Skupština Srbije nastavila je danas sednicu na čijem dnevnom redu je izbor nove vlade.

Mandatar Aleksandar Vučić predstavio je juče u šestočasovnom izlaganju ciljeve i program nove vlade za koju je rekao da će raditi na ekonomskom prosperitetu i poboljšanju životnog standarda građana.

Nakon završetka rasprave sledi glasanje o izboru vlade.

Da bi vlada bila izabrana potrebno je da za nju glasa najmanje 126 poslanika. Mandat vlade počinje polaganjem zakletve.

10:50 - PASTOR: OD NOVE VLADE OČEKUJEMO STABILNOST

PASTOR: OD NOVE VLADE OČEKUJEMO STABILNOST

Šef poslaničke grupe Savez vojvođanskih Mađara (SVM) – Partija za demokratsko delovanje Balint Pastor izjavio je danas da će SVM glasati za izbor vlade od koje očekuju da radi na očuvanju političke i ekonomske stabilnosti.

"Najvažniji rezultat prethodne vlade i ono što očekujemo od buduće je stabilnost. Prethodna vlada je uspela da sačuva političku i ekonomsku stabilnost, to nije uvek jednostavno u ovom našem regionu, i to je uslov svih uslova", rekao je Pastor u parlament tokom rasprave o izboru vlade.

On je naveo i da SVM očekuje da se za vreme nove vlade okonča obilaznica oko Subotice, rekonstruiše pruga Beograd- Budimpešta i Subotica-Segedin, jer će to dovesti do ekonomskog prosperiteta u tim delovima Srbije.

On je kazao i da očekuju od nove vlade da se reformišu planovi i programi u obrazovanju na maternjem jeziku, kao i da se mora rešiti problem odeljenja sa malim brojem učenika.

11:02 - STANOJEVIĆ (NS) :ZASLUŽUJE POVERENjE

STANOJEVIĆ (NS) :ZASLUŽUJE POVERENjE

Šef poslaničke grupe Nova Srbija Velimir Stanojević izjavio je danas da će ta stranka podržati izbor nove vlade i da ona zaslužuje da dobije poverenje."Ova vlada zaslužuje da dobije poverenje jer je i u prethodnom periodu bila pre svega iskrena prema građanima, sprovela je mere koje će stvoriti uslove da Srbija bude jedna moderna i demokratska zemlja", rekao je u skupštini Stojanović tokom rasprave o izboru nove vlade.

On je kazao da pozdravlja plan nove vlade koji se tiče poljoprivrede, turizma i završetka putne infrastrukture, jer su to grane koje mogu da unaprede Srbiju.

Stanojević je članovima nove vlade rekao da je neophodno da donesu zakon o sportu koji će definisati finansiranje sporta, jer dok se to ne definiše, mladi, talentovani ljudi će odlaziti da igraju van zemlje.

11:18 - VUČIĆ: SPREČIĆEMO NENAMENSKO TROŠENjE NOVCA

VUČIĆ: SPREČIĆEMO NENAMENSKO TROŠENjE NOVCA

Mandatar Aleksandar Vučić izjavio je danas da buduća Vlada namerava da promeni aktuelni Zakon o finansiranju lokalne samouprave kako bi se sprečilo nenamensko trošenje novca.

"Nameravamo da menjamo Zakon o finansiranju lokalnih samouprava, pre svega zato što smatramo da je to veoma važan uslov za dobijanje podrške MMF-a, i potpisivanje pete i šeste revizije", rekao je on.

Vučić je kazao da se u mnogim opštinama i gradovima nenamenski trošio deo novca i da će mnoge predsednike opština tokom današnje rasprave biti sramota zbog onog šta su radili.

On je, ne navodeći na koga konkretno misli, naveo primer lokalne samouprave u kojoj su iz opštinskog budžeta plaćani fiktivni računi za 184 piva i 132 kafe.

11:35 - VUČIĆ: PRIVATIZACIJA ZVEZDE I PARTIZANA JE NEOPHODNA

Mandatar Aleksandar Vučić izjavio je danas da je neophodno privatizovati fudbalske klubove, uključujući Partizan i Crvenu zvezdu, kako bi se prestalo s trošenjem državnih para za njihovo funkcionisanje.

