TRI člana Predsedništva BiH danas će, najverovatnije, poslati tri posebna pisma u Hag u kojima će izneti lične stavove o slučaju koji potresa političku scenu Bosne, ugrožava odnose Srba i Bošnjaka, kao i Beograda i Sarajeva.

Na konsultacijama, koje je za danas zakazao predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić, teško će biti postignut zajednički stav oko revizije procesa za genocid protiv Srbije i pitanja koje je Međunarodni sud pravde postavio oko statusa navodnog agenta Sakiba Softića. Njega je lider SDA Bakir Izetbegović angažovao da u ime BiH, a mimo odluke Predsedništva, zatraži pokretanje procesa.

Zbog toga se očekuje da će Ivanić, Izetbegović i hrvatski predstavnik u Predsedništvu Dragan Čović dostaviti pojedinačne stavove, a na Međunarodnom sudu je dalje da odluči šta će biti oko procesa revizije i statusa Softića.

Ivanić, koji je zakazao neformalne konsultacije, od sastanka ne očekuje ništa posebno. A izvori "Novosti" iz Predsedništva navode da će uopšte biti teško organizovati susret, posebno posle svojevrsne paralize koju je izazvao Izetbegovićev izlazak sa poslednje sednice, čime je praktično sprečio da se zauzme formalni stav o zahtevu za reviziju.

Istovremeno, u Sarajevu se uveliko istražuje i skandal oko otvaranja pisma iz Haga, koje je bilo naslovljeno na Ivanića. Ministarstvo spoljnih poslova BiH saopštilo je u sredu da je od sva tri pisma koja su stigla u BiH otvoreno samo pismo naslovljeno na predsedavajućeg Predsedništva.


PARALELNA DIPLOMATSKA MREŽA

IVANIĆ je izjavio i da očigledno postoji paralelizam u diplomatskoj mreži BiH, a što se videlo i na primeru ambasade BiH u Holandiji, odnosno ambasadorke Mirsade Čolaković koja nije htela po naredbi Izetbegovića da prosledi Hagu pismo Igora Crnatka, ministra spoljnih poslova, koji je pisao Hagu o dešavanjima oko revizije procesa.