Gradonačelnik Raniluga Gradimir Mikić rekao je za Tanjug da je začuđen ponašanjem kosovske policije i tužioca, nakon što su on i njegov zamenik uhapšeni a potom i pušteni samo zbog posedovanja predizbornih plakata sa likom Aleksandra Vučića.


On je za kazao da je kosovska policija njega i njegovog zamenika Vladicu Aritonovića zaustavila na prelazu Bela Zemlja nakon čega su privedeni u policijsku stanicu u Gnjilanu gde su saslušani i nakon toga pušteni kući.

"Manja količina predizbornih plakata nam je oduzeta, takođe službeno vozilo i pokrenut je postupak protiv nas. Začuđen sam ovakvim ponašanjem policije i tužioca. Izbori će biti održani na Kosovu i Metohiji, kampanja je u toku i ne vidim razlog zašto bi posedovanje predizbornog materijala bilo krivično delo", rekao je Mikić.

Kosovska policija privela je sinoć kasno Mikića i Aritonovića, a protiv njih je pokrenut krivični postupak.

Oni su optuženi su za raspirivanje nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti, opštinsko službeno vozilo zaplenjeno je kao i izborni materijal.

Opština Ranilug je jedna od deset opština na Kosovu i Metohiji sa srpskom većinom i nalazi se u Kosovskom pomoravlju.

MARKO ĐURIĆ: HAPŠENjE MIKIĆA JE BRUTALNA REPRESIJA NAD SRBIMA NA KIM

Šef Kancelarije za KiM Marko Đurić potvrdio je ranije da je Mikić uhapšen, a potom i pušten jer je u svom vozilu imao 1.000 predizbornih plakata sa likom premijera Aleksandra Vučića.

Takođe, istakao je da je to brutalna represija nad Srbima na KiM, i da su to uradili, kako kaže, zato što znaju da na izborima koji dolaze Aleksandrar Vučić uživa podršku građana srpske nacionalnosti na KiM.

"Očekujemo više od 70 odsto podrške Srba na KiM, što njima ne odgovara i ovakvom represijom i progonom Srba pokušavaju to da spreče", rekao je Đurić.

Kako kaže, Srbi su jedinstveni i suprostaviće se zajedno ovakvim oblicima pravnog nasilja.