Tokom rasprave o radu buduće vlade u Skupštini Srbije, Vučić je naglasio da je privatizacija u sportu "teška bolest našeg društva" i ponovio da ni on do sada nije mogao da se izbori s tim problemom.

"Potrebna nam je privatizacija u sportu", rekao je Vučić i kao primer naveo aktuelno funkcionisanje beogradskih fudbalskih klubova Crvena zvezda i Partizan.

On je rekao da ne misli da Partizan i Zvezda ne mogu da nađu sponzore, dodavši da je tim klubovima lakše da uzimaju novac od države.

"Kao država plaćamo reket, plaćamo pare da nam ne bi vikali 'pederu'", rekao je Vučić i dodao da gotovo svi u državi navijaju za ta dva kluba, ali da je problem što lada u tom slučaju nije fer prema ostalim fudbalskim klubovima.

On je naveo da je namera vlade da od fudbalskih klubova uzima pare a ne da im daje.

Vučić je, takođe, osudio način funkcionisanja klubova koji potpisuju reklamne ugovore sa javnim preduzećima do 2020. godine, a novac potroše unapred, zatim uzimaju kratkoročne skupe kredite od banaka, pa opet traže novac od države da kredite vrate.

12:08 - ČANAK: POVRATAK VOJVOĐANSKE IMOVINE

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine - Zelena stranke Nenad Čanak izjavio je danas da ne sumnja u nameru mandatara Aleksandra Vučića i nove vlade da će dati sve od sebe da građani žive bolje. Čanak je u skupštini tokom rasprave o izboru nove vlade rekao da ne bi sedeo u parlamentu da u to sumnja.

On je, međutim, zamerio mandataru jer tokom izlaganja ekspozea nije ni jednom spomenuo Vojvodinu.

"Ona nije samo pokrajina, ona ima i svoje ime i ovaj problem nije samo semantički već mnogo dublji problem", ocenio je Čanak.

On je kazao i da nova vlada i nije tako nova s obzirom da je čini većina onih koji su bili i u prethodnoj, ali je pozdravio promenu nekih ministara.

Povodom navoda iz ekspozea da će po mađarskom modelu biti rešeno pitanje poljoprivrednog zemljišta, Čanak je upitao da li to znači da će se onda menjati i Ustav, s obzirom da je to bio mađarski model.

On je istakao i da promena Ustava i političkog sistema ne sme da bude dnevno-politička tema.

Čanak se osvrnuo i na povratak vojvođanske imovine, o kojoj je nedavno govorio pokrajinski premijer Igor Mirović, i negodovao jer o tome mandatar u ekspozeu ništa nije rekao.

12:11 - VUČIĆ ČANKU: RAZGOVARAJMO I O RASHODIMA POKRAJINE

VUČIĆ ČANKU: RAZGOVARAJMO I O RASHODIMA POKRAJINE

Vučić je odgovarajući Čanku rekao da je i kao predsednik vlade i SNS-a spreman da počnu razgovori o promeni političkog sistema kako bi se i regionalnim stranakama omogućila veća zastupljenost u parlamentu.

"Vreme je da od jeseni krenemo u te razgovore", rekao je Vučić i dodao da će na taj sastanak doći s praznim papirom, odnosno bez ikakvih stavova.

On je kazao i da u Ustavu Srbije piše da je KiM sastavni deo Srbije, da će se to jednog dana, ako neko drugi na izborima pobedi, možda to promeniti, ali da to u ovom trenutku nije moguće.

Vučić je naveo i da je spreman na razgovor i o prihodima Vojvodine, ali i o rashodima.

Vučić je rekao da je u prethodnom periodu vlada finansirala izgradnju puteva i u pokrajini i dodao da su umesto za te svrhe neki predsednici opština uz budžeta finansirali nevladine organizacije koje su njihove stranke osnivale.

