Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić optužio je večeras delegaciju Prištine za neuspeh poslednje runde Briselskog dijaloga i zatražio reakciju visoke predstavnice EU Federike Mogerini tim povodom.

Vučić je novinarima u pauzi sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije u Raški kazao da ne misli da je EU bila "apsolutno jednostrana" tokom poslednjeg sastanka sa prištinskom delegacijom u Briselu.

"Mislim da ni oni nisu načisto šta se dešava. Mislim da su hteli da nam pomognu da sačuvamo mir, ali nije istina da su svi pođednako krivi", kazao je premijer.

MUSTAFA: KOSOVO ŽELI DIJALOG, MIR I NORMALIZACIJU ODNOSA Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je danas da je Kosovo opredeljeno za dijalog, mir, stabilnost i normalizaciju odnosa sa susednim zemljama. Komentarišući izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića da je Srbija ona koja se zalaže za očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu, premijer Mustafa je rekao da svima poznato da je "Republika Kosovo najbolji primer u regionu i šire maksimalnog opredeljenja za demokratsko rešavanje nesporazuma".

Vučić je naveo da je delegacija Beograda prihvatila sve što je od nje traženo na pregovorima u Briselu ali da su predsednik i premijer Kosova Hašim Tači i Isa Mustafa "došli da čuju da je Srbija nešto odbila da bi onda bila kažnjena".


"Imali smo teške razgovore u kojima je Srbija prihvatila sve što je od nje traženo. Mi smo prihvatili ono što su nam predlagali, a onda sam shvatio da smo dovedeni da na jednu stvar kažemo ne i da onda budemo krivi", kazao je Vučić.

On je pozvao Srbe sa Kosova i Metohije da ostanu mirni i da ne nasedaju na provokacije albanske strane.

"Moja poruka Srbima sa Kosova i Metohije je da po svaku cenu ostanu mirni, da budu dostojanstveni, da ne napuštaju svoja ognjišta. Mir je najvažniji interes Srbije i Srba", kazao je premijer.

NAŠI VOJNICI NEPREKIDNO PATROLIRAJU DUŽ KOPNENE ZONE BEZBEDNOSTI I TENKOVI U PRIPRAVNOSTI, PAŽLjIVO SE NADZIRE LINIJA

VOJSKA Srbije od povratka u Kopnenu zonu bezbednosti 2001. neprekidno je u pripravnosti duž 382 kilometra duge administrativne linije sa KiM.

Pojas oblika potkovice od granice sa Crnom Gorom do međe sa Makedonijom, zona je odgovornosti tri brigade Kopnene vojske. Položaj naših oružanih snaga brani 30 utvrđenih baza, razmeštenih duž cele linije prema KiM. Osim lakim pešadijskim naoružanjem, vojnici dežurni na ovim punktovima naoružani su i dalekometnim puškama, bacačima granata, minobacačima i tenkovima.

Najdelikatniju zonu, uz ivicu opština Preševo, Bujanovac i Medveđa kontroliše Četvrta brigada Kopnene vojske, čija je komanda i logistika u Vranju. U njenoj zoni odgovornosti nalazi se 16 baza, čiji vojnici neprekidno patroliraju uz liniju razdvajanja. Ovaj prostor naseljen je uglavnom albanskim stanovništvom, a sela Dobrosin, Lučane i Končulj bila su snažna albanska uporišta tokom pobune 2001. Kopnena zona bezbednosti podeljena je u tri sektora (A, B i B1), koje obezbeđuju i Druga i Treća brigada. (R. Dr.)

PATROLE U HOČI I ORAHOVCU

JEDINICE
ROSU poslednjih večeri počele su da patroliraju u Velikoj Hoči i Orahovcu, ali i u drugim srpskim enklavama južno od Ibra.

- Meštani su zabrinuti i uplašeni, jer dosad nismo imali sličnih situacija - kaže za naš list Negovan Mavrić, predstavnik Srba iz Velike Hoče.

Bojan Nakalamić, vlasnik kafića u ovom mestu, prenosi nam da tuda patrolira po petnaestak specijalaca, koji dolaze sa dva džipa i maricom:

- Zasad nismo imali neprijatnosti, a komandir policijske stanice u Orahovcu rekao je da su patrole u sklopu pojačanih aktivnosti.

VUČIĆ: MOLIM SRBE DA OSTANU MIRNI I SAČUVAJU SVOJA OGNjIŠTA

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle sastanka sa predstavnicima kosovskih Srba da u ime Vlade i u svoje lično ime moli sve Srbe da ostanu mirni i dostojanstveni po svaku cenu. Borićemo se istinom i pravdom - poručio je Vučić.

Premijer Srbije je rekao da se Priština bavi najprljavijom propagandom i da u Briselu nije bilo ni reči o Zajednici srpskih opština. "Moja poruka Srbima je: Nemojte nasesti na provokacije, mir je naš interes", rekao je Vučić.

