DIPLOMATSKA predstavništva Srbije u Švajcarskoj, Turskoj, Grčkoj, Italiji, SAD i Nemačkoj moguća su meta Albanaca, koji smeraju da zauzmu neka od njih kako bi se naša zemlja prinudila da odustane od zahteva da joj Francuzi izruče Ramuša Haradinaja! - saznaju "Novosti".

Ovo alarmantno upozorenje u ponedeljak je izneo prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a izvori našeg lista potvrđuju da su pomenuta predstavništva - najugroženija.

- Imamo bezbednosne informacije da ovakav pakleni plan postoji u albanskoj dijaspori i u saradnji sa našim službama i operativcima država domaćina preduzeli smo sve neophodne mere kako bismo sprečili neželjeni scenario - rekao je Dačić za "Novosti".

On kaže da je alarmiranje javnosti preventivna mera, da su informacije zabrinjavajuće, ali poziva istovremeno diplomatsko osoblje da se ne širi panika.

- O ovim saznanjima obaveštene su policije i bezbednosne službe zemalja domaćina i sva naša diplomatsko-konzularna predstavništva. Date su sve neophodne instrukcije i preduzete mere u cilju preventivne zaštite. Sve ovo pokazuje na šta su sve albanski političari spremni, čak i na terorizam. Upozoravam sve zemlje da su odgovorne za bezbednost naših DKP, a albanskim političarima skrećem pažnju da se ne igraju vatrom. Nećemo odustati od gonjenja Haradinaja niti bilo koga ko je počinio zločine protiv srpskog naroda - kategoričan je Dačić.

Prema izvorima "Novosti", procena je da Albancima primaran "cilj" nisu naša predstavništva u državama koje su priznale Kosovo, kako ne bi izgubili njihovu naklonost. Ali, u pomenutim državama, u kojima živi veliki broj albanskih iseljenika, mogući su ataci, ali i otmice naših diplomata kao i članova njihovih porodica.

Predstavništvo Srbije u Švajcarskoj

Kako nam je potvrđeno u jednoj od ambasada koja bi mogla da bude meta već se "preduzimaju sve raspoložive mere". U potencijalnom žarištu je konzulat u Istanbulu, pogotovo zbog bezbednosnog haosa koji su u taj megapolis uneli poslednji bombaški napadi terorista Islamske države.

ZAPADNE SLUŽBE OBAVESTILE NAS O PLANU NAPADA

BEOGRAD,(Beta) - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je informacija o planu albanske dijaspore da napadne neku ambasadu Srbije u inostranstvu zbog hapšenja Ramuša Haradinaja došla od bezbednosnih službi jedne zapadne zemlje i da su besmislene tvrdnje da je to Srbija izmislila ili da planira da takvu akciju sama izvede da bi optužila Albance.

U intervjuu za Radio-televiziju Srbije, Dačić je rekao da je Srbija objavljivanjem te informacije želela da upozori javnost i zemlju domaćina da je odgovorna za bezbednost ambasade i zaposlenih i dodao da je podignut nivo budnosti u srpskim diplomatskim predstavništvima.

"Upozorili smo na to što smo dobili od zapadnih bezbednosnih službi, iz bezbednosne zajednice jedne velike zemlje... Tačno se zna ko je te predloge (o zauzimanju ambasade) iznosio, gde živi i to nisu prazne priče", rekao je Dačić i dodao da se zna koja ambasada i u kojoj zemlji je bila moguća meta.