12:19 - SDS: PROGRAM NEMA MERE ZA BOLjI ŽIVOT

SDS: PROGRAM NEMA MERE ZA BOLjI ŽIVOT

Šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić izjavio je danas da ta stranka neće glasati za izbor nove vlade Srbije i naveo da u njenom programu nema konkretnih mera koje bi doprinele boljem životu građana i smanjenju siromaštva u zemlji.

On je tokom rasprave u skupštini rekao da nema najave neke strategije i konkretnih mera koje bi doprinele da se preokrene loš trend koji traje već četiri godine."U Srbiji imamo povećanje siromaštva koje poprima ozbiljne dimenzije. Imamo više od 150.000 siromašnih nego pre dve godine, a njih dva miliona je ugroženo siromaštvom. Prioritet vlade zato treba da bude smanjenje siromaštva", rekao je Đurišić.

On je pozvao vladu da poveća minimalnu cenu rada i ukazao da je zadnje povećanje bilo 2014. godine.

Đurišić je kazao da je loš plan koji se tiče obrazovanje i da će samo doprineti daljem urušavanju obrazovnog sistema.

On je ukazao i da se za neke od predloženih ministara vezuju brojne afere.

12:52 - MANDATAR ODBACIO KRITIKE ĐURIŠIĆA

MANDATAR ODBACIO KRITIKE ĐURIŠIĆA

Mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić danas je odbacio kritike šefa poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Marka Đurišića na račun programa buduće vlade, ocenivši da je ona izneta iz političkih razloga.

Vučić je tokom rasprave o novoj vladi u Skupštini Srbije ocenio i da Đurišić ni na televizoru nije slušao jučerašnji šestočasovani ekspoze.

"Ništa od ovog što ste govorili, nisam ja pomenuo, već ste Vi citirali sami sebe", rekao je mandatar.

On je odbacio kritike Đurišića i na vreme koje je proteklo do formiranja vlade, posetivši da je do zakonskog roka ostalo još više od mesec dana.

On je podsetio Đurišića da je stranka kojoj je on nekada pripadao (Demokratska stranka) formirala vladu u ponoć uoči isteka zakonsko roka, a da su prethodno molili sve poslanike da im to omoguće.

Vučić je rekao i da Đurišić nije razumeo kako funkcioniše socijalni dijalog odbacivši njegove kritike na najavljeno povećanje najniže cene rada.

13:26 - ŠEŠELj TRAŽIO DA NE TAPŠU GOSTI SA GALERIJE

Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj zatražio je danas od predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković da upozori goste na galeriji koji posmatraju sednicu, da ne ne mogu da aplaudiraju i dobacuju.

Gojković je odgovorila Šešelju da nije primetila da gosti to rade, ali ih je upozorila da više ne tapšu.

"Nisam obratila pažnju i nisam videla da li je neko od prisutnih gostiju tapšao, znam da su tapšali poslanici, ali nisam videla da li su tapšali i gosti", rekla je Gojković.

13:26 - ČEDA JOVANOVIĆ ŽALI ŠTO NIJE USPEO DA SE DOGOVORI SA MANDATAROM

Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije-SDA Sandžak Čedomir Jovanović izjavio je danas da mu je žao što nije uspeo da se dogovori sa mandatarom Aleksandrom Vučićem oko načina na koji bi zajedno odgovorili na ključne probleme u Srbiji.

"Meni je žao što nismo uspeli da se dogovorimo, ne oko toga da ja budem u vladi ili da zauzmem neko mesto u ministarstvu već oko načina na koji ćemo zajedno odgovoriti na ključne probleme u zemlji", rekao je Jovanović u skupštini tokom rasprave o izboru nove vlade.

On je kazao da je ekspoze mandatara bio dug, ali da se ipak nije moglo čuti na koji način će se rešiti ključna pitanja od kojih zavisi budućnost zemlje poput, omogućavanja dolaska investitora, i sprečavanja odlaska lekara i mladih i rešavanja teškog pitanja Kosova.

