoj zgradi.

Za posao preseljenja kabineta šefa države zadužena je Uprava za zajedničke poslove republičkih organa, a na naše pitanje koje bi to prostorije u ovom objektu bile pogodne za kancelariju predsednika Republike i koliko je vremena potrebno da se one osposobe, ova uprava u utorak nije imala odgovor.

U dopisu direktora Dejana Jonića, naznačeno je da Uprava "ne raspolaže zahtevom za postupanje u vezi sa preseljenjem ili načinom korišćenja prostorija u Palati 'Srbija'". Obim poslova i rokovi, kako su naveli, znaće se kad zahtev stigne.

Takođe, rečeno nam je da predsednik države, inače, koristi prostorije u centralnom delu Palate za protokolarne i druge aktivnosti.

Govoreći o ideji da mu kabinet bude na Novom Beogradu, Vučić je podsetio da postoji predlog da se zdanje na Andrićevom vencu pretvori u neki muzej. Ovo zdanje je i bilo Muzej kneza Pavla od 1935. do 1944. godine, a kasnije i Muzej umetnosti. Od 1953. godine u njega su se uselili republički organi - Izvršno veće, Skupština, a zatim i Predsedništvo.

Nekadašnji načelnik DB Andreja Savić kaže, za "Novosti", da se temi gde će biti smešten kabinet predsednika države treba pristupiti iz različitih uglova, a da po pitanju funkcionalnosti i reprezentativnosti Palata "Srbija" svakako treba da bude jedna od opcija.

foto P.Milošević

- U njoj su bili kabineti u doba federativne Jugoslavije, koja je bila neuporedivo veća država i sigurno da ima argumenata da i danas sedište predsednika bude tamo. U odnosu na Andrićev venac, ova lokacija je neuporedivo dostupnija, pa se prilikom različitih poseta ne bi stvaralo zagušenje u centru grada, a aktuelna adresa kabineta je problematična sa bezbednosnog aspekta. Sa druge strane, to je zgrada sa istorijskom vrednošću i kao takva mogla bi da se adaptira u muzej - smatra Savić.


HTELI I CVETKOVIĆ I TADIĆ

INICIJATIVE o selidbi kabineta predsednika, a prethodno i Vlade iz Nemanjine 11, u Palatu "Srbija" postojale su i 2009, kad je tadašnji premijer Mirko Cvetković potencirao da se tamo izmesti njegova kancelarija. I Boris Tadić je uoči izbora 2012. najavljivao izlazak sa Andrićevog venca da bi se objekat prepustio Narodnom muzeju, ali to nije realizovano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Toliko

05.04.2017. 13:17

Biće bliže vladi, moći ce budući premijer vrlo brzo da stigne da mu poljubi skute i primi naređenja.

Ivanka Kosovka

05.04.2017. 14:02

Hteli su i ranije u palatu "Srbija"? Pa sto nisu otisl ?-Treba osmisliti šta i kako? Treba raditi... Treba istoriju znati... Aleksandre, samo napred!

* КОМЕНТАР *

05.04.2017. 14:52

Ево нових радних места!!! Физикалци за селидбу преЦедника јербо канцеларијски пацовчићи не смеју да оштете своје лепо неговане рукице !!!

Mateja

05.04.2017. 15:01

Koga je to briga. Neka ide i mesec .Da li će nama biti bolje zbog toga.Beži iz centra jer je tamo sigurniji. Uplašio se veliki vođa. Ha. Ha. Kad je video koliko ljudi protestuje . Na N. Bgdu- lakše mogu da ih kontrolišu. A bliže mu je da pobegde kući.