SAMO 11 dana otkad je Hrvatska blokirala poglavlje 26 u našim pregovorima sa EU, iz Zagreba je u petak stigla iznenadna vest: stekli su se uslovi za otvaranje oblasti koja se odnosi na kulturu i obrazovanje!

S obzirom na to da je ovaj potez povučen na izmaku godine, kad je briselska administracija već otišla na praznični odmor, po našim saznanjima, deblokada će moći da se ozvaniči na Međuvladinoj konferenciji tek u januaru.

Šef hrvatske diplomatije Davor Ivo Štir ovako je obrazložio zaokret oko poglavlja 26:

- Pozdravljam aneks koji je ministar obrazovanja Srbije potpisao s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine. Njime se reguliše pitanje udžbenika, ne samo prevod sa srpskog na hrvatski, nego i posebni dodaci i sadržaji za hrvatsku manjinu. Pratićemo dalje ispunjavanje obaveza i oko poglavlja 23, gde se takođe govori o hrvatskoj nacionalnoj manjini.

Zagreb 12. decembra nije dozvolio da Beograd, uz poglavlja 5 (javne nabavke) i 25 (nauka i istraživanje), otvori i poglavlje 26, insistirajući da se ikone i kulturno blago koje pripada SPC vrate u privremene depoe u Hrvatsku i tražeći bolje udžbenike i nastavu na hrvatskom jeziku za svoju manjinu. Ovo saplitanje bio je povod da se delegacija naše zemlje, predvođena premijerom Aleksandrom Vučićem, vrati iz Brisela.


Davor Ivo Štir

Prema našim saznanjima, Hrvatska je potom bila suočena s nizom pritisaka, pre svega iz Berlina i Vašingtona, da popusti kako bi Srbija dobila "zeleno svetlo". A paraf na dokument o udžbenicima, po svemu sudeći, bio je preko potreban alibi kako bi Zagreb izašao iz pat-pozicije.

- Ne znam šta se to promenilo od 12. decembra, ali svakako nećemo aplaudirati Hrvatima - ironično za "Novosti" komentariše Ivica Dačić, šef srpske diplomatije.

Posle deklarativnog pristanka Hrvatske da otvori i poglavlje 26, predstoji uobičajena procedura. Postupak u Briselu bi mogao da bude skraćen, ali ne toliko da bi išta novo moglo da se očekuje pre januara, jer je administracija EU na odmoru zbog božićnih praznika.

- Lepo je to što je hrvatski ministar poručio da se Zagreb slaže s otvaranjem poglavlja, ali to sad treba da se potvrdi i na sastanku Radne grupe - kaže naš izvor iz sedišta EU.

VUČIĆ: HVALA, ALI ŠTA SMO URADILI?

PREMIJER Aleksandar Vučić izjavio je da je zahvalan Hrvatskoj što je odblokirala poglavlje 26:

- Stekli su se uslovi? Šta sam uradio u prethodnih sedam dana? Izgleda da smo mnogo napredovali u prethodnih sedam dana i hvala im što su konstatovali naš dramatičan napredak. Smatram da je ovo dobar potez i da će doprineti boljim odnosima.

Upitan da li će pozvati hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na razgovor, Vučić je odgovorio:

- Spreman sam da razgovaram, ali neću nikome da dozvolim, ni Hrvatima, ni Amerikancima, pa ni Rusima da unižavaju Srbiju.