UREDBU vlasti u Prištini kojom je sva srpska nepokretna imovina prevedena na organe tzv. republike Kosovo, Vlada Srbije je u petak proglasila ništavnom. Ovom odlukom, između ostalog, poslata je poruka svim stranim investitorima da njihova ulaganja na Kosmetu nisu sigurna, jer se nepokretnosti i dalje vode na Srbiju, iako je Priština jednostrano i krišom pokušala da ih prebaci na organe samoproglašene i nepriznate države.

Osim pravnih mera, među kojima su našoj zemlji na raspolaganju i obraćanje domaćim i međunarodnim sudovima, Beograd je prethodnih dana i diplomatskim putem signalizirao međunarodnim akterima da je najnoviji potez Prištine protivzakonit i faktički mrtvo slovo na papiru.

Premijer Aleksandar Vučić objasnio je da je Vlada postupila isto kao i u slučaju pokušaja otimanja kombinata "Trepča":

- Od početka pregovora u Briselu bilo nam je jasno da će Priština da povuče takav potez. Svaki put su odbijali da razgovaraju o imovini, i stoga ovo nije ništa drugo do otimačina tuđeg, a pravo svojine je najzaštićenije u svetu, posebno na Zapadu. Ne može se reći "rešio sam, potpisao sam nešto". Potpisao si i da su naši plakati tvoji, Mustafa, pa nisu!

Vučić je podsetio na to da su prištinske vlasti potpisale i da je "Trepča" njihova:

- Kako je vaša, a da nisi ušao unutra i ne upravljaš nečim tamo? Predstavnici Prištine nisu se pojavili ni selfi da naprave iznad Trepče.

I za Gazivode, Vučić je rekao da "godinama sluša" da su njihove:

* Foto: P. Milošević


- Pa jesu li, sem na njihovoj televiziji ili na papiru? Gazivode su nešto mnogo vredno i čisto srpsko. Za "Trepču" stvari nisu takve. Mi držimo metalurgiju, dva rudnika, a oni veći deo rude. Oni imaju u južnom delu njihov deo, a mi naš na severu. "Trepča" je imala šansu da u njoj zajedno radimo, ali vi to nećete, hoćete da otimate.

Istakavši spremnost za dijalog u svakom trenutku, Vučić je naveo da je zahvalan EU na poruci da povodom imovine mora da se razgovara i da će "valjda i Prištinu neko dovesti do toga da počne racionalno da razmišlja".

Da su prištinske vlasti već zauzele gotovo svu imovinu južno od Ibra, kaže, za naš list, Miodrag Ralić, direktor "Vodovoda" u severnoj Mitrovici. Prema evidenciji, oteta imovina samo ovog preduzeća u južnom delu grada vredi oko 10 miliona evra:

- Osim fabrike za proizvodnju vode od 450 litara u sekundi, uzurpirane su i upravna zgrada i pumpne stance. Zapravo je kompletna infrastruktura ostala na južnoj strani.

Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić kaže, za "Novosti", da otimanjem nepokretnosti, Priština želi da zauzme sve što je srpsko, a da naš narod protera i podstakne na iseljavanje i iz severnog dela Pokrajine.

MOGUĆI POTEZI BEOGRADA:

* ZAHTEV Unmiku i Kforu da postupe u skladu sa svojim nadležnostima i zaštite svojinu Srbije na KiM

* ZAHTEV EU da kao posrednik u dijalogu upotrebi sve mehanizme i "pritisne" Prištinu kako bi se poništila sporna odluka

* PREDUZIMANjE koraka pred domaćim i međunarodnim sudovima


SAMIT U NIŠU VELIKA PRILIKA

ZA Srbiju, a posebno jug zemlje, bilo bi od velikog značaja kada bi se sledeći samit lidera Zapadnog Balkana održao u Nišu - rekao je premijer Vučić, dodajući da su se sa ovom njegovom idejom na sastanku u Sarajevu saglasili albanski premijer Edi Rama i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, dok je kosovski predstavnik Isa Mustafa "tražio nešto drugo".

- Biće teško da nas preglasaju. Ako to bude prihvaćeno cela Evropa, na čelu sa nemačkim kancelarom, italijanskim premijerom, uz sve regionalne lidere, biće u Nišu. To je velika prilika - ocenio je premijer.