Jovanović je naveo da je Vučić komentarisao u ekspozeu kritike koje ne može da podnese i rekao mandataru da "dobro zna kakva je naša politika i da niko od nas ne može reći da je u njoj pronašao bog zna kakvo zadovoljstvo".

13:43 - VUČIĆ: POTEZE POVLAČIMO U SKLADU SA REALNOŠĆU

Odgovarajući na Jovanovićeve navode, Vučić je rekao da ne vidi da trenutno može da vodi bolju politiku, ali da je Jovanović u pravu da više ljudi može da se uključi u taj posao.

"Biće vremena da se razgovara i da se radi", rekao je Vučić.

On je istakao da su u skladu sa realnošću povlačili političke poteze i da će tako činiti i u budućnosti.

"Dokle bi nas dovelo da vodimo drugačiju politiku, a znate kakva odnos građani naši imaju o različitih svetskim silama. Jedini mogući način vođena politike je da Srbija održava dobre odnose sa svima i da ima strateški cilj ulaska u EU", rekao je mandatar.

13:47 - ŠEŠELj: URGIRAO BIH DA UZMU ČEDU I ČUMETA U VLADU

ŠEŠELj: URGIRAO BIH DA UZMU ČEDU I ČUMETA U VLADU

U tu polemiku ubacio se u lider radikala Vojislav Šešelj koji je kazao da "nije imao pojma da Čedomir Jovanović toliko želi da bude ministar i uđe u ovu vladu".

"Nisam bio na onom skupu velikom u Busijama, povodom o godišnjice Oluje, i tamo je bila prilika da se sretnem sa Čedom Jovanovićem i da me zamoli da urgiram kod svog nekadašnjeg političkog saradnika Aleksandra Vučića. Da mi je to rekao Čeda ja bi zaista potražio Vučića, našao bih ga nekako i zamolio da uzme Čedu u vladu i da Čeda opet dovede Čumeta i da asfaltiraju celu Srbiju", rekao je Šešelj.

On je ironično predložio da umesto Zorane Mihajlović, Jovanović bude ministar, a Ljubiša Buha Čume pomoćnik ministra.

14:23 - PALMA: BRNABIĆ DA DOĐE U JAGODINU

Predsednik Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković najavio je danas da će poslanici te partije, i pored njegovog negativnog stava o homoseksualnim vezama, glasati za izbor Vlade Srbije u kojoj će ministarka biti Ana Brnabić, koja ima takvo seksualno opredeljenje.

- Nemam lično ništa protiv tih ljudi (LGBT populacije) ako su sposobni i dobro rade svoj posao, ali nikada nećemo podržati gej paradu i legalizaciju homoseksualnih brakova - rekao je Marković.

On je pozvao Brnabić da, kad bude izabrana za ministra državne uprave i lokalne samouprave, dođe u Jagodinu i da pričaju o lokalnim samoupravama.

Marković je dodao da je svoj stav o podršci izboru Brnabić javno izneo za govornicom nakon što su ga "začikavali" poslanici Srpske napredne stranke i novinari.

On je rekao da predstavnici JS neće ući ni u ovu Vladu, kao ni u prethodne, iako su deo vladajuće koalicije, ali da će ta partija "maksimalno pomoći onim što znamo, a dosta toga znamo".

14:24 - VUČIĆ: ANA NIJE LGBT MINISTARKA, VEĆ MINISTARKA ZA DRŽAVNU UPRAVU

Mandatar Aleksandar Vučić izjavio je danas da Ana Brnabić nije LGBT ministarka, kako neki navode, već ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu i na to mesto je predložena jer je marljiva i ima znanje.

Vučić je u skupštini, tokom rasprave o izboru nove vlade, rekao da je ona bila njegov izbor, a ne nekog sa strane, jer je veoma stručna žena koja se ne plaši izazova.

On je istakao da je Srbija slobodna zemlja i da njemu njena seksualna orijentacija ne predstavlja nikakav problem.

