SLUŽBE Ministarstva spoljnih poslova završile su češljanje poslovanja u dva naša diplomatska predstavništva, Šangaju i Atini, a zbog sumnji i optužbi da su pojedini zaposleni upleteni u ozbiljne afere.

Rezultat istrage je povlačenje nekih diplomata i službenika u ovim diplomatskim predstavništvima, a nije isključeno ni da protiv njih budu pokrenuti i odgovarajući postupci, kako u okviru sistema samog Ministarstva, tako i od strane tužilaštva.

U Šangaju, po optužbama tamošnjih biznismena, vize su poslovnim ljudima naplaćivane nekoliko stotina evra više, odnosno, višestruko više od realnih troškova. U Atini su istraživane sumnje za preprodaju goriva u periodu od marta 2014. do februara 2016. godine, koji je kupovan po povlašćenim cenama za diplomate, zbog čega je budžet Grčke, kako se sumnja, oštećen za nekoliko stotina hiljada evra.

Kako saznajemo, savetnik za konzularne poslove Jelena Srdanović Dželebdžić i Irena Šarac, službenica Ambasade Srbije u Atini, vratile su se u Beograd, a očekuje se epilog i “šangajske afere” na koju je svojevremeno ukazao ambasador Milan Bačević. Već je odlučeno da konzulat u Šangaju, umesto Dejana Marinkovića, vodi Stefan Ristić.

Prema našim informacijama, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odlučan je da raščisti situaciju u našoj diplomatiji, a Šangaj i Atina su samo prvi korak.

KONKURS

Na upražnjena mesta u konzularnom odeljenju ambasade u Atini doći će zamene koje će biti izabrane na konkursu, iz redova zaposlenih u MSP. Ideja je da ubuduće svi kadrovi za pozicije niže od ambasadorskog ranga (koje predlaže MSP, imenuje Vlada, a postavlja predsednik države) prođu konkursnu proceduru unutar Ministarstva.