PRIŠTINA - Kosovska vlada je obznanila da se o Trepči ne može razgovarati u okviru pregovora Beograda i Prištine u Briselu jer je reč o "imovini Kosova", objavila je danas prištinska Gazeta ekspres.

"Više puta smo jasno rekli da neće biti pregovora o imovini Kosova. Nećemo prihvatiti da o Trepči diskutujemo sa Beogradom, to je naša crvena linija", rekla je kosovska ministarka zadužena za dijalog Edita Tahiri Tahiri za list Koha ditore.

Ona je navela da se u Briselu može razgovarati samo o temama o kojima se slože obe strane, i da Priština neće prihvatiti da diskutuje o "imovini Kosova".

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je u subotu da je za njega "neprihvatljiv" izostanak reakcije EU na zakon o Trepči usvojen u kosovskoj skupštini, a predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun rekao je danas da je Vlada Srbije, Briselu poslala zvanično pismo o ovom slučaju i ocenio da će EU morati da reaguje. ;

Kosovska skupština je u noći između petka i subote usvojila zakon kojim je Rudarsko-metalurški kompleks Trepča stavljen pod kontrolu Prištine, a predstavnici Srba u kosovskoj vladi i parlamentu juče su obznanili da zamrzavaju učešće u ovim institucijama zbog ove odluke koja je doneta bez njihovog učešća.