"Ali moram da kažem onima, koji o tome pričaju, da to ne znači da smo legalizovali homoseksualne brakove. Niti smo to uradili niti postoji plan i ideja za to. Borićemo se za sva prava ljudi. Ona nije LGBT ministarka, kako neki navode, već za državnu upravu i lokalnu samoupravu i tu je zato što vredi, a ne zato što je muškarac ili žena, ili što je ovakve ili onakve seksualne orijentacije", istakao je Vučić.

15:42 - LAPČEVIĆ: DSS NE MOŽE DA PODRŽI IZBOR NOVE VLADE

Poslanik Demokratske stranke Srbije (DSS) Milan Lapčević izjavio je danas da ta stranka neće podržati izbor nove vlade jer se ne slaže sa strateškim opredeljenjem, odnosno ulaskom zemlje u EU, i zato što smatra da je to ista ona vlada koja je prethodne dve godine bila na vlasti i koja nije ispunila obećano.

"Kažete da nećete priznati Kosovo, a da je strateški cilj ulazak u EU. Kako je to izvodljivo s obzirom na to da svaki evropski zvaničnik govori da se ne može ući u EU, dok ne priznamo Kosovo", rekao je Lapčević tokom rasprave u skupštini.

On je kazao da DŠ ne može da glasa za novu vladu jer ta stranka smatra da je "katastrofa za Srbiju prodaja poljoprivrednog zemljišta strancima, što plate i penzije nisu povećane, jer mladi ljudi odlaze a u nauku i obrazovanje se ne ulaže".

"Još mnogo toga bih mogao da nabrajam što nije ispunjeno a obećano je , ali mi za to nemamo vremena", rekao je Lapčević.

On je mandatara Aleksandar Vučića kritikovao i što nije u ekspozeu spomenuo promenu Ustava Srbije.

Poslanik DSS-a je negodovao i što je vlada sastavljena uglavnom od ministara iz Beograda i Vojvodine, a da nema onih koji žive južno od Save i Dunava.

Lapčević je kazao i da je neprihvatljivo što je vladajuća većina glasala protiv produžetka rasprave o izboru vlade na deset časova.

"To samo pokazuje da želite da budete dominantni i da vaše izlaganje traje duže nego kompletna rasprava koja je ograničena na pet sati", dodao je Lapčević.


16:22 - VUČIĆ: LAPČEVIĆ GOVORI DEMAGOŠKE FLOSKULE

Mandatar Vučić odbacio je njegove tvrdnje, uz ocenu da sve što je Lapčević rekao predstavlja obične demagoške floskule.

On je naveo da je promena Ustava Srbije uslov za ulazak u EU, ali da mora da bude rezultat najšireg društvenog dogovora i da o tome treba da se razgovara.

Vučić je naveo da je Kosovo dobilo nezavisnost dok je DŠ bila na vlasti i zapitao: "Kako ste ga vi branili, izdali ste dva oštra saopštenja".

Mandatar je kazao da je jasno da se DŠ protivi ulasku Srbije u EU, ali je dodao da bi poslanici te stranke trebalo da kažu građanima da nijedan strani investitor ne bi došao u Srbiju da zemlja nije na evropskom putu.

On je podsetio i da je za vreme DŠ usvojen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.


16:49 - OBRADOVIĆ: DVERI NEĆE PODRŽATI NOVU VLADU JER NE DONOSI BOLjITAK GRAĐANIMA

Šef poslaničke grupe Dveri u Narodnoj skupštini Boško Obradović izjavio je danas da ta stranka neće podržati izbor nove vlade, jer, kako je ocenio, ona neće doneti "nikakav boljitak građanima".

Obradović je tokom skupštinske rasprave ocenio da mandatar Aleksandar Vučić nije predložio novu vladu, već je izvršio "rekonstrukciju" bivšeg kabineta.

"Ovo je najobičnija rekonstrukcija koju ste mogli da izvedete i bez izbora", naveo je šef poslanika Dveri.

Obradović je ocenio da je Vučić "poslednji evrofanatik" u Evropi, dodajući da posle Bregzita, više niko ne veruje u EU i da nema smisla ulaziti u Uniju.

On je kritikovao mandatara što u ekspozeu nije spomenuo borbu protiv bele kuge, kao i što nema ministarstava za dijasporu i brigu o porodici.

