Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je danas u Beogradu da je Srbija postigla veliki politički napredak i ekonomski uspeh.

"Fascinantno je da se vidi koliko se zemlja promenila. Bio sam ovde pre 17 godina. Srbija je postigla veliki ekonomski uspeh i politički ste napredovali", rekao je Džonson.

Džonson je na konferenciji za novinare s premijerom Aleksandrom Vučićem izjavio da je normalizacija odnosa Beograda s Prištinom važna za sve.

Džonson je rekao da će Velika Britanija ostati prijatelj Srbije iako izlazi iz Evropske unije.

"Ovo je staro prijateljstvo koje je uvek produktivno", rekao je Džonson.

Vučić je rekao da je važno da se unaprede odnosi Velike Britanije i Srbije i izrazio zadovoljstvo što je Velika Britanija stub stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

"Imamo šanse da unapredimo ekonomsku i bezbednosnu saradnju. Velika Britanija je bila uvek prisutna ovde i imamo naviku da sarađujemo. Nama je Velika Britanija potrebna kao drugi stub stabilnosti", kazao je Vučić i dodao da je danas razgovarao sa bošnjačkim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine, jer je "stabilnost regiona ključno pitanje".

Premijer je dodao da Srbija, kao najveća zemlja u regionu ; ima posebnu odgovornost i da je spremna da očuva mir, stabilnost i pštuje komšije.

On je zahvalio Džonsonu i na tome što Velika Britanija podržava Evropski put Srbije i dodao da razume britansku politiku, ali da im se razlikuju stavovi o Kosovu.

Vučić je dodao da je Srbija jedna od retkih zemalja koja se prema britanskoj odluci o napuštanju EU ponašala korektno.

Džonson je rekao da je danas potpisao sporazum o razumevanju o kulturnoj razmeni sa Ministarstvom kulture. On je u šali rekao da ne zna kako će saradnja izgledati i da će Velika Britanija od Srbije preuzimati turbo folk i dodao da je čuo da je serija "Mućke" popularna u Srbiji.

Upitan da li Velika Britanija razmatra ukidanje viza građanima Srbije, Džonson je rekao da njegova zemlja pokušava da zaštiti svoje granice i da ima probleme s imigracijama, ali da će uvek biti otvorena za talente.

Vučić je kazao da je trgovinska razmena dve zemlje mala, ali da se popravila sa 290 miliona evra na 370 miliona evra i da Srbija stvara bolji poslovni ambijent kako bi privukla što veći ambijent i iz Britanije.

Džonson je rekao da Srbija i Velika Britanija treba da sarađuju kao najbolji teniseri dve zemlje - Novak Đoković i Endi Marej.

"Najbolji teniseri sveta su Srbin i Britanac, ali ne baš tim redom", rekao je Džonson nasmejavši se, na šta je Vučić odgovorio: "Srećnismo zbog uspeha Mareja, ali sam siguran da će Đoković da ga stigne".

Džonson je ukazao u razgovoru sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković da je cilj njegove posete da pokaže koliko Velika Britanija ceni prijateljstvo sa Srbijom, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Gojković je izrazila uverenje da će, bez obzira na dinamiku i rezultate procesa nakon Bregzita, Velika Britanija nastaviti da igra značajnu ulogu na evropskom planu i u odnosima sa Evropskom unijom.

TRAMP DONOSI MOGUĆNOSTI, A NE PROBLEME

Britanski ministar Boris Džonson je povodom predsedničkih izbora u SAD na kojima je pobedio Donald Tramp, rekao da se treba usredsrediti na mogućnosti i prilike, a ne na probleme.

"Treba da budemo pozitivni prema mogućnostima. On (Tramp) je čovek koji sklapa dogovore i koji želi slobodnu trgovinu", rekao je Džonson.

Džonson je dodao da Velika Britanija treba da uvaži to što Tramp govori o istim vrednostima SAD i Velike Britanije.

PODRŠKA PRIDRUŽIVANjU

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas u Beogradu s ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Borisom Džonsonom o jačanju političkog dijaloga i saradnje, saopštilo je Ministarstvo.

Džonson je "naglasio želju da Ujedinjeno Kraljevstvo (Velika Britanija) nastavi da podržava evropski put Srbije bez obzira na dešavanja u britanskim odnosima sa EU", piše u saopštenju.

VUČIĆ: IMENOVANjE TUŽIOCA ZA RATNE ZLOČINE SLEDEĆE NEDELjE

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Beogradu da će tužilac za ratne zločine biti imenovan naredne nedelje.

Zamoljen da prokomentariše poruku ministra spoljnih poslova Velike Britanije Borisa Džonsona Skupštini Kosova da odgovorni za ratne zločine moraju da budu procesuirani, Vučić je rekao da je to "normalno na svakoj strani".

"Mi u našoj zemlji ne štitimo one koji su činili zločine. Zločin nema nacionalnost, već ime i prezime odgovornog lica", rekao je Vučić posle kraćeg sastanka sa Džonsonom.

On je dodao da je važno da Srbija uradi svoj posao u procesuiranju odgovornih za ratne zločine, da bi nešto mogla da govori drugim zemljama.

"Važno je da mi uredimo svoje dvorište", rekao je Vučić.

PORUKE U PRIŠTINI

Džonson je u Beograd stigao iz Prištine, gde je poručio da je saradnja sa Specijalnim sudom za ratne zločine OVK od izuzetne važnosti kako bi se krivci našli pred licem pravde i pozvao da se primene svi dogovori sa Beogradom, uključujući i ZSO. On se sastao i sa predsednikom Srpske liste Slavkom Simićem, koji ga je upoznao sa problemima sa kojima je suočen naš narod na KiM.