PRIŠTINSKE vlasti ne odustaju od namere da se domognu članstva u Savetu Evrope, a ove nedelje treba očekivati novi talas pritisaka u tom pravcu, saznaju “Novosti” u Strazburu. Predstavnici iz Prištine pokušaće da iskoriste zimsko zasedanje Parlamentarne skupštine SE, koje počinje u ponedeljak a završava se u petak, da bi dodatno lobirali za svoje interese u ovoj najstarijoj aktivnoj evropskoj integracionoj instituciji.

- Žele da dobiju označena mesta u plenarnoj sali i da mogu da govore. Sve se vrti oko toga. Mi smo do sada uspevali to da sprečimo i skinemo s dnevnog reda. Bilo kakvu vrstu predloga koja bi podrazumevala promenu statusno neutralne pozicije Saveta Evrope, svakako ćemo da kritikujemo i osporavamo. Nadamo se da do toga neće ni doći - ističe, za “Novosti”, šef naše delegacije u Strazburu Aleksandra Đurović.

Tim povodom Đurovićeva će u utorak imati sastanak i s predsednikom PSSE Špancem Pedrom Agramuntom, posle odluke iz decembra da se s dnevnog reda povuče predlog koji je imao za cilj da se predstavnicima kosovske skupštine omogući da sede u plenarnoj sali, što je naša delegacija osujetila.