Obradović je ocenio i da su mediji u Srbiji danas zatvoreniji nego ikada, a da je mandatar tom problemu posvetio "samo nekoliko praznih reči".

Šef poslaničke grupe Dveri je kritikovao ekonomsku politiku vlade Aleksandra Vučića, navodeći da nema dodatnog oporezivanja stranih banaka, kao i da je javni dug na spoljnom i unutrašnjem nivou povećan.

On je tokom izlaganja naveo da Vučić nikada nije bio zaposlen u privatnom sektoru, što je nagnalo šefa poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović da ustane u odbranu mandatara.

Martinović je upitao Obradovića koje je njegovo radno iskustvo.

On je Obradovića podsetio i da su Dveri na izborima bile u koaliciji sa DŠ, strankom koja je, kako je naveo, sprovela najgoru moguću privatizaciju.


17:00 - VUČIĆ OBRADOVIĆU: IZJAVA NA DEČIJEM NIVOU

Vučić je reagujući na navode Obradovića i oporezivanje stranih banaka, rekao da je to neozbiljna izjava na dečijem nivou i da nema reči da odgovori na te kritike.

On je rekao i da nije nikakav evrofanatik, kao i da ne bi imao ništa protiv da jeste.

"Da jesam branio bih tu poziciju, ali nisam, samo sam vrlo racionalan i odgovoran. Znam gde najviše izvozimo", rekao je Vučić.

Povodom bliskih i prijateljskih odnosa s Rusijom, koje Dveri često ističu, Vučić je rekao da se on s ruskim predsenikom Vladimirom Putinom video devet puta, a neko nijednom.


18:02 - ŠEŠELj: EKSPOZE SPISAK LEPIH ŽELjA , BEZ CELOVITOG REŠENjA PROBLEMA

Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je danas da je ekspoze mandatara Aleksandra Vučića spisak lepih želja, dobrih namera i ukazivanja na probleme, ali da u njemu nema celovitog rešenja za problem unutar sistema.

Mandatar je svestan skoro svih problema u Srbiji i izražava želju da reši te problem, ali njegov pristup nije konzistentan, rekao je Šešelj i dodao da se u ekspozeu vide tri vrste ekonomske filozofije, ali ne i kako da se one iskombinuju u jednu i nema ničega o tome kako da se zaštiti srpsko tržište.

On je kazao i da ga ekspoze neodoljivo podsetio na 1982. ili 1983. godinu, kada je ondašnji režim doneo strategijski dokument o stabilizacije Jugoslavije.

"Oni su uspeli da sagledaju sve probleme i potrebe, planirali su da sve ostvare što su zamisli , da državom poteče med i mleko, ali jednu stvar su izgubili iz vida, a to je osnovni problem koji je stvori ondašnju priču, a to je društvena svojina i socijalno samoupravljanje", rekao je Šešelj u skupštini, tokom rasprave o izboru nove vlade.

On je istakao da je neophodno prestati da se insistira na ulasku u EU, jer to Srbiji ne može doneti ništa dobro.

"Jeste velik izvoz u EU, ali je mnogo veći naš uvoz. Svaki uvoz je štetan, osim roba koje nismo u stanju nikako da proizvedemo", ocenio je Šešelj i dodao da se Srbija mora konačno opredeliti između EU i Rusije.

Kako je naveo, postoje ozbiljni geopolitički razlozi za to - Rusija i Turska jačaju odnose, a Amerika će biti potisnuta sa Balkana.

"Okrenimo se Rusiji i potražimo njen zagrljaj da bi sačuvali i povratili ono što je naše", preporučio je Šešelj.


18:06 - RIK DODELIO MANDATE NOVIM POSLANICIMA

Republička izborna komisija (RIK) dodelila je danas mandate novim poslanicima koji će u Narodnoj skupštini Srbije zameniti kolege koji su podneli ostavke na tu funkciju.

Umesto Aleksandra Vučića, Rasima Ljajića i Ljiljane Đurović sa izborne liste "Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje", RIK je jednoglasno dodelio mandate poslanicima te liste Stanislavi Janošević, Nenadu Mitroviću i Ivanu Baueru.

