BEZBEDNOSNE snage Kosova zadržaće ime, ali će dobiti dodatno naoružanje. Priština se sprema da narednih dana raspravlja o zakonu kojim će, praktično, uspostaviti profesionalnu vojsku, zaobilazeći sve predviđene procedure.

Predlogom zakona, koji je skrojen u kabinetu predsednika lažne države Hašima Tačija, predviđeno je da se BSK prošire u "naoružane profesionalne vojne snage koje će imati mandat na osnovu Ustava Kosova".

Navodi se da će bezbednosne snage, umesto reagovanja u slučaju prirodnih katastrofa, dobiti novu ulogu - učešće u odbrani suvereniteta.

U predloženom dokumentu navodi se da će "bezbednosne snage biti naoružane u skladu s potrebama i za ostvarivanje misije i njenih zadataka". Praktično, stvara se vojska, ali je namera da se ne ide na promenu imena, jer je za to potrebna podrška najmanje dve trećine poslanika u prištinskom parlamentu, kao dve trećine glasova predstavnika manjinskih zajednica. A to je nemoguće zbog protivljenja Srpske liste.

Na otvaranju manifestacije posvećene OVK, u kasarni "Adem Jašari", Tači je u ponedeljak pozvao međunarodnu zajednicu, pre svega članice NATO da pomognu transformaciju BSK:

- To treba da se dogodi transparentnim procesom koji će pratiti ustavne promene.

Prema saznanjima "Novosti", iako su BSK bile naoružane lakim oružjem, predviđeno je da dobiju i teško naoružanje.