Premijer u Parizu: Stabilnost regiona važnija od vređanja

G. ČVOROVIĆ

15. 09. 2016. u 20:41

Премијер у Паризу: Стабилност региона важнија од вређања
Premijeri Srbije i Francuske o vezama dveju država i odnosima na Balkanu: Smirivanje tenzija glavni preduslov za ekonomski napredak država. Vučić: Dobro je što smo ćutali na sve napade

PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA

SAMO u stabilnom regionu moguće je ostvariti ekonomski napredak države. A Francuska će pružiti Srbiji svu neophodnu pomoć na evropskom putu i u privrednom napretku.

Ovo je zaključak razgovora premijera Srbije i Francuske, Aleksandra Vučića i Manuela Valsa, koji su danas u Parizu razgovarali o bilateralnim odnosima dveju država, jačanju privrednih veza, tema je bila i migrantska kriza koja sve jače potresa Evropu.

Posle sastanka u Matinjonskoj palati, Vučić je izjavio da je Vals pokazao iskreno i lično prijateljstvo prema Srbiji, i zaključio da su odnosi Srbije i Francuske sve bolji:

- To se najrečitije ogleda kroz rezultate privredne saradnje. Trgovinska razmena u prošloj godini zabeležila je rast od 14 odsto, u prvih šest meseci ove godine iznosila je 462 miliona evra, do kraja 2016. preći će 900 miliona i uskoro očekujemo prvu milijardu!

Srpski premijer se još jednom osvrnuo na zategnute odnose u regionu i apelovao da se situacija smiri:

NE TERAJTE NAS DA DIŽEMO ZIDOVE Migrantska kriza nije iza nas, nego ispred nas. Izgleda da sam ostao jedini u Evropi koji je protiv zidova i ograda. Ministar Stefanović se našalio i rekao da kad Vučić ode u Njujork, dižemo zid na brzinu. Zidovi nisu dobro rešenje, ali nemojte da nas terate da moramo da kažemo da više nijedan migrant ne može da uđe na teritoriju Srbije. To mora da reši EU na svojim granicama. Ne može Srbija da bude prva i poslednja odbrana Evrope - upozorio je Vučić.

- Pravilno smo postupili što nismo odgovarali na najteže uvrede koje su dolazile iz okruženja. Izrazio sam zabrinutost, ali sam rekao da verujem da to možemo da prevaziđemo na miran i civilizovan način.

Vals je srpskom premijeru najpre čestitao na briljantnim rezultatima postignutim tokom poslednjih izbora, najavio dalju podršku Pariza reformama u našoj zemlji i pridružio se pozivu koji je srpski premijer uputio francuskim kompanijama da još više ulažu u Srbiju.

Vučić, koji je predvodio našu delegaciju u poslovnoj asocijaciji "Biznis Frans", gde su predstavljeni privredni potencijali Srbije, kao i tokom susreta sa predstavnicima velikih francuskih firmi, investitorima je ponudio bolje uslove nego što bi imali u drugim zemljama regiona. A dodao je još jedan važan razlog zašto treba da ulažu u Srbiju:

- Srbi vole Francuze, Francuzi vole Srbe. Nema nikakvih problema u našim odnosima.

Svom domaćinu Valsu, koji mu je priredio i svečanu večeru, kao i predsedniku Francuske Fransoa Olandu, Vučić je uputio poziv da posete Srbiju. On se danas sastao i sa predsednikom Senata Žerarom Laršeom, kao i sa guvernerom Banke za razvoj SE Rolfom Venizelom sa kojim je potpisao ugovor o dodeli 755.000 evra bespovratne pomoći namenjene izbeglicama i migrantima u Srbiji.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Kazanova

15.09.2016. 23:15

Srbija ne moze i nece da bude zid za migrante prema Evropi,mi ne mozemo biti odbrana Evrope od migranata....

Drina

16.09.2016. 06:20

Migrantsku krizu treba da reševaju oni koji su je i izazvali. Srbija nije ni najmanje pridonela toj krizi i zbog toga ne bi trebalo da mi sami rešavamo taj problem.

Pero

16.09.2016. 06:33

Kome je vise do ratova. Smiriti tenzije, povecati broj razgovora, i ici napred, rat nikome nije doneo dobro