PROCES izbora naslednika ambasadora EU u Beogradu Majkla Davenporta uveliko traje u briselskim institucijama, a u uži izbor, kako saznajemo, ušlo je troje evropskih diplomata, i to iz zemalja iz našeg šireg okruženja.

Najviše šansi da dođe na čelo Misije EU u Srbije ima zemljak evropske šefice diplomatije Federike Mogerini. Ovaj kandidat dolazi iz Italije i profesionalni je diplomata.

Za poziciju Davenporta, kome u avgustu ističe mandat, zainteresovani su i Grčka i Austrija. Atina je takođe kandidovala višegodišnjeg diplomatu, a Beč - ženu.

U briselskim diplomatskim krugovima kažu da je na Davenportovo mesto pretendovalo više od 20 kandidata, među kojima je i Jelko Kacin, nekadašnji izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju. Međutim, on je praktično otpao još na početku konkursne procedure, jer je u vrhu evropske diplomatije procenjeno da bi njegov izbor bio svojevrstan “prst u oko” Beogradu, s obzirom na njegove česte kritike na račun poteza srpskih vlasti.

Nakon nedavne turneje koju je imala na Balkanu, Mogerinijeva je odlučna da za šefa Misije EU u ključnoj zemlji Balkana postavi diplomatu koji dobro poznaje situaciju u Srbiji i koji će moći na konstruktivan način da sarađuje sa vlastima u Beogradu.

Do aprila bi trebalo da bude okončana konkursna procedura i doneta odluka o postavljenju novog ambasadora EU u Srbiji.