"Molim Srbe da ostanu mirni, po svaku cenu, da ponosno čuvaju srpsko ime i prezime i ne napuštaju ognjišta", rekao je premijer Vučić novinarima.

"U sat vremena neko četiri puta menja predloge koje posle naše saglasnosti opet menja i kaže puj pike ne važi", izjavio je premijer.

Premijer je rekao da je među četiri postignuta sporazuma i jedan o Kosovskoj Mitrovici.

"Počinili smo mnoge kompromise kako bismo sačuvali mir za celu Srbiju i njene građane, kao i građane na Kosovu. 8. decembra došlo je do dogovora oko samog mosta u Kosovskoj Mitrovici, u međuvremenu, prištinska delegacija je rekla da oni nisu ovlašćeni da sklapaju taj sporazum i povukli se. Puj pike ne važi. Ni kosovski zakoni po kojima je taj potporni zid u nadležnosti lokalnine samouprave", kazao je on.

KOCIJANČIČ: NAPREDAK U NORMALIZACIJI OD NAJVEĆEG ZNAČAJA POSLE najnovije zategnutnosti zbog situacije na Kosovu i Metohiji, reagovala je saopštenjem i EU.
- Napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije je više nego ikad od najvećeg značaja za očuvanje mira i stabilnosti između dve strane, kao i u regionu. Takođe je od ključnog značaja za napredovanje obe strane ka EU – poručila je Maja Kocijančič, portparol visoke predstavnice Federike Mogerini.
Ona je podsetila da su se na jučerašnjem sastanku dijaloga na visokom nivou svi saglasili da se suzdrže od zapaljive retorike i izjava u cilju smirivanja napteosti i usredsređivanja na rad koji predstoji.
- Cenimo pomirljive izjave koje su date i veoma žalimo zbog daljih zapaljivih izjava posle jučerašnjeg razumevanja. Ponavljamo naš poziv obema stranama da smire retoriku i nastave sa svim naporima da se tenzije smanje – zaključila je Kocijančičeva. (G. Č.)

Kažu, to što ste prihvatili nije dovoljno i ne važi, dovedeni smo da na jednu stvar kažemo "ne" da bismo bili krivi- to smo shvatili, a o ZSO nismo mogli ni da govorimo", rekao je premijer.

Važno je da sačuvamo mir i to ćemo činiti, ponovio je Vučić, dodajući da su razgovori sinoć u Briselu biti teški, da "ceo dan govore kako ih neko ugrožava - srpska policija i vojska, a gde su one".

Vučić je optužio pojedine ambasadore u Srbiji da su pokušali da odrede gde će jedinice Vojske Srbije i MUP-a biti raspoređene.

"Neće to da određuje neki ambasador pa da je tri puta veći i pametniji. To sam im u lice rekao, sve o bezobraznom načinu na koji se ponašaju prema Srbiji", kazao je Vučić.

On je rekao da srpske vojske i policije na Kosovu i Metohiji nema od 1999. godine a da jedinice specijalne kosovske policije ROSU "nikad nisu češće patrolirale srpskim sredinama kako bi zaplašile njihove stanovnike".

Vučić je dodao da je gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić predložio na današnjem sastanku da predstavnici Srba napuste sve kosovske institucije.

"Zamolio sam Rakića da poslušaju Vladu Srbije, da to ne činimo. Za takve korake uvek ima vremena", kazao je premijer.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić ocenio je da se EU "jasno stavila" na stranu Prištine.

"Srbi nisu besni već bolesni od straha i zabrinuti za svoje porodice", kazao je Rakić dodajući da strpljenje kosmetskih Srba "ima granice".


Nekome je nečista savest, a nas optužuju za propagandu, primetio je Vučić, a Srbe s Kosova pozvao da budu mirni i ne napuštaju svoja ognjišta, a "mi ćemo se boriti istinom i pravdom".

ZAVRŠEN PROTEST SRBA


KOSOVSKA MITROVICA – Stotinak građana koji su danas, višečasovnim mirnim protesom kod glavnog mosta na Ibru iskazali svoje neslaganje sa najavom rušenja zida i napada na sever Kosova, razišlo se večetas oko 19 sati i 30 minuta.


Sa posebnom pažnjom građani severne Kosovske Mitrovice pratili su obraćanje premijera Srbije Aleksandra Vučića i političkih predstavnika Srba sa Kosova posle sastanka u Raški.


Ohrabreni su, kažu odlučnošću da se po svaku cenu sačuva mir, očekuju da će pregovorima biti doneto najbolje rešenje za sve građane i veruju da će preovladati razum i da sukoba neće biti.


I pored napetosti koja se oseća gotovo na svakom koraku, situacija u severnom delu Kosovske Mitrovice je mirna.


I. RADULOVIĆZabrinutost je rasla a situacija, iako mirna tokom čitavog dana, bila je napeta, javlja reporter Bete. Svi čekaju ishod razgovora političkih predstavnika Srba sa severa Kosova sa premijerom Aleksandrom Vučićem u Raški.

