MEĐUNARODNI sud pravde u Hagu u startu je sasekao pokušaj bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da pokrene reviziju presude protiv Srbije za genocid, odbacivši zahtev koji je 23. februara podneo "agent BiH" Sakib Softić!

Baš kao što su sve vreme tvrdili predstavnici Srba u BiH, i sud je ustanovio da zahtev nisu podnele nadležne institucije i da Softić praktično nema legitimitet.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je za njega odluka MSP - očekivana:

- Sud neće razmatrati ovaj slučaj jer, kako su obrazložili, nijedan relevantni organ BiH o ovom nije doneo odluku. Na ovo sam nedeljama upozoravao, a nažalost jedan deo ljudi nije hteo to da čuje. Ovakva odluka MSP ozbiljno je podržala dejtonsku BiH i niko više u ime BiH osim njenih institucija ne može da donosi odluke.

Ivanić je istakao da je odluka iz Haga pokazala da više neće moći da se vaninstitucionalno deluje, da više niko nema pravo da koristi ime BiH u korist samo jednog naroda i daje sada potrebno dati odgovor na paralelizam u institucijama BiH.

Inače, predstavnik MSP Filip Kuvrer napisao je u dopisu poslatom BiH da je sud propisno razmotrio mišljenja članova Predsedništva koja su izneli u svojim pismima.

- Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje da nikakvu odluku nisu donela nadležna tela, u ime BiH kao države, u pogledu zahteva za reviziju presude od 26. februara 2007. godine. Stoga, ne može se ništa preduzeti u vezi sa dokumentom pod nazivom "Aplikacija za reviziju Presude od 26. februara 2007." - napisao je Kuvrer.

Prema mišljenju ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka, odbijanjem zahteva za reviziju presude protiv Srbije poslata je poruka da BiH može da funkcioniše samo zajednički i dogovorom. On je rekao i da je pismo koje je poslao u Hag, a koje je Izetbegović u prvi mah stopirao, ipak uzeto u razmatranje prilikom odluke suda:

- I to je dokaz da se ne mogu jednim pozivom privatizovati institucije BiH. Zbog svega toga ambasadorka BiH u Holandiji saslušana je u Sarajevu. Takođe, istražujemo i ko je otvorio pismo naslovljeno na Mladena Ivanića koje je stiglo iz Haga.

Foto: V. DANČIĆ

Odluka suda u Hagu iazazvala je i brojna negodovanja, pa je tako Hatidža Mehmedović, predsednica Udruženja "Majke Srebrenice", odluku suda nazvala sramotom za ceo svet.


MILENKO KREĆA, DUGOGODIŠNjI ARBITAR PRI MSP: ISTEKAO ROK ZA OBNOVU PROCESA

MOGUĆNOST da BiH obnovi tužbe protiv Srbije za genocid, više ne postoji jer su istekli svi rokovi - izjavio je za "Novosti" profesor Milenko Kreća, dugogodišnji arbitar u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, po kome odluka sudskog organa UN, nije nimalo iznenađujuća.

On kaže da Sakib Softić nije bio ovlašćen da podnese aplikaciju u ime BiH i da je "signal" da će takvog mišljenja biti i sud bilo to što zahtev koji je predao Softić nije bio stavljen u "sudski upisnik":

- To se radi kada postoji sumnja da podneta aplikacija nije valjana. Sud je očigledno već imao saznanja da u BiH nema saglasnosti, a potom je poslao pisma članovima Predsedništva BiH da bi dobio razjašnjenje.