Svetlanu Kozić, koja je izabrana na listi "Dosta je bilo-Saša Radulović", zameniće u poslaničkoj klupi Jovan Jovanović dok će umesto Biljane Rubaković sa liste "Dveri-Demokratska stranka Srbije-Sanda Rašković Ivić-Boško Obradović", član parlamenta postati Dragan Vesović.

Ostavku na funkciju narodnog poslanika podneo je i nosilac liste "SDA Sandžaka-Dr Sulejman Ugljanin" Sulejman Ugljanin koga će u parlamentu zameniti Bajro Gegić pošto Minela Kalender, kao prvi sledeći kandidat sa te izborne liste, nije prihvatila mandat narodnog poslanika.

RIK je jednoglasno dodelio i mandat člana Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine Emini Sinani, koja je na tu funkciju izabrana pošto je dosadašnji član tog tela Ljuljzim Sahiti preminuo.

Sednici RIK-a, održanoj u zgradi Narodne skupštine, prisustvovalo je 12 članova tog tela.18:11 - DVERI NEGODUJU ZBOG USKRAĆIVANjA PRAVA NA REPLIKU U SKUPŠTINI SRBIJE

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović negodovao je danas zato što mu je na sednici Skupštine Srbije bilo onemogućeno da koristi pravo na repliku.

On je novinarima u Skupštini rekao da je razlog za to što je, kako je naveo, vlast napokon dobila ozbiljnu opoziciju čija brojna pitanja i kritiku ne može da izdrži.

"Vlast Aleksandra Vučića dobila je konačno ozbiljnu opoziciju oličenu u poslanicima Dveri kojima je odmah uskraćeno pravo na repliku, jer je očito toliko bila velika nervoza mandatara, da nije mogao da izdrži nova pitanja iz redova Dveri", dodao je šef Dveri.

Obradović je dodao da je neophodno poštovanje demokratskih procedura i da je "pravo na repliku svetinja u demokratskom poretku".

U Skupštini Srbije u toku je rasprava o izboru nove Vlade Srbije.


18:51 - VUČIĆ: RUSIJA ĆE ODOBRITI UVOZ FIJATA 500 IZ SRBIJE

Mandatar nove vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Rusija odobriti uvoz kragujevačkih fijata 500.On je rekao da će najesen Srbiju posetiti premijer Rusije Dimitrij Medvedev i da će Srbija dobiti mogućnost da izvozi automobile iz Kragujevca.

Vučić je rekao i da Srbija nije uspela da obezbedi plasman mleka i mlečnih proizvoda na rusko tržište, ali da će i to biti rešeno pre dolaska Medvedeva.

19:31 - POLEMIKA PAJTIĆA I VUČIĆA

Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić ocenio je danas da su politika i sastav buduće vlade Srbije loši.

"Očekivao sam, s obzirom da se toliko dugo čekalo na novu vladu da će kvalifikaciona struktura biti daleko superiornija od prethodne što nije slučaj", rekao je Pajtić u Skupštini tokom rasrpave o izboru nove vlade.

On je istakao da je veliko pitanje legitimitet Skupštine i koliko je glasova Srpskoj naprednoj stranci doneo "bugarski voz" - način krađe glasova na izborima.

Pajtić je ocenio da je potpuno pogrešna politika prema poljoprivredi, a da se u subvencije po hektaru mnogo manje nego u susednim zemljama.

"Kako srpski poljoprivrednik može da bude konkurentan sa subvencijom d 4.000 dinara po hektaru, a ona u Hrvatskoj iznosi 350 evra po hektaru", rekao je Pajtić.

On je konstatovao da Vučićev ekspoze sadrži i borbu protiv korupcije, ali Vučić nije objavio ni jedan od tajnih ugovora potpisanih tokom vlasti SNS - o Beogradu na vodi, Etihadu, Železari Smederevo.Pajtić je kazao da se o rušenju u beogradskom naselju Savamala govori na podsmešljiv način, kao o rušenju tri barake, i istakao da je time porušen pravni poredak države i da još niko nije odgovara za to.