Prisustvo pripadnika Kosovske policije u severnom delu grada je kao i obično, a nadomak glavnog mosta u Kolašinskoj ulici parkirano je više vozila s naoružanim karabinjerima KFOR-a.

Na južnoj stranu podeljenog grada na Ibru situacija je uobičajena.

TAČI TRAŽI OD SRBIJE DA SE SRPSKA ZAJEDNICA NE HUŠKA NA STRAH I MEĐUETNIČKU MRŽNjU

Predsednik Kosova, Hašim Taši izrazio je danas zabrinutost zbog "kampanje Srbije", kojom se srpska zajednica koja živi u severnom delu Kosova "huška na strah i međuetničku mržnju".

"Razočaran sam i zabrinut sam u vezi s propagandističkom kampanjom u starom stilu Srbije, koja nastavlja da huška na strah i međuetničku mržnju srpsku zajednicu koja živi u severnom delu Kosova. Ova propaganda kojom upravlja Srbija, teži zastrašivanju građana Kosova koji žive na severu zemlje i teži ometanju procesa njihovog potpunog integrisanja u institucije Republike Kosova", kaže se u izjavi predsednika Tačija.


On je ocenio da je "tokom čitave dosadašnje istorije, država Srbija manipulisala i radi svojih političkih ciljeva njenih od srpske zajednice koja živi na Kosovu. Posledice ovakvog pristupa su destruktivne i evidentne su i danas".

"Tim povodom, želim da uverim srpsku zajednicu koja živi na Kosovu da ništa loše nikada neće da im se dogodi od strane bezbednosnih institucija Republike Kosova, koje su demokratske i koje štite živote svih građana gde kod da se nalaze, nezavisno od njihove etničke pripadnosti. Evropska unija i NATO treba da pošalju opomenu Srbiji da se uzdrži od scenarija huškanja novog konflikta na Kosovu i u regionu", poručio je kosovski predsednik.

STREPNjA SRBA U MITROVICI NA MOSTU PONOVO UKLjUČENE KAMERE

NA glavnom mostu u Kosovskoj Mitrovici danas su se u više navrata okupljali zabrinuti građani. U poslepodnevnim časovima na mostu su uključene i kamere koje, kako saznajemo, nisu bile u funkciji zbog radova koji se odvijaju u ovom delu podeljenog grada.

Poslednje najave o rušenju zida i mogućim napadima na Srbe na severu unele su veliku zabrinutost među građane, ali se, ipak, nadaju da će tenzije biti umirene, da će prevladati razum i da će pregovori, kao jedino moguće rešenje, biti nastavljeni.

Zabrinuti su, međutim, što iz Beograda stižu informacije da sve ne zavisi od srpske strane, a nejasan im je i dolazak albanskog premijera Edija Rame u Prištinu, pa se pitaju zašto svet blagonaklono gleda na poteze Tačija i Mustafe. Mnogi smatraju da je zid, čije rušenje traže Albanci, samo maska za nešto mnogo krupnije.

U blizini glavnog mosta i zida prisustvo Kosovske policije bilo je uobičajeno, dok su situaciju, naoružani dugim cevima, pratili i pripadnici italijanskih karabinjera. Miran protest Srba privukao je pažnju tek ponekog Albanca koji je dolazio do ograde na severnoj strani mosta i vrlo brzo se vraćao ka južnom delu. (I. R.)

RAMA: HARADINAJ ĆE BITI OSLOBOĐEN!

SUD u francuskom Kolmaru oslobodiće Ramuša Haradinaja, izjavio je danas Edi Rama, albanski premijer, tokom boravka u Prištini gde se sastao sa predstavnicima Haradinajeve partije i Pokreta "Samoopredeljenje". On je rekao i da će Albanija i Kosovo zajednički raditi na ukidanju poternica.

Povodom Raminog boravka u Prištini, Vučić je rekao da samo može da zamisli kakva bi reakcija bila da je on otišao u posetu nekim ekstremnim srpskim partijama u regionu:

- Šta ćete... Naše je da se ponašamo odgovorno.

PREDSEDNICI OPŠTINA BUJANOVAC I PREŠEVO U BEOGRADU S BRITANSKIM AMBASADOROM

Predsednici opština Bujanovac i Preševo, Šaip Kamberi i Šćiprim Arifi razgovarali su danas u Beogradu sa ambasadorom Velike Britanije Denisom Kifom o situaciji u tim opštinama i saradnji sa Vladom Srbije.

Arifi i Kamberi su izrazili zadovoljstvo sastankom, a predsednik opštine Bujanovac je najavio da će "lokalni) političari ubuduće sarađivati mnogo bliže sa predstavnicima ambasada koji su akreditovani u zemlji".

Kamberi je na svom Fejsbuk profilu naveo da je "najsnažniji fokus međunarodnog faktora u preševskoj dolini na potrebama (građana) i trenutnoj situaciji", preneo je portal na albanskom jeziku iz Bujanovca titulli.com