Ne smatram da je Amerika danas direktno protiv formiranja vojske Kosova, već da ne misli da je pravi trenutak, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

On je rekao da je reakcija generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga bila drugačija, i da je po pitanju formiranja kosovske vojske bio oštriji.

"To su nijanse, ali o njima moramo da vodimo računa. On je bio oštriji po tom pitanju i hvala mu na tome", rekao je Vučić za Hepi tv.

Podsećajući da je Stoltenberg rekao da mu je iskreno žao zbog svih žrtava NATO u Srbiji, Vučić je rekao da, bez obzira na to, Srbija ne menja svoj odnos prema toj vojnoj alijansi.

VUČIĆ: KAKO BIH MOGAO DA KAŽEM DA JE EJDUS LOŠ GLUMAC...

Premijer i predsednički kandidat Aleksandar Vučić izjavio je večeras da poštuje ono što su za zemlju uradile neke javne ličnosti, kao i neki vrhunski glumci, koji su podržali pojedine opozicione predsedničke kandidate, ali je ukazao da se na predsedničkim izborima ne glasa i ne radi o njihovim vrhunskim karijerama.

"Da ja kažem da Predrag Ejdus nije strašan glumac...kakav bih ja čovek bio? Ili o Dudi Ivkoviću? Šta god mislio o njegovim političkim stavovima i šta god drugi govorili, ali, on je zadužio ovu zemlju...", rekao je Vučić za Hepi tv.

On je, međutim, ukazao da ne misli da građani zbog takvih ličnosti treba da glasaju za nekog.

Uostalom, primetio je, svi "selebritiji" su bili protiv Trampa, ali je Tramp pobedio.

"Ljudi treba da glasaju za sebe, za svoje porodice, da razmišljaju o svojoj budućnosti, svojoj deci...Tebe volimo najviše kao glumca, ali mi biramo nekog ko će da vodi našu zemlju, ko će da brine o našim mostovima, o Bliskom istoku, o našem zemljištu, o našim farmama..", zaključio je Vučić.

VUČIĆ: NIJE TAJNA,SVI SRBIJU VIDE KAO SLEDEĆU ČLANICU

Nije tajna da svi vide Srbiju kao sledeću zemlju koja će ući u Evropsku uniju, ali nije poenta da mi nešto očekujemo preko reda, rekao je večeras premijer Aleksandar Vučić povodom ideje slovačkog premijera Roberta Fica da bi jednu zemlju Zapadnog Balkana trenalo ubrzano uvesti u Uniju kao pozitivan signal ostalima.

"Mi treba da vidimo šta možemo sami da uradimo, da nastavimo da radimo, da nastavimo reforme", rekao je Vučić za Hepi tv na pitanje kako vidi Ficovu inicijativu.

"Moj pristup je da ne treba da očekujemo nešto preko reda, ne treba to da nam bude opsesija", rekao je i istakao da je Fico čovek od integriteta i da je uveren da je to njegova ideja, a ne da mu je neko nametnuo, a on izašao s tim u javnost.

VUČIĆ: NEKI IMAJU MANIJU UPADANjA U RIK

Predsednički kandidat Aleksandar Vučić izjavio je večeras da pojedini kandidati za predsednika Srbije i političari imaju "maniju da upadaju u RIK" , ilustrujući odnos pojedinih opozicionih političara prema institicijama i nacin na koji doživljavaju politiku i političke procese.

Vučić je gostujući na TV Hepi pomenuo da je lider D JB Saša Radulović, inače, kaže, poslednji put viđen i zapamćen kao čovek koji je u skupštini digao nogu i nešto svirao, upao večeras na sednicu RIK.

"Oni imaju maniju upadanja u RIK", rekao je Vučić, kao i, dodao je, "onaj junak iz Čačka...".

Prema njegovim rečima, predsednik RIK-a je upozorio Radulovića da je proglašeni predsednički kandidat i da nema pravo i ne sme tako nešto da radi, a Radulović je, kaže, zapitao zašto ne bi smeo da bude tu.

Vučić je dodao da zbog takvog ponašanja i misli da pretnje o banderama i slične nisu prazne.

"Zamislite da ja odem na sednicu RIK... Razumete li o čemu se tu radi", zapitao je.

VUČIĆ U UTORAK SA MERKEL: KAD ONA GOVORI DRUGAČIJE O SRBIJI...

Premijer Aleksandar Vučić sastaće se u utorak po podne u Berlinu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, potvrđeno je Tanjugu u kabinetu premijera.

Angela Merkel i Aleksandar Vučić, Foto: P. Milošević

Njihov, inače 10. sastanak, ranije je planiran za petak, 17. mart, ali je pomeren za sutra pošto je u međuvremenu odložen susret nemačke kancelarke sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

"To je velika čast za malu zemlju kao što je Srbija što nemačka kancelarka Angela Merkel nije otkazala susret, već insistira na njoj", rekao je večeras premijer Vučić.

"Kancelarka je trebalo sutra da se sastane sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, ali je zbog snežne oluje ta poseta pomerena na petak. Mislio sam da će odložiti naš susret, koji je trebalo da bude u petak, jer sam ja premijer jedne zemlje koja ne može da se meri sa Nemačkom, ali kancelarka Merkel i Kristof Hojzen su rekli da me isčekuju sutra posle podne", preneo je Vučić.

Iz nemačke vlade u međuvremenu je saopšteno da će teme razgovora dsrpskog premijera i kancelarke biti bilateralni odnosi, regionalna pitanja, evropska politika i ekonomija, kao i migrantska politika

Reč je o najaktuelnijim pitanjima, posebno s gledišta regiona zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, ali i pitanjima koja su ovih dana na glavnoj agendi i Berlina i najviših evropskih institucija u Briselu.

Na agendi su zvanični razgovori sa Merkelovom, zajednička izjava za novinare i večera.

„To je ogromna čast za Sbriju. Ne radi se samo o našim ličnim odnosima", naglasio je Vučić.

Merkelova je, kaže, najveći evropski lider u EU, u koju je verovao i kada je bila na vetrometini.

Istovremeno je dodao da ne može da kaže da je Nemačka na našoj strani, jer je priznala nezavisnost Kosova, što je njihova politika, ali se promenio stav prema Srbiji, zato što naša zemlja poštuje datu reč.

„Merkelova je pravična žena i, ako neko nešto uradi i trudi se, ona to ume da vidi i nagradi tu zemlju. Mislim da je ona i zaslužna što smo otvorili poslednja dva poglavlja bez obzira na otvoreni animozitet iz Hrvatske. Takođe, da nije intervenisala kada su nam uveli sankcije ko zna kako bi se završilo. Uvek je bila korektna", istakao je Vučić.

Dodao je da je značajno kada Nemačka govori drugačije o Srbiji, jer tada i drugi u EU menjaju stav.

Najavio je da će sa njom razgovarati o važnim regionalnim temama, ekonomskom razvoju, kao i o investitorima.

„Kada je Merkelova u Nemačkoj rekla da je Srbija dobro mesto za ulaganje i da investori treba da ulažu mi smo od tada uvećali broj zaposlenih za 10.000", rekao je on.