Đurić osudio nova zastrašivanja Srba na Kosovu

Beta

07. 02. 2017. u 13:00

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić osudio je danas, kako se izrazio, "novi talas zastrašivanja i napada" na Srbe na Kosovu i Metohiji

Ђурић осудио нова застрашивања Срба на Косову

Foto Tanjug, AP

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić osudio je danas, kako se izrazio, "novi talas zastrašivanja i napada" na Srbe na Kosovu i Metohiji.

Đurić je novinarima u Palati Srbija rekao da je u srpskom delu Orahovca, u naposrednoj blizini crkve, pronađena bomba čiji je cilj bio zastrašivanje srpskog stanovništva i podsticanje da se isele sa Kosova.

On je rekao da je druga eksplozivna naprava pronađena kod vodovoda u severnom delu Kosovske Mitrovice.

"Ono što se dešava na terenu u suprotnosti je sa onim što pričaju predstavnici Prištine, a to je zalaganje za mir. Zaustavite nasilnike i albanske ekstremiste koji prete i ugrožavaju bezbednost", rekao je Đurić.

On je dodao da je to poruka za prištinske institucije ali i međunarodnu zajednicu.

Đurić je podsetio da međunarodna zajednica snosi odgovornost za bezbednost ljudi na Kosovu.

"Srbija smatra da je bilo kakvo ugrožavanje bezbednosti i igranje sa nasiljem nespojivo sa procesom dijaloga. Ekstremistima poručujem: 'Tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga al' zube polomi'", rekao je Đurić.

On je dodao da odlučnost srpskog naroda da ostane na svojoj zemlji nikada neće biti slomljena, niti da će Srbija biti naterana da odustane od svoje pravedne borbe za legitimne interese Srba na Kosovu.

Na pitanje odakle potiču informacije o bombama, Đurić je rekao da su one stigle "od nadležnih".


ĐURIĆ: SRBIJA ZAHVALNA PODRŠCI ŠPANIJE PO PITANJU KiM


Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je danas da Srbija nikada neće zaboraviti podršku Španije po pitanju Kosova i Metohije, koje je ključno pitanje za državne i nacionalne interese Srbije.


"Braneći teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje Španija, rame uz rame sa Srbijom, podržava univerzalne principe međunarodnog prava koji se odnose na sve zemlje na svetu a koji treba da imaju za cilj da obezbede mir i ravnopravnost i vladavinu prava među državama i narodima", rekao je Đurić novinarima nakon razgovora sa ambasadorom Španije Migelom Fuertesom Suarezom u Beogradu.


Ambasador Španije Migel Fuertes Suarez podsetio je da Španija nije priznala nezavisnost Kosova i da će taj stav zadržati u budućnosti.


On je kazao da su odnosi dve zemlje izuzetni i da Srbija može da računa na prijateljstvo Španije.


Đurić je danas razgovarao i sa studentkinjom treće godine istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici Oliverom Šćepanović.


Olivera Šćepanović koja će zahvaljujući stipendiji narednih nekoliko meseci nastaviti školovanje na fakultetu u Madridu izrazila je zahvalnost na pruženoj prilici.


Dekanka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici Mirjana Lončar Vujnović, ocenila je da će mobilnost studenata i nastavnika mnogo značiti za taj Univerzitet, ali i severni deo Kosovske Mitrovice.


Ona je ocenila da će problem priznanja diploma sa tog Univerziteta biti rešen sa razvojem mobilnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

Сремац

07.02.2017. 13:16

Зашто г. Ђурић није осудио и паљење просторија покрета "Отаџбина" у Кос. Митровици ? И то је застрашивање.

Ђура Змај

07.02.2017. 13:43

@Сремац - Сремац, Није због овога: “Овај процес (дијалог Београда и Приштине) обезбеђује да обе стране могу да наставе својим европским путем, избегавајући при том да једна другу могу ометати у овим напорима, и треба постепено да доведе до свеобухватне нормализације односа између Србије и Косова, у форми правно обавезујућег споразума до краја приступних преговора са Србијом, уз изгледе да обе стране буду у стању да у потпуности остварују своја права и испуњавају своје обавезе."

Ђура Змај

07.02.2017. 13:41

"Касно Јанко (Марко) на Косово стиже" - Сигурно је изрека коју наш директор Канцеларије са Новог Београда познају као и ову о ораху.!? А касно је зато што тамо има Српску листу са које су посланици у Скупштини Републике Косово, министри и заменик премијера у Влади Републике Косово, општине чији су Статути у складу са законима РКС, сајтови тих општина са државним обележјима РКС и што ће такав бити и Статут ЗСО, односно у складу са Уставом РКС, што ће потврдити Уставни суд РКС. Касно Мрако, касно!

Ђура Змај

07.02.2017. 14:01

21) Nacrt Statuta Acosijacije/Zajednice će dati tim rukovodilaca i on će biti predstavljen u okviru dijaloga na visokom nivou u roku od četiri meseca od usvajanja ovih načela/elemenata; ukoliko to bude neophodno, nacrt će biti dat uz posredovanje, između ostalih, Ministarstva za lokalnu samoupravu. Sve izmene će biti predstavljene Asocijaciji/Zajednici, usvojene rešenjem i proverene od strane Ustavnog suda.

Kristina

07.02.2017. 15:36

Srbija nece biti naterana da odustane od svoje pravedne borbe za legitimne interese Srba na Kosovu.

Dobrivoje

07.02.2017. 15:53

slusajuci nase politicare shvatam da sam ceo zivot bio u zabludi i da nisam znao pravo znacenje reci pobeda

Ђура Змај

07.02.2017. 17:33

@Dobrivoje - Па да, један је говорио да ће коначно разрешење за Косово* бити тако да Србија није изгубила јер ће добити ЗСО у Републици Косово, а Косово* неће победити јер има ЗСО у Републици Косово - Молећи Немачку да коначно решење Косова не буде понижавајуће за Србију - Е сад, шта је молио молио је, а шта ће осванути - Видећемо.!?

Даца

07.02.2017. 21:14

Што их нисте у Бриселу осудили, у очи ЕУ, пре свега Тома и Аца? Него, дали Марку да се у српским новинама жали српској јавности!

Чикириз

07.02.2017. 21:51

Е кад си ти то све осудио, сада нам је много лакше!!