U BRISELU nas čekaju teški razgovori. Naše pozicije su potpuno udaljene, za nas je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, za Albance nezavisna država. Cilj je da se zaustavi zveckanje oružjem, i to važi za obe strane.

Ovo je u nedelju, obraćajući se građanima u Vladi Srbije, poručio premijer Aleksandar Vučić, uoči novog sastanka predstavnika Beograda i Prištine u sedištu EU, pod pokroviteljstvom evropske šefice diplomatije Federike Mogerini. Na sastanak ovog puta putuje i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a Vučić očekuje i da će Albanci poslati svoje najviše predstavnike.

Do sastanka dolazi posle podignutih tenzija nakon što je Priština, zbog voza koji se iz Beograda uputio ka Mitrovici, na sever KiM poslala pripadnike ROSU.

- Da su koristili indijanske metode, stavljali uši na šine, ne bi čuli voz, jer je on stao na 50 kilometara od njih. Albanci nisu ni videli voz jer sam ga konačno zaustavio u Raškoj, ali su svi Srbi videli njihova borbena vozila i puške. Nadam se da će biti dovoljno razuma i racionalnog pristupa da se više ne ponovi dovođenje oružja i oruđa u sredine koje su naseljenje Srbima, kako bi se pokazali mišići. Neki su tog dana očigledno želeli da isprovociraju sukob i Srbija je to uspela da spreči - upozorio je Vučić.

PONOSAN ŠTO SU ČISTILI SNEG LIDER SNS kaže da je ponosan na članove te stranke koji su čistili sneg noseći na leđima obeležja SNS, a onima koji to kritikuju na društvenim mrežama poručio je da i sami urade nešto za društvo. - Nemam ništa protiv njihove akcije, jer oni nisu ništa krali ili otimali, već su uzeli lopatu i čistili sneg. Naročito nemaju prava da ih ismevaju lenčuge koje samo zvocaju, jer je reč o aktivistima koji svojim radom pomažu sugrađanima, a pre svega deci.

On je zamerio što Albanci nazivaju provokacijom natpis da je “Kosovo Srbija”, a “sitnicom” kada nam usred Beograda isporuče simbole “Velike Albanije”:

- Ne može tako - da su oni i za jedno i za drugo u pravu, a da su Srbi uvek krivi - rekao je Vučić, i naglasio da posle sastanaka sa Mogerinijevom u Davosu i telefonskog razgovora sa Angelom Merkel mirnije gleda na situaciju na Zapadnom Balkanu.

Premijer je u nedelju ponovio da će SNS doneti odluku o kandidatu za predsednika Srbije oko Sretenja, a dosovskim kandidatima Saši Jankoviću i Vuku Jeremiću, kao i Vojislavu Šešelju, poželeo sreću u trci za Andrićev venac:

- Vidim da oni mnogo više biraju našeg kandidata nego što se mi time bavimo. Pokušaćemo da im se suprotstavimo, mada vidim da pojedini kandidati troše milione evra, i to ne baš u potpunosti sa zakonom, iako izbori nisu još raspisani. Ali, ne smeta mi, jer će taj novac posredno biti potrošen u tržnim centrima i prodavnicama.

NIKOLIĆ: SVE ĆU OTVORENO REĆI U BRISELU

- ALBANCIMA ćemo otvoreno reći da je poštovanje sporazuma uslov za mir, a predstavnicima EU da imaju obavezu da preduprede, a ako to nije moguće onda da zaustave svaku akciju koja direktno ugrožava mir i bezbednost svih stanovnika Kosova i Metohije - poručio je za “Sputnjik” predsednik Srbije Tomislav Nikolić uoči puta u Brisel.

Nikolić je podsetio da Srbija želi da nastavi dijalog i da ga neće prva prekinuti:

- Želimo mir i mi ga nećemo prvi ugroziti. Do mira se došlo sporazumima u Briselu i on može da bude sačuvan samo ako ga obe strane poštuju.

Slanjem jedinice ROSU Albanci hteli da izazovu sukobe na severu KiM

ČUVAMO MIR U BiH

- SRBIJA podržava očuvanje i sprovođenje u delo Dejtonskog sporazuma, i ne bih da se mešam u unutrašnje prilike u BiH i RS - rekao je premijer, uoči sastanka sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem.

On je naglasio da je taj sporazum doneo mir u BiH koji je bio potreban svima i da ne postoji nijedan razlog da se taj mir ruši. Zvizdića je sinoć dočekao šef srpske diplomatije Ivica Dačić.