Vučić u Parizu: Balkan stiže Evropu

G. Č.

petak, 16. 09. 2016. u 17:36

Вучић у Паризу: Балкан стиже Европу
Srpski premijer Aleksandar Vučić okončao posetu Francuskoj, a studentima u Parizu poručio: Dosta su od nas bežali kao od kuge, treba nam mir i stabilnost

PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI”

SRBIJA nikada neće priznati nezavisnost Kosova, ali nisam preveliki optimista po pitanju Briselskog sporazuma jer Zajednica srpskih opština još nije formirana.

Ovo je jedna od poruka premijera Srbije Aleksandra Vučića, tokom današnjeg obraćanja studentima Fakulteta političkih nauka Sciences Po u Parizu.

On je ocenio da Zapadni Balkan ima mnogo potencijala i najveći ekonomski rast u Evropi:

- Ako se analizira sadašnja ekonomska situacija na našem kontinentu, videćete da za desetak godina zemlje Balkana mogu da stignu, a možda čak i prestignu neke evropske zemlje. Ljudi u našem regionu su umorni od dugačkih procesa tranzicije. Potrebni su nam stabilnost i međusobno uvažavanje.

Vučić je dodao i da postoji potencijalna unutrašnja nestabilnost i da su mogući međuetnički sukobi na Balkanu ukoliko posao "ne budemo radili dobro".

- Naš posao je da pokušamo sve da privučemo. Ne, kao što su, i mojom krivicom, i krivicom svih nas, u prethodnih 25 godina, u različitim fazama od nas kao od kuge svi bežali. Valjda tu ima i naše krivice. Nije da baš ni za šta nikada nismo krivi. A bilo je i tuđe krivice, neretko više. Sad znam da moramo da radimo zajedno, da živimo zajedno.

Trodnevnu zvaničnu posetu Francuskoj Vučić je završio susretom sa predsednikom Nacionalne skupštine Klodom Bartolonom.

- Građani Srbije treba da budu zadovoljni. Dočekani smo ne samo domaćinski, kako nalaže diplomatski protokol, već i kao iskreni prijatelji - sumirao je predsednik srpske vlade.

On je naglasio da Srbija veruje u prijateljstvo Francuske, kao i u dobre ekonomske odnose između dve zemlje, koji treba da budu još bolji.


MIGRANTI PODIŽU TENZIJE

Premijer Vučić ocenio je da EU više nije jedini kohezioni faktor koji može da poveže Balkan, već da to moraju da urade same države. On je ponovio da migrantska kriza ne pomaže, već samo podiže tenzije na Balkanu, dodajući da je Srbija protiv žice i zidova i da ih neće podizati, ali da ne može ni da bude parking za migrante.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Glasinac

16.09.2016. 19:32

Srbija veruje ne samo u prijateljske odnose sa Francuskom neko i u dobru ekonomsku saradnju.

Да ти кажем

17.09.2016. 00:43

@Да те питам - По њему, у Азији или Африци...

Lapsus calami

17.09.2016. 11:01

@Да те питам - Promenili naslov, više ne piše "stiže u Evropu",

Kaja

16.09.2016. 22:00

Balkan mora da saradjuje, da razgovara, dogovara, da nalazi kompromis, da nalazi zajednicka resenja-to je jedini i pravi put ka ekonomskom napretku, ka razvoju. Bolji zivot treba da bude u interesu svih zemalja u regionu.

Logic

17.09.2016. 21:07

Za deset ili više godina stižemo, a možda i prestižemo neke zemlje Evropi. A one će da se zaustave da ih mi stignemo? Zašto?

Снежана

17.09.2016. 23:36

Земље ЕУ ће да зауставе свој развој на 10 година да би их Балканци стигли?

Miloš Kosorić

18.09.2016. 07:08

Balkan ima potencijala , ali sve države u okruženju moraju da vode politiku mira i stabilnosti kao što je vodi Srbija.