BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je Srbija odlučna da sačuva stabilnost na Kosovu i Metohiji i da ne dozvoli da dođe do novih sukoba ali da je sada red na Prištinu da ispuni obaveze iz Briselskog sporazuma i omogući formiranje Zajednice srpskih opština.

Kako se navodi u saopštenju, Nikolić je to rekao u razgovoru sa novom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u Srbiji Karlom Robin Herši, koja mu je predala akreditivno pismo.

Nikolić je zamerio to što se prištinska administracija na skupovima koje organizuju Ujedinjene nacije predstavlja samostalno, a ne u okviru delegacija različitih agencija Ujedinjenih nacija.

Predsednik Srbije je istakao da je Srbija posvećena saradnji sa Ujedinjenim nacijama (UN) i da je izbor novog generalnog sekretara svetske organizacije dodatni podstrek u radu svim agencijama koje deluju pod okriljem UN.

On je zahvalio na pomoći koje su Ujedinjene nacije pružale Srbiji tokom prethodnih godina, a pogotovo tokom poplava 2014. godine.Koordinatorka Herši je iskazala rešenost da se u svom radu fokusira na one oblasti koje se saradnjom sa Srbijom pokažu kao najbitnije.

"Ujedinjene nacije su ovde da bi pomogle Srbiji i zato će raditi zajedno sa srpskom državom, kako bi unapredili uslove u kojima građani Srbije žive", rekla je Herši.