Srbija mirna, Albanci fitilj za ceo Balkan

D. R. ĐORĐEVIĆ

13. 03. 2017. u 13:14

Savet za nacionalnu bezbednost u ponedeljak razmotrio stanje u zemlji i na zapadnom Balkanu. Sprečiti formiranje tzv. vojske Kosova. Ne dozvoliti prelivanje sukoba kod nas

Србија мирна, Албанци фитиљ за цео Балкан

Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić Foto Tanjug / Zoran Žestić

SRBIJA je stabilna i ne postoji mogućnost značajnijeg ugrožavanja mira i bezbednosti na njenoj teritoriji, ali je situacija u regionu turbulentna i složena - zaključak je sednice Saveta za nacionalnu bezbednost kojoj su prisustvovali predstavnici državnog vrha, a koju je hitno sazvao predsednik Tomislav Nikolić posle zahteva Albanaca da se prekine briselski dijalog i da se formira tzv. vojska Kosova.

Zato je posebna pažnja na sastanku bila posvećena zaoštravanju retorike prištinskih organa vlasti i inicijativi da se dijalog između Beograda i Prištine prekine. Srbi na KiM pozvani su da "potpuno jedinstveno sa državnim organima Republike Srbije politički istupaju i štite interese našeg naroda i naše države".

Kao zadatak svih državnih organa, Savet je istakao: da se ne dozvoli prelivanje političkih i drugih sukoba na teritoriju naše zemlje, poštovanje nezavisnosti drugih država i nemešanje u njihove unutrašnje stvari. Istovremeno, državni organi obavezani su da se svim političkim i diplomatskim sredstvima suprotstave destabilizaciji stanja na Kosovu i Metohiji, kao i stvaranju tzv. vojske Kosova, što bi ugrozilo opstanak Srba u južnoj srpskoj pokrajini.

Sednica Saveta na Andrićevom vencu trajala je oko sat i po i sa nje je poslat "snažan i nedvosmislen" zahtev za nastavak dijaloga u Briselu, za poštovanje međunarodnog pravnog poretka, Rezolucije 1244 i Briselskog sporazuma.

Nešto pre 13 časova u zgradu Predsedništva pristigli su premijer Aleksandar Vučić, ministri Zoran Đorđević, Nebojša Stefanović, Nela Kuburović, načelnik Generalštaba LJubiša Diković, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, direktor BIA Aleksandar Đorđević, direktor VBA general Petar Cvetković, zamenik direktora VBA Zoran Stojković i državni sekretar MSP Ivica Tončev. Po završetku sastanka, oni nisu davali izjave za medije, ali je u saopštenju izneto da je Srbija uložila ogroman napor da u ovom delu Evrope budu sačuvani mir i stabilnost.

DRECUN: OHLADITI GLAVE U PRIŠTINI DELOVANJE Beograda u narednom periodu biće usmereno u tri pravca: da se diplomatskim naporima Priština spreči da vuče jednostrane poteze i formira vojsku bez izmene Ustava, da politički jedinstveno deluje sa predstavnicima Srba na KiM, bez kojih BSK ne mogu da se prevedu u oružane snage i da nadležne službe prate šta se dešava u pokrajini kako bi se predupredili pokušaji destabilizacije. Ovo za "Novosti" kaže Milovan Drecun, šef skupštinskog odbora za KiM, dodajući da Srbija preko onih koji imaju uticaj na Prištinu treba da utiče na to da se tamo "ohlade glave" i spreči "reanimacija albanske ideje Prištine i Tirane".

- Ipak, bez našeg uticaja, postoji opasnost širenja političkih sukoba unutar pojedinih država u okruženju, koji su podstaknuti, kako domaćim razlozima političke netrpeljivosti tako i značajnim uplitanjem stranih civilnih i vojnih obaveštajnih službi - navedeno je u saopštenju.

Savet je državne organe obavezao i da sarađuju sa Srbima u regionu koji se nalaze pod političkim pritiscima centralnih vlasti, uz puno poštovanje teritorijalnog integriteta tih država.

Uoči sednice Saveta, premijer Vučić ocenio je da neki međunarodni faktori potcenjuju rešenost Prištine da izađe iz briselskog dijaloga. A da Priština jeste ozbiljna u nameri da blokira razgovore sa Beogradom, u ponedeljak je potvrdila i kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri, rekavši da će se primeniti rezolucija skupštine o suspenziji dijaloga dok ne bude oslobođen bivši lider OVK Ramuš Haradinaj.


POLITIČKE SMENE POLICAJACA

NEKOLIKO stotina građana severne Kosovske Mitrovice okupilo se u ponedeljak u blizini policijske stanice i dvočasovnim protestom izrazilo nezadovoljstvo najavljenim smenama u policijskom regionu Sever. Sa građanima su bili i gradonačelnici severne Kosovske Mitrovice i Zvečana, Goran Rakić i Vučina Janković kao i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić. Prema nezvaničnim informacijama, razlog za smene je taj što policajci nemaju odgovarajuće činove za mesta na kojima se nalaze. (I. R.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Sanja

13.03.2017. 15:18

Srbija je drzava koja se uvek zalagala za mir i stabilnost u regionu. Necemo nikome dozvoliti da radi sta hoce. Albancima pogotovo. Nemaju oni nikakve sanse protiv nas.