Zorana Mihajlović: Premijer je najugroženiji čovek u zemlji

Predrag VASILJEVIĆ

13. 11. 2016. u 23:30

Potpredsednica Vlade o odnosima Srbije sa SAD, bezbednosti premijera, predsedničkim izborima... Doživim transfer blama kada vidim kako Šešelj postaje najveći proamerički političar

Зорана Михајловић: Премијер је најугроженији човек у земљи

Zorana Mihajlović

POBEDA Donalda Trampa na izborima za predsednika SAD jeste iznenađenje, ali ne može se reći da je neočekivana. Naročito posle "bregzita" u Velikoj Britaniji. Tramp danas jeste najveća vest u svetu, ali me više od toga fascinira način na koji naša javnost i veliki broj medija reaguju na pobedu Trampa. Kao da je danas na delu poslovica da su mnogi postali "veći Amerikanci od Amerikanaca".

To je izjavila za "Novosti" Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade, povodom za mnoge šokantnih rezultata izbora u SAD koji bi mogli da promene globalne odnose svetskih sila, ali da se odraze i na Srbiju.

* Šta vam to konkretno "bode oči" u odnosu pojedinih Srba prema činjenici da je Tramp došao na čelo Amerike?

- Kad vidim naslove "Trampe, Srbine", "Tramp nam vraća Kosovo", "Karić spaja Trampa i Putina", kada čujem pojedine političare kako objašnjavaju pobedu Trampa i kada vidim kako Vojislav Šešelj, što mi je drago, postaje najveći proamerički političar u Srbiji, doživim transfer blama, kako je to nedavno slikovito objasnio premijer Vučić! Čitam, gledam i sramota me od takve i tolike površnosti i neznanja.

* Ali je činjenica i da je Šešelj jedini u Srbiji otvoreno podržao Trampa?

- Da, kao što je i činjenica da je posle ovih izbora gospodin Tramp izabrani predsednik SAD, dok je Vojislav Šešelj ostao provincijski političar iz Batajnice.

* Kao da vam je žao što je Hilari Klinton izgubila?

- Nije Srbija određivala ko će biti predsednik SAD. Videćemo sada kako će izgledati politika SAD prema Balkanu, kao što ćemo videti kakva će biti dalja previranja u EU. Sve će to na direktan ili indirektan način da utiče na nas, bez obzira na to koliko smo mali. Ali baš zato što smo mali treba da budemo mudri. Mene jedino zanima kako SAD da ulože mnogo više od četiri milijarde dolara, koliko su u Srbiju uložili od 2000. Zanima me kako da zaposle više od 20.000 ljudi, koliko danas zapošljavaju u Srbiji. Mislim da to možemo da uradimo samo ako Vlada Srbije ima što bolje odnose sa administracijom SAD.

* Verujete li da je bezbednost premijera i članova njegove porodice ugrožena?

- Nema dileme da je premijer Aleksandar Vučić danas najugroženiji čovek u zemlji. Verujem da to znaju i oni čiji je posao da brinu o bezbednosti premijera i njegove porodice i da svoj posao rade kako treba. Ali brine što još nemamo odgovor čije je oružje pronađeno nadomak porodične kuće premijera i ko ga je tu ostavio. Kao i čitava javnost u Srbiji, jedva čekam odgovore nadležnih.

* Da li je posle "slučaja Jajinci" i izjava ministra Vulina protiv ambasadora SAD Skota pokvaren odnos Srbije sa Amerikom?

- U junu ove godine bilo je 135 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD, tokom kojih je bilo i uspona i padova. Ne želim da ulazim u motive izjave, ali ničija izjava ne može da pokvari nešto što traje ovako dugo. Odnosi Srbije i SAD danas su na dobrom putu, napreduju i biće još bolji.

* Smatrate li i vi da neko iz SAD pokušava da oslabi Aleksandra Vučića i aktuelnu vlast?

- Politika je igra interesa. Nekad je to šahovska partija, a nekad otvorena, brutalna i agresivna igra. Sigurno je da se razni interesi velikih i malih prelamaju preko Srbije, kao što je sigurno da Srbija odavno nije imala Vladu koja vodi jasnu i glasnu politiku, modernu vladu, koja radi i čuva samo i jedino interes Srbije i njenih građana.

MISLIĆU O NIKOLIĆU SLEDEĆEG PROLEĆA

* MOŽETE li definitivno da kažete da nećete biti kandidat za predsednika Srbije? Ko vam i zašto stalno pripisuje tu ambiciju?

- Ko će biti kandidat SNS za predsednika, ne odlučujem ja, već premijer Vučić i vrh naše stranke. Onaj kandidat ili kandidatkinja koji dobiju podršku Vučića biće novi predsednik Srbije.

* Da li ćete lično podržati kandidaturu Tomislava Nikolića za predsednika ukoliko se o tome bude odlučivalo unutar SNS?

- Rano je da razmišljam o tome. Da parafraziram Skarlet O`Haru iz filma "Prohujalo s vihorom": Misliću o tome na proleće sledeće godine!

* Ima li unutar Vlade ministara koji drže rusku stranu i onih koji su bliži američkoj? Vama se stalno pripisuje da ste "igrač Zapada"...

- Namerno se stvara fama o podeli na "proameričke" i "proruske" ministre. Mislim da takve priče mnogima odgovaraju. Međutim, spremna sam da budem igrač i zapada, i istoka, i severa i juga, samo ako će to da donese boljitak mojoj zemlji. U praksi to sprovodim ovako: SAD nam je pomogla da za dve godine na Duing biznis listi skočimo za 44 mesta, sa Rusijom obnavljamo našu železnicu, sa Kinom gradimo auto-puteve i brzu prugu Beograd - Budimpešta.

* Kako komentarišete to što je predsednik Nikolić vašu izjavu o "kineskom kanalu" prokomentarisao rečima - nema svako viziju i to je razlika između onih koji vode i onih koji slede?

- Ne bih dodala ništa onome što sam već rekla. O ovom projektu nismo razgovarali na Vladi, ovaj projekat nije na listi prioriteta infrastrukturnih radova koje je Vlada odredila. Emotivni epiteti nisu deo posla kojim se bavim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Kurjak

14.11.2016. 19:15

@zaliv.net - Americko -Eu lobi ,bildenberg i ostali je dovedose -al nicija nije do zore.

Aleksandar PP

14.11.2016. 17:04

Najugroženiji čovek u Srbiji je svako ljudsko biće koje živi u ovoj zemlji. Zašto?! Zar je potreban komentar?

Љубичица бела

15.11.2016. 11:46

@Aleksandar PP - Питаш зашто? Па зар још ниси схватио да се на изборима бира и какав ће нам бити живот?

Deki

15.11.2016. 15:04

Svi vi ste se oko njega skupili i borite se za njega, jer znate da kad ode, odoste i vi. Uvek srpski narod voli ideologiju i političke idole, a institucije? Jednostavno ne postoje. Tuga.