NOVOUSVOJENI tradicionalni simboli Vojvodine, srpski grb i zastava iz 1848. godine, neće "samovati" na jarbolima pokrajinskih institucija. Na svakoj ustanovi, kao i u svečanim prilikama, biće istaknuto ukupno šest simbola - tri zastave i tri grba.

Uz pokrajinski grb iz 2002. i zastavu usvojenu 2004. ravnopravno će stajati dva tradicionalna simbola Srba iz vremena Austrougarske, ali i zastava i grb Srbije.

Tehnički, za zastave neće biti problema jer na skoro svakoj zgradi postoje po tri jarbola ili koplja. No, primena grbova moraće još da se konkretizuje, jer će oni krasiti pečate, svedočanstva, povelje, legitimacije...

- Mislim da će biti izvodljivo da tri grba stanu u jedan pečat promera 40 milimetara - kaže za "Novosti" profesor Pravnog fakulteta dr Slobodan Orlović, koji je učestvovao u kreiranju Statuta i odredbe o tradicionalnim simbolima.

Opozicija, prvenstveno LSV, protivljenje tradicionalnim simbolima obrazlaže nepotrebnim troškovima i pritiskom na manjine, naročito na Mađare. Međutim, lider SVM Ištvan Pastor poručio je da srpski simboli iz 1848. ne vređaju Mađare.

Pokrajinska vlast ne krije ponos zbog usvojenih obeležja.

- Prvi put Srbi u Vojvodini imaju simbole koji predstavljaju njihovu tradiciju i istoriju - kaže Milenko Jovanov, potpredsednik SNS.

Socijalistima i radikalima, međutim, sliku na jarbolima će "kvariti" stari grb i zastava iz 2002.

- Tu zastavu nikada nismo doživljavali kao svoju - kaže Đurađ Jakšić (SRS).


OBELEŽJA OD PETKA NA BANOVINI

U ATELjEU novosadskog preduzeća DES u sredu je izrađena tradicionalna zastava Vojvodine, koja će u petak biti svečano uzdignuta na jarbol ispred Banovine.

- Za Banovinu smo napravili svečanu zastavu dugačku četiri, a široku 1,3 metra - kaže Zoran Đukić, direktor sektora "Reklam" u okviru DES. - Sad izrađujemo dvadesetak manjih zastava (2 H 1 m) koje su poručile vojvođanske opštine.

Proces izrade zastave, koja će koštati od 2.000 do 6.000 dinara, traje oko sat. Lokalne samouprave će iz budžeta plaćati naručene zastave.