SIMBOLI VOJVODINE: Na jarbolu tri grba i zastave

J. SIMIĆ

22. 09. 2016. u 20:03

СИМБОЛИ ВОЈВОДИНЕ: На јарболу три грба и заставе

Foto D. Dozet

Kako će se isticati simboli Vojvodine. Još nije definisan izgled pečata

NOVOUSVOJENI tradicionalni simboli Vojvodine, srpski grb i zastava iz 1848. godine, neće "samovati" na jarbolima pokrajinskih institucija. Na svakoj ustanovi, kao i u svečanim prilikama, biće istaknuto ukupno šest simbola - tri zastave i tri grba.

Uz pokrajinski grb iz 2002. i zastavu usvojenu 2004. ravnopravno će stajati dva tradicionalna simbola Srba iz vremena Austrougarske, ali i zastava i grb Srbije.

Tehnički, za zastave neće biti problema jer na skoro svakoj zgradi postoje po tri jarbola ili koplja. No, primena grbova moraće još da se konkretizuje, jer će oni krasiti pečate, svedočanstva, povelje, legitimacije...

- Mislim da će biti izvodljivo da tri grba stanu u jedan pečat promera 40 milimetara - kaže za "Novosti" profesor Pravnog fakulteta dr Slobodan Orlović, koji je učestvovao u kreiranju Statuta i odredbe o tradicionalnim simbolima.

Opozicija, prvenstveno LSV, protivljenje tradicionalnim simbolima obrazlaže nepotrebnim troškovima i pritiskom na manjine, naročito na Mađare. Međutim, lider SVM Ištvan Pastor poručio je da srpski simboli iz 1848. ne vređaju Mađare.

Pokrajinska vlast ne krije ponos zbog usvojenih obeležja.

- Prvi put Srbi u Vojvodini imaju simbole koji predstavljaju njihovu tradiciju i istoriju - kaže Milenko Jovanov, potpredsednik SNS.

Socijalistima i radikalima, međutim, sliku na jarbolima će "kvariti" stari grb i zastava iz 2002.

- Tu zastavu nikada nismo doživljavali kao svoju - kaže Đurađ Jakšić (SRS).


OBELEŽJA OD PETKA NA BANOVINI

U ATELJEU novosadskog preduzeća DES u sredu je izrađena tradicionalna zastava Vojvodine, koja će u petak biti svečano uzdignuta na jarbol ispred Banovine.

- Za Banovinu smo napravili svečanu zastavu dugačku četiri, a široku 1,3 metra - kaže Zoran Đukić, direktor sektora "Reklam" u okviru DES. - Sad izrađujemo dvadesetak manjih zastava (2 H 1 m) koje su poručile vojvođanske opštine.

Proces izrade zastave, koja će koštati od 2.000 do 6.000 dinara, traje oko sat. Lokalne samouprave će iz budžeta plaćati naručene zastave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Никола

22.09.2016. 20:41

Три је мало.Бар пет шест застава.и још неки ТВ јавни сервис и још нека влада ако може.Да се удоме ближи и даљи рођаци, школски другови , суседи.Тешко нама поред оваквих властодржаца.

exVojvođanin

22.09.2016. 20:57

Totalno pobrkani lončići.Uzimati zastavu Srba iz Vojvodine iz perioda Austro-Ugarske kao zastavu Pokrajine Vojvodine u Republici Srbiji je nelogična. Zašto bi sad Srbi iz Vojvodine potencirali svoju specifičnost kad im vrhovna vlast nije u Beču već u Beogradu? Ako već žele distancu od Beograda, nije logično da to rade sa tradicionalnim srpskim simbolima.

Јабре

22.09.2016. 22:16

@exVojvođanin - То се зове традиција а зашто би се дистанцирали ?

floyd

23.09.2016. 07:49

@exVojvođanin - Ту тзв. специфичност су измислили комунисти, да би ослабили корпус српског народа и преломили Србију на три дела.

Hercegov Grad

22.09.2016. 20:58

Da te bog sacuva ovog cirkusa! Zbog cega ostavljaju zastavu iz 2002 koju vecina nije ni podržala ni svojatala?!

Saša

22.09.2016. 21:27

Ja ne znam čemu služi ona nakaradna zastava iz 2004. godine, kada taj prostor nikada u svojoj istoriji nije imao zastavu koja je tako izgledala. Zapad pritiscima želi da dodatno oslabi Srbe i Srbiju, posle stvaranja veštačkih podela na Srbe katolike (Hrvate), Srbe muslimane (Bošnjaci) i Srbe pod Đukanovicevim režimom (Crnogorci).

istinoljubac

23.09.2016. 04:49

exVojvodjanin: Nema zbrke.Ono koji zele da se distanciraju od Beograda su pravili simbole 2004. Zastava iz Austrougarske nije zastava te bivse drzave, nego zastava Srba iz Vojvodine, koji su u njoj ziveli.Posto su simboli tradicija neka ih i sad, i dalje smo Srbi.

jovandeka

23.09.2016. 06:20

Besposlen pop i jariće krsti.Srbija raspamećena, gladna u svakom pogledu razrušena,bavi se zastavama umjesto da ljudima obezbjedi da rade i zaradjuju.Grb i zastava ne daju hljeba narodu,nego vojvodjanska zemlaj,koja se svakim danom parloži,jer ljudi nemaju čime da je posiju.Time se ne bavi ta "pametna" nova vojvodjanjska vlada,nego simbolima.A to narodu ne treb,jer se time zameće još jedna svadja medju višenacionalnom narodu Vojvodine.

ISTOMISLJENIK

23.09.2016. 06:27

Три је мало.Бар пет шест застава.и још неки ТВ јавни сервис и још нека влада ако може.Да се удоме ближи и даљи рођаци, школски другови , суседи.Тешко нама поред оваквих властодржаца.

"мали филозоф".

23.09.2016. 08:25

Уместо маслиново-храстовог хералдичког венаца око штита, уметнута је обрнута ПОТКОВИЦА (?!)која визуелно представља велико латинично слово „U“. . . Праведније је било да су поставили "златно" класје пожњевеног жита . . .

само самостално

23.09.2016. 08:50

Огромна већина грађана Војводине је поносна на нове, традиционалне симболе!!!

oldlala

23.09.2016. 09:39

Neko namerno pravi cirkus oko simbola Vojvodine da bi ih obesmislio samo gresi ako misli da ce to narod prihvatiti ljudima jesu vazni simboli i smeta im kad se neko sprda sa njima.