PRETPOSTAVKA uspeha zajedničkog kandidata proevropskih stranka opozicije za predsednika je da tu kandidaturu podrže samo oni koji ne žele da kolaboriraju ni na jednom nivou sa Vučićem i kojima je opšti interes iznad egoističkih i stranačkih interesa.

Ovo, za "Novosti", kaže Boris Tadić, lider SDS, koja treba da bude domaćin sledećeg sastanka opozicije.

* Da li proevropski deo opozicije gubi vreme kada pozicionira svog kandidata, dok, recimo, Boško Obradović već vodi kampanju?

- Naravno. Svesno ili nesvesno, za Vučića rade i one stranke koje troše dragoceno vreme na besmislene zahteve i kalkulišu koliki je njihov interes.

* Mogu li SDS i DS da se usaglase oko istog kandidata? Da li biste podržali Šutanovca?

- I dalje verujem da mogu. Bilo bi neozbiljno da zajednički kandidat bude Šutanovac, i nadam se da DS nema nameru da opet zbog stranačkog pozicioniranja potroši šansu da se promeni ova pogubna vlast.

* Da li biste stali iza Vuka Jeremića?

- Stali bismo iza svakog kandidata koji ima dovoljno iskustva da vodi državu u dobrom pravcu i objedini političke stranke u blok koji može da pobedi SNS.

* Da li ste u kontaktu? Zamerili ste mu da nije dobro obavljao funkciju šefa diplomatije, da biste proletos ocenili da je dobro što je kandidovan za generalnog sekretara UN, otkud taj zaokret?

- U kontaktu smo. Nema zaokreta, jer su to komentari na dve različite uloge u različitim vremenima.

* Ako Saša Janković prelomi da bude kandidat grupe građana, da li ste za to da mu opozicija pruži podršku?

- Podržaćemo svakog kandidata koji može da pobedi Vučićevog.

* Koje bi stranke mogle da zbiju redove, da li je moguć dogovor sa Dosta je bilo?

- Sve stranke proevropske orijentacije koje su beskompromisna opozicija ovoj vlasti. Za DJB i dalje nije jasno da li im je promena vlasti važnija od stranačkih interesa. Ako su spremni da ugrade energiju u zajednički projekat koji jedini ima šansu na uspeh, naravno da su dobrodošli. Ako nisu, potrošiće vreme i energiju građana i mogu biti ključno odgovorni za rasipanje glasova i praktično podelu opozicije. Ta odgovornost je i na DS.

* Ukoliko SNS podrži Nikolića, verujete li da će osvojiti drugi mandat?

- Ako bi osvojio i drugi mandat, to bi bila istorijska sramota za Srbiju, imajući u vidu besmislice koje je činio i izgovarao s mesta predsednika, kojima je urušavao ugled Srbije i izazivao podsmeh u međunarodnoj javnosti. Nikolić je čovek bez ikakve političke ideje i koncepcije.

VUČIĆEV "REFERENDUM"

* DA li su ovi izbori "više od igre", šta bi donela pobeda predstavnika opozicije ako znamo ustavna ovlašćenja šefa države?
- Oni su šansa da bude promenjena štetočinska vlast koja je uspešna samo u obmanjivanju građana. Izjavom da će se povući s mesta premijera ukoliko ne pobedi kandidat SNS,Vučić praktično od predsedničkih izbora pravi referendum za svoju premijersku funkciju.