BEOGRAD - Da su izbori održani 10. marta, na njih bi izašlo 56 odsto građana Srbije s pravom glasa, a aktuelnog premijera Aleksandra Vučića izabralo bi 57 odsto birača, što je više glasova nego za sve ostale kandidate zajedno.


To su pokazali rezultati istraživanja javnog mnjenja koji je sproveo istraživačko-izdavački centar Demostat na uzorku od 1.200 građana.

Prema rezultatima, na drugom mestu bio bi Saša Janković (11 odsto), a za njim bi sledili Vuk Jeremić (devet odsto), Vojislav Šešelj (osam odsto), Ljubiša Beli Preletačević i Boško Obradović po tri odsto...

Kako smatra istraživač sociolog Srećko Mihajlović toliku prednost Vučića mogle bi da ugroze mogući kontraefekti "sveprisutne kampanje i totalne propagande njegovog lika", s jedne strane, kao i pojava Preletačevića, s druge strane.

Mihajlović je dodao da je posebno važan nalaz da oni koji preferiraju Vučića gotovo sigurno izlaze na izbore, dok nema njegovih pristalica među onima koji najavljuju apstinenciju.

Istraživanje pokazuje i da gotovo dve trećine od onih koji su izjavili da sigurno izlaze smatra da će pobednik izbora biti odlučen već u prvom krugu.

Kada je reč o partijskoj pripadnosti i glasanju, za Vučića će, prema istraživanju, glasati 96 deklarisanih pristalica SNS i 50 odsto SPS, dok su ostali socijalisti uglavom neodlučni ili se izjašnjavaju za Jeremića.

Za Vučića će, sudeći prema rezultatima ankete, glasati i sedam odsto simpatizera SRS, dok će pristalice DS biti podeljeni između Jankovića (53 odsto) i Jeremića (44 odsto).