ŠEF delegacije EU Majkl Davenport nije danas uspeo da poslanicima predstavi izveštaj o napretku Srbije, pošto su predstavnici SRS blokirali rad odbora, tražeći da se dokument prevede na srpski jezik. Tom zahtevu pridružili su se i Dveri i LDP, a posle dva prekida sednica Odbora za evropske integracije odložena je "dok se ne steknu uslovi".

Davenport nije uspeo ni da započne predstavljanje izveštaja, jer su poslanici SRS i Dveri tvrdili da se krši Poslovnik i tražili da se sednica odbora odmah prekine. Radikali nisu Davenportu dozvolili da govori i tvrdili su da nema pravo na to, kao ni da sedi za stolom predsedavajućeg.

- Nikada se ovakav skandal nije desio. Moramo jednom prekinuti s ponižavanjem Srbije - rekao je šef kluba SRS Vojislav Šešelj, i dodao da Davenport nema "moralni osnov ni legitimitet da prisustvuje sednici, jer je njegova država pobegla iz EU".

Šef poslanika Dveri Boško Obradović rekao je da Davenport, kao zvaničnik EU iz Velike Britanije, "nije kompetentan da bude na sednici odbora i da bi eventualno mogao da podnese izveštaj o "bregzitu" i dezintegraciji Unije".

ZOVU NA SASTANAK, A NISU BILI SPREMNI "Pozvali su me na sastanak Odbora za evropske integracije parlamenta Republike Srbije - čini se da nisu spremni!" - napisao je Davenport na svom Tviter nalogu.

Svaki pokušaj da se sednica održi obeležilo je dobacivanje iz poslaničkih klupa, pa je predsedavajuća Marinika Tepić dvaput određivala pauzu. Posle prve pauze Davenport je seo u poslaničku klupu umesto pored predsedavajuće, što je Nemanja Šarović (SRS) prokomentarisao opaskom da su ga "davenportovali u ćošak".

Predsednik LDP Čedomir Jovanović negodovao je zbog atmosfere na sednici i tražio da se prekine "sramota i ponižavanje Skupštine". Ipak, on je podržao zahtev SRS da se izveštaj, pre nastavka sednice, prevede na srpski.

PESMA O TRAMPU

Šešelj je u pauzama zasedanja puštao sa mobilnog telefona pesmu o Donaldu Trampu na srpskom jeziku. On je od Davenporta zatražio broj telefona da bi mu prosledio pesmu.

OPOZICIJA NAPUSTILA SEDNICU

Poslanici opozicije, izuzev članova LDP-a, napustili su danas sednicu Narodne skupštine pošto predsedica parlamenta Maja Gojković nije dozvolila postavljanje poslaničkih pitanja.

Poslovnik propisuje da poslanici imaju prava da upute pitanja članovima Vlade utorkom i četvrtkom na početku sednice. Kad im to nije dozvoljeno, iz sale su izašli članovi poslaničkih grupa DJB, DS, "Dveri", SRS, LSV i SDS. Gojkovićeva je na trenutak prekinula glasanje, a poslanicima koji su je napustili poručila da "zatvore vrata kad izađu". Lider DJB Saša Radulović rekao je da je reč o nastavku nasilja u Skupštini.