PREMIJER Aleksandar Vučić sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom načelno se dogovorio o nabavci 12 aviona "mig-29" i raketnih sistema PVO za naše oružane snage. Detalji ovog posla biće precizirani u aprilu, prilikom posete beloruskog predsednika i premijera Beogradu - saznaju "Novosti".

Ovo su ključne tačke dogovorenog paketa vojne saradnje između dve države, koji su u petak u Minsku razmatrali Lukašenko i Vučić. Centralni deo ovog aranžmana biće vojnotehničko partnerstvo srpskih i beloruskih proizvođača naoružanja i vojne opreme i zajednički nastup na trećim tržištima.

Prema našim informacijama, u Minsku je bilo reči o mogućnostima za zajedničku proizvodnju borbenih vozila, artiljerijskog, raketnog i pešadijskog naoružanja, kao i municije. Zajednička srpsko-beloruska preduzeća biće zadužena za objedinjavanje kapaciteta namenske industrije i prodaju stranim kupcima.

Belorusija ima veliki potencijal za vojnu saradnju sa Srbijom, a dogovor o isporuci lovačkih aviona i PVO sistema, pod povoljnim uslovima, biće prvi korak u njenom razvoju. Beloruska armija, kako tvrde vojni stručnjaci, raspolaže velikom količinom efikasne ruske tehnike.


Minsk ima ambiciozne planove modernizacije vojske, a deo postojećih sredstava naći će se uskoro u Srbiji. Srpske vojne oznake, pored lovaca "mig-29", uskoro bi mogao da ponese i raketni sistem "tunguska", a nije isključena ni isporuka čuvenih raketa S-300!

Da su obrisi vojne saradnje dveju država već poznati potvrdio je nakon sastanka sa Lukašenkom, premijer Vučić. On je najavio zajedničku proizvodnju automatskih i snajperskih pušaka, za koje Belorusi raspolažu vrhunskom elektronikom:

- Srbija nije nikakva velesila, ali će svakome ko bi pomislio da nas napadne, biti mnogo teže nego što je to bi slučaj ranije, i to je rezultat naših dogovora.


Vučić je na sastanku, tokom drugog dana posete Belorusiji, ocenio da politički i ekonomski odnosi napreduju.

Lukašenko je svom gostu rekao da razume poziciju i politiku naše zemlje, koja je na evropskom putu i ne želi da bude članica NATO:

- Srbija uvek može da računa na Belorusiju i treba da znate - za vas ćemo uvek učiniti sve što možemo. Mi smo vas podržavali i u najteža vremena. Zauzimali smo principijelnu poziciju, uključujući i pitanje celovitosti vaše države. Srbija i Belorusija danas se nalaze u različitim situacijama. Mi ni u kom slučaju nećemo imati pretenzije prema vašoj zemlji ako se bude razvijala svojim putem, jer verovatno i mi snosimo krivicu za to što se Srbija našla u takvoj situaciji. Ipak, posle raspada SSSR trebalo je ozbiljno da razmislimo o izgradnji tešnje saradnje.


Predsednik Belorusije istakao je i to da je trgovinska razmena, koja čini osnovu odnosa dveju zemalja, u poslednje vreme smanjena i da da treba uložiti napor da se makar dostigne prethodni nivo.


IKONA ZA HRAM SVETOG SAVE

VUČIĆ je u petak posetio Hram svih svetih u Minsku, gde je razgovarao sa sveštenstvom, koje mu je uručilo veliku ikonu Jovana Krstitelja, poklon za Hram Svetog Save u Beogradu, kao i dar za patrijarha Irineja. Premijer je Hramu svih svetih poklonio ikonu Bogorodice Trojeručice.


KARIĆEV CENTAR

PREDSEDNIK Vlade Srbije u petak je u Minsku obišao i otvorio tržni centar koji je izgradila firma Bogoljuba Karića. Reč je o kompleksu veličine 200.000 kvadratnih metara, a zadovoljstvo zbog ovog događaja Karić je podelio i na svojoj Fejsbuk-stranici.