Haos zbog Belog

D. M. - S. J.M.

13. 03. 2017. u 14:13

Potvrđena kandidatura Luke Maksimovića posle svađe na sednici RIK. U osporavanju njegovih potpisa prednjačio SRS

Хаос због Белог

Foto: A. Stanković

Posle višečasovnog žestokog okršaja među članovima Republičke izborne komisije, koji je na momente bio na granici incidenta, u ponedeljak uveče je potvrđena predsednička kandidatura prošlogodišnjeg mladenovačkog izbornog iznenađenja Luke Maksimovića, poznatijeg kao LJubiša Preletačević Beli.

Za je glasalo 19 od 22 prisutna člana. Ruku za ovaj predlog podigao je i predsednik RIK Vladimir Dimitrijević.

Na sednici se, inače, odlučivalo između dva predloga - da li Maksimoviću treba osporiti svih 10.000 potpisa i dati mu rok od 48 sati da sakupi nove ili odmah prihvatiti njegovu kandidaturu. Na kraju mu je priznato 12.270 potpisa.

Za vraćanje Maksimovića na "opšti popravni" najglasnije su se zalagali predstavnici radikala, ali su oni, u odsustvu naprednjaka, ostali u manjini. Željka Radeta (SRS) optužila je kolege iz opozicije da su svi preletačevići i da su zato za Belog, što je izazvalo burne reakcije u sali. Radikali su najavili i da će odluku o prihvatanju kandidature Belog obarati na sudu.

Vesna Rakić Vodinelić, članica RIK ispred kandidata Saše Jankovića, u izlaganju je obarala stavku po stavku predloženog zaključka po kome je Beli u kandidaturi prekšrio niz procedura. Od njega se, između ostalog, tražilo da pribavi saglasnost za korišćenje imena LJubiša Preletačević u nazivu predlagača kandidature. Ona je rekla da je Preletačević izmišljena ličnost, "kao Miki Maus", i da je takav zahtev neosnovan.

Uzavrelu atmosferu na sednici u jednom trenutku pokušao je da smiri i sam Maksimović, koji se oglasio na "Fejsbuku":

- Molim vas da budemo mirni svi! Nikake demonstracije, nasilje, paljenje i ostalo. Oni to hoće da mi uradimo, a to i opoziciji ide u korist da bi se opet neko ovajdio sa strane...

Inače, tokom celog dana trajala je igranka oko njegove liste. Najpre se pojavila informacija da mu fali samo 35 potpisa. Sporno je bilo i to što ispred naziva predlagača "LJubiša Preletačević Beli - Beli samo jako" nisu stajale i reči "grupa građana".

Maksimović je tako od u ponedeljak uveče jedanaesti zvanični kandidat koji se našao na startu trke za predsednika Srbije. RIK je u ponedeljak potvrdio i kandidature lidera LSV Nenada Čanka, predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića (Grupa građana "Za zdravu Srbiju") i Miroslava Parovića (Narodni slobodarski pokret).

"Na popravni", prema odluci RIK, mora policajac iz Kruševca Predrag Vučetić, kojeg je predložila Grupa građana "Bela lađa" - kapetan Vuč@ić". U slučaju Vučetića, za razliku od Belog, odluka je bila mnogo lakša - njegova prijava nije prihvaćena jer je praktično predao 10.000 "praznih" listića. U obrascima izjava svih koji podržavaju njegovu kandidaturu nedostajali su njihovi matični brojevi, adrese i broj lične karte.

RADULOVIĆ OPET UPAO

DOK je trajala sednica RIK, u salu je u jednom trenutku pokušao da uđe i lider DjB Saša Radulović, ali je od njega zahtevano da izađe, jer kao proglašeni kandidat za predsednika ne može da prisustvuje raspravi. On je inače u ponedeljak preko Tvitera, dok je trajala debata u kandidaturi Belog, pozvao građane da dođu ispred zgrade Skupštine u Ulici kralja Milana, gde se održavaju sednice RIK.

RIK: UTVRĐENA MERILA ZA ČLANOVE ODBORA

Jednoglasno je usvojena odluka o utvrđivanju numeričkog prikaza merila za imenovanje članova biračkih odbora u stalnom sastavu, kojih će biti 49.344, a preko 230.000 u proširenom sastavu.

Raspodeljene su pozicije predsednika, zamenika predsednika, članova i njihovih zamenika na osnovu stranaka, sa pravilom da zamenik i predsednik ne smeju biti iz iste stranke.

Prema raspodeli, Srpska napredna stranka je dobila 2.462 predsednička mesta, 2.461 zamenika predsednika, i 10.502 člana i njihova zamenika, a njihov najbrojniji koalicioni partner Socijalistička partija Srbije, 572 predsednička, 571 zamenika predsednika i 2.273 člana i zamenika.

Van vladajuće koalicije, Srpska radikalna stranka je dobila 1.191 predsedničko mesto, 1.191 mesto zamenika predsednika i 4.761 mesto člana i njihovih zamenika.

Demokratska stranka dobila je 811 predsedničkih mesta, 811 predsedničkih zamenika i 3.246 članova i njihovih zamenika.

Pokretu Dosta je bilo dodeljena su 703 predsednička mesta, sa 705 zamenika i 1.813 članova i njihovih zamenika.

Dveri su dobile 378 mesta predsednika i zamenika predsednika, sa 1.517 članova i njihovih zamenika.

Kompletna lista raspodeljenih mesta biće dostupna na sajtu RIK-a, saopštio je na sednici predsednik komisije Vladimir Dimitrijević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)