POLICIJA je u nedelju uveče napredovala u istrazi o oružju u Jajincima i u Novom Beogradu i izgleda da su stvari ozbiljnije nego što smo mislili u prvom trenutku. To je izjavio u ponedeljak veče premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je najavio da će se povući s mesta šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, ali i da će biti promena u bezbednosnim strukturama.

- Moraću i ja da snosim određene posledice, jer sam verovao nekim ljudima... Povući ću se sa mesta šefa Biroa ili ću biti smenjen, svejedno je - rekao je premijer. - Govorim o određenim promenama, u bezbednosnim službama nadležni organi će to da rešavaju.

Vučić je, gostujući na RTS, rekao da nema dokaza o atentatu kada je reč o oružju pronađenom u blizini njegove porodične kuće u Jajincima.

- Očekivao sam da se nikada ništa neće naći. To bi budala pomislila da neko baca bombe kao jabuke i kruške. Došlo se do iskaza pojedinih lica koja su prošla detektor laži, a jedna osoba je potvrdila i u pisanoj formi - napomenuo je Vučić. - Stvari su ozbiljnije nego što smo mislili. Videćemo ko je i koliko novca dobio. One večeri kada je pronađeno oružje, pronađen je i automobil. Pre nekoliko meseci je nekoliko lica privedeno zbog opservacije stana mog brata. A njihovi dokumenti su nađeni i u tim automobilima.

Premijer se i zapitao kako oni koji su izmišljali atentate gde ih nije bilo imaju obraza da se sprdaju sa onim što je pronađeno i dodao da niko nije ni pominjao atentat na predsednika Vlade.

Povodom nedavnih izjava ministra Vulina u vezi sa Ambasadom SAD, Vučić je kazao da ne misli da američka ambasada ima bilo kakve veze sa njegovom bezbednošću i bezbednošću njegove porodice.Inače, kako saznaju "Novosti", čelnici obaveštajnih agencija trebalo bi u utorak da podnesu detaljne izveštaje premijeru Aleksandru Vučiću o dosadašnjim saznanjima u istrazi koja se vodi povodom pronađenog oružja u Jajincima i na Novom Beogradu.

Prema našim informacijama, u fokusu će biti, pre svega, saznanja Bezbednosno--informativne agencije i Vojno-bezbednosne agencije koje su i zadužene za zaštitu predsednika Vlade. Naši izvori prenose nam i da nije isključeno da čelni ljudi BIA Aleksandar Đorđević i VBA Petar Cvetković ponude ostavke premijeru.

U subotu je u Banjaluci, po poternici Srbije, uhapšen Jovan Jošilo (35), koji se dovodi u vezu sa krađom automobila "reno megan" pronađenog sa arsenalom oružja u garaži u Novom Beogradu.

Prema nezvaničnim saznanjima, njegovo ime pojavilo se u toku istrage o poreklu i nameni, ne samo ovog, već i vatrenog tovara koji je nađen u Jajincima, nedaleko od Vučićeve kuće. On je u nedelju saslušan i pušten da se brani sa slobode, ali uz zabranu da napušta boravište i da se obavezno javlja policijskoj stanici dva puta nedeljno.

Jošilov advokat Nebojša Pantić kaže da se ime njegovog klijenta nigde u dokumentima ne dovodi u vezu sa planiranjem eventualnog atentata na premijera ili članove njegove porodice.Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH, potvrdio je za "Novosti" hapšenje Jošila, ali kaže da ne može da kaže da li postoji njegova veza sa dva arsenala oružja, jer to nije ni napisano u Interpolovoj poternici koju je raspisala Srbija.

U tom dokumentu koji je dostavljen i u BiH piše da se Jošilo traži, između ostalih krivičnih dela, i za "udruživanje radi vršenja krivičnog dela teške krađe u saizvršenju i nedozvoljenu proizvodnju, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija".

- Beograd nije tražio izručenje Jošila, tako da je on ostao ovde - navodi Mektić.


SAMO ANDREJ BIO U JAJINCIMA

DO tumačenja da je Andrej Vučić bio potencijalna meta došlo je zbog činjenice da on mnogo češće od svog brata, Aleksandra Vučića, odlazi u porodičnu kuću u Jajincima, objavio je "Insajder".

- Ispostavilo se da je Andrej Vučić bio tamo i tog dana kada je pronađeno oružje - navodi "Insajder", pozivajući se na informacije iz policije. Nakon što je 29. oktobra u blizini porodične kuće premijera pronađen sanduk sa oružjem, izjava ministra Nebojše Stefanovića da je Vučićev najveći strah da je zapravo meta bio njegov brat Andrej unela je dodatnu zabunu.