Referendume sada traže Tači i Čanak

J. SIMIĆ - D. R. ĐORĐEVIĆ

29. 09. 2016. u 09:00

Референдуме сада траже Тачи и Чанак
Ligaši i stranka kosovskog predsednika istog dana istakli zahteve da građani izađu na birališta i izjasne se o određenim pitanjima. LSV hoće glasanje o Statutu, DPK o ujedinjenju Kosova i Albanije

U REPUBLICI Srpskoj još nisu ni prebrojali glasove, a ulje na užarenu balkansku ploču u istom danu prolili su Nenad Čanak i Hašim Tači. Ligaši su zvanično zatražili referendum o "ukidanju" Statuta Vojvodine i Novog Sada kao glavnog grada, a stranka predsednika tzv. Kosova da se građani naše južne pokrajine izjasne o ujedinjenju sa Albanijom?!

Lideru LSV zasmetala je tvrdnja predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je referendum u RS pokazao volju građana i da ne bi trebalo da ostane mrtvo slovo na papiru.

- Ako je legalnu odluku najviših pravosudnih institucija jedne suverene države moguće rušiti na referendumima, organizovanim na delu državne teritorije, predlažemo da se u Vojvodini raspiše referendum - poručio je Čanak.

Po njemu, potencijalno referendumsko pitanje glasilo bi: "Da li građani prihvataju sramotnu odluku USS od pre dve godine o ukidanju Statuta Vojvodine i o tome da Novi Sad ne može da bude naš glavni grad?"

- Čankova politika do nogu je potučena na prošlim izborima, pa mu preostaje samo da bombastičnim izjavama podseća građane da uopšte postoje on i njegova stranka - ocenjuje za "Novosti" Milenko Jovanov, potpredsednik SNS.

RETORIČKE BOMBE U svom programu LSV je dugo imao zacrtan cilj - Vojvodinu republiku, a Čanak se proteklih decenija "proslavio" nizom bombastičnih izjava. Najupečatljivija je ona od pre desetak godina kada je sa koalicionim partnerom Jožefom Kasom zapretio Srbiji internacionalizacijom vojvođanskog pitanja.

Za funkcionera vojvođanskog SPS Pavla Budakova, skandalozna je jedino paralela koju Čanak povlači između RS i Vojvodine:

- Vojvodina je deo Srbije, Statut je usklađen sa Ustavom, a odluke Ustavnog suda se ne komentarišu, nego sprovode.

Na jugu talasaju - Albanci. Poslanik Skupštine iz Tačijeve Demokratske partije Kosova, Nait Hasani, izjavio je da Kosovo treba da koristi svoje ustavno pravo da donese zakon i organizuje referendum o ujedinjenju sa Albanijom.

Ovim povodom lider liste "Srpska" Slavko Simić kaže za "Novosti" da su teritorijalne pretenzije očigledne i to ne samo kod pojedinaca, već i kod ogromne većine političkih lidera sa KiM i u Albaniji koji su oduvek bili za nacionalno i teritorijalno ujedinjenje.

Šef skupštinskog odbora zadužen za KiM Milovan Drecun ocenjuje za naš list da iako velikoalbanske pretenzije imaju i Albanci sa KiM i oni u Tirani, da je aktuelan momenat nepovoljan za tu priču pošto moćne države poput SAD tako nešto ne bi podržale:

- Zato tu izjavu vidim kao propagandnu i namenjenu domaćoj javnosti. Potencijalni referendum na KiM ne može da se stavlja u kontekst izjašnjavanja u RS jer je Srpska međunarodno priznati entitet koji se razlikuje od samoproglašene i nepriznate "države Kosovo".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

Bendrit

29.09.2016. 09:27

čuvena pandorina kutija je otvorena. svi narodi i narodnosti žive u jadu i bijedi, političari kradu i zamajavaju nas nacionalizmom...DOKLE BRE???

Steva

29.09.2016. 22:06

@keja - @keja: A sta je to maca popapila? Vojvodinu? Nece moci. Nova Austro-ugarska nece moci ponovo da se digne, nije ,,feniks,,. Ja znam da bi ste vi to zeleli, kao i doticni Canak.

Zlato

29.09.2016. 10:26

Referendum u Vojvodinu treba da glasi:" Dali ste za otcepljenje od Srbije i pripajanje Madjarskoj" DA - NE!!!

oldlala

30.09.2016. 08:54

@Zlato - A zasto bi vojvodjani zeleli da se prikljuce Madjarskoj?Referenduma o otcepljenju netreba da bude a narocito ne o prikljucivanju bilo kojoj drugoj drzavi.

Европо шта се домунђаваш

29.09.2016. 10:38

Што да не ... нека "љегализују" поклон нато-нацистичког пројекта и запрже чорбу Европи

Договор кућу руши

29.09.2016. 12:39

Синхронизована непријатељска акција?

Miko

29.09.2016. 13:15

Sve je to lepo, samo jedna mala razlika postoji između Čakija i Dode. Odnosno Dodik ima i podršku u RS, odnosno glasanjem naroda je na vlasti, a čanak prvo neka osvoji većinu u Vojvodini pa neka onda nešto raspisuje. A neće nikada osvojiti.

Ђорђе С.

29.09.2016. 14:46

Зашто Чанак не тражи поштовање "najviših pravosudnih institucija jedne suverene države" кад је у питању Србија (Устав и закони) и њена покрајина КиМ?

Steva

29.09.2016. 22:12

Taci i Canak imaju istog mentora, iz iste kese su placani. A gospodin Drecun mislim da gresi?! Nikad se nezna azdaja je jos ziva.

Nikola

30.09.2016. 22:17

Kako vidim iz prilozenih komentara ovde sa samo pljujete ali nema veze, Ako ce neki referendum da se odrzi to bi trebalo o nezavisnosti Republike Srpske a o kosovu ce da pricamo preko Moskve a ako planirate srbiji da vratite Baranje uvek sam bio za to ali u tom slucaju vratite i slavonsko baranje Srbima i Srbiji, Hvala