TUŽILAŠTVO Bosne i Hercegovine formiraće predmet i proveriti navode koji se tiču postupanja Sakiba Softića kao agenta u postupku podnošenja zahteva za reviziju presude po tužbi protiv Srbije - potvrdio je u petak, za "Novosti", portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Istovremeno, iz Narodnog demokratskog pokreta (NDP) najavili su da će u ponedeljak podneti dve krivične prijave - protiv Bakira Izetbegovića i protiv Softića.

Posle kraha pokušaja bošnjačkog člana Predsedništva da preko samozvanog agenta BiH podnese zahtev za reviziju tužbe protiv Srbije, čitav slučaj prelio se na domaći teren. Jer, Međunarodni sud pravde je još u maju prošle godine obavestio Softića da ga ne smatra ovlašćenim agentom, što ga nije sprečilo da po Izetbegovićevom nalogu podnese zahtev.

Predsednik NDP Dragan Čavić potvrdio je za "Novosti" da će ta stranka, ispred Saveza za promene, u ponedeljak Tužilaštvu BiH u Sarajevu podneti krivične prijave protiv Izetbegovića i Softića zbog lažnog predstavljanja, podstrekavanja na lažno predstavljanje, kao i uzurpacije ustavnih ovlašćenja:

- Očekujem od Tužilaštva BiH brzu reakciju, kao što su brzo delovali po krivičnim prijavama protiv političara iz Srpske zbog održavanja referenduma o Danu RS i proslave 9. januara. Tada su za mesec dana saslušali političare iz Srpske.

* Sakib Softić

Izetbegović se suočio sa sve glasnijim zahtevima da zbog fijaska u Hagu pod hitno podnese ostavku u Predsedništvu BiH. Fahrudin Radončić, predsednik SBB i Nermin Nikšić, predsednik SDP, koji su se odazvali Bakirovom pozivu na savetovanje u Sarajevu nekoliko dana pred podnošenje apelacije, su bili najglasniji u kritikama:

- Svi koji su iskreno želeli da pravda bude zadovoljena primitivno su izmanipulisani. Još gore, Izetbegović je to učinio i žrtvama i javnosti, pa i SDA. Ovakvo moralno i političko posrnuće ima jedini mogući epilog - odlazak sa časne i odgovorne funkcije člana Predsedništva BiH.

* Foto Amel Emrić