OD proglašenja mitrovdanskog Ustava Srbije prošla je čitava decenija, pa su stranke juče, baš na taj praznik, ponovo otvorile polemiku o svrsishodnosti njegovog menjanja.

Vicepremijerka i funkcionerka SNS Zorana Mihajlović izjavila je da ni u toj stranci, ni u Vladi "nije bilo konkretnih razgovora o promeni najvišeg državnog akta".

- Onog trenutka kada budemo seli svi zajedno i počeli o tome da se dogovaramo sigurna sam da nijedna stvar neće biti tajna. Potreban je širok konsenzus za bilo kakvu promenu tako važnih dokumenata kao što je Ustav.

Stranka koja je politički najzaslužnija za usvajanje aktuelnog Ustava, DSS, saopštila je da ne treba menjati Ustav, već vlast.

- Ustav je poslednja brana razbijanju Srbije. Koristićemo sva raspoloživa politička sredstva kako bismo sprečili njegovu promenu. EU zahteva od Srbije da promeni Ustav pre svega jer su u njemu Kosovo i Metohija definisani kao sastavni deo Srbije. Problem EU, SAD i prozapadnih stranaka u Srbiji jeste činjenica da poslednju reč o promeni Ustava donosi narod na referendumu.

Lider LDP Čedomir Jovanović izjavio je da je Srbiji potreban moderan, ustav evropske Srbije i građanske države.