Vučić je oštro odgovorio rekavši da on nije ukrao ni jedan jedini dinar, a da su zato Pajtić i DS "ostavili pustoš za 16 godina vladavine".Vučić je pokazao sliku mesta na kome je u vreme pkrajinske vlasti DS trebalo da se izgradi objekat za smeštaj za hendikepiranu decu u Novom Bečeju, za šta su uzete pare, a na kome je i dalje pustoš.

"Vi ne možete da mi držite moralne pridike. Svima ću da odgovorim i da ih pošaljem na svoje mesto, a vaše (Pajtiću) mesto je negde tamo daleko zbog svega što ste učinili za Srbiju i pokrajinu u poslednjih 16 godina", rekao je Vučić.

On je ukazao na nenamensko trošenje u lokalnim samouprava u kojima je vladala DS, ponovo navodeći primer jednog računa iz kafane u kojoj je funkcioner DS imao račun za 250 piva.

"Koja to delegacija koju vodite u kafani i popije 250 piva?", upitao je Vučić.

On je kazao i da su demokrate išle toliko daleko, da su jedan fudbalski klub pretvorile u javno komunalno preduzeće.

Na navode Pajtića da je Vučićev sin išao u školu čiji je direktor kandidat za ministra prosvete, mandatar je oštro reagovao poručivši Pajtiću "Sram vas bilo!".


20:05 - VUČIĆ PAJTIĆU: SRAM TE BILO, NAPADAŠ MI DETE

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Bojan Pajtić i mandatar Aleksandar Vučić večeras su polemisali, uz razmenu uvreda, oko ekonomske politike i optuživali jedan drugog za iznošenje neistina.


U jednom trenutku, Vučić je rekao Pajtića da mu napada dete pošto je Pajtić ukazao na to da je kandidat za ministra prosvete bio direktor gimnazije koju je pohađao Vučićev sin.


Pajtić je rekao i da nije tačna tvrdnja da je svoju ženu postavio za direktora.


Vučić je na to odgovorio da mu Pajtić pominje dete i da ga napada.


"Zar vam je moje dete krivo, sram te bilo. Kakvo vas nije sramota... Postavljate lica iz svoje porodice na direktorska mesta, moj sin nije direktor i neće ni da bude", rekao je Vučić.


Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković zatražila je da se u raspravi ne pominju ničija deca.

20:34 - VUČIĆ: SRBIJA NIJE DžAK ZA UDARANjE

Mi sa Hrvatskom želimo da imamo što boje odnose i radićemo na tome, ali Srbija nije ničiji džak za udaranje i neće to biti, rekao je mandatar Aleksnadar Vučić, u Skupštini Srbije i istakao da Srbija ne preti nikome.


Nije moglo da se čuti o povampirenju ustaštva i nacizma kao ideologije, Srbije je imala obavezu da se oglasi.


Mi Srbiju štitimo mudrom, pametnom i racionalnom politikom, rekao je Vučić i istakao da je važno znati odnos snaga u svetu i ocenio da živimo u smutnim vremenima.


Prema njegovim rečima, opozicija ima luksuz da govori stvari koje ne stoje a dopadaju se ljudima ali to nije moguće kad ste u Vladi.


Ova vlast, kaže Vučić, sve što radi u zaštiti nacionalnih interesa je najviše što se može jer od "praznog junačenja" može da bude samo šteta.


21:13 - RADULOVIĆ: ZADATAK PREMIJERA DA OBEZBEDI FUNKCIONISANjE SISTEMA; VUČIĆ ODGOVORIO KROZ SMEH

Predsednik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je večeras da je zadatak premijera da obezbedi funkcionisanje sistema, a ne da "spasava dete u Feketiću".

Radulović je tokom skupštinske rasprave o izboru nove vlade kazao da je partokratija centralni problem Srbije i da zbog nje građani napuštaju zemlju ili se učlanjuju u stranke kako bi dobili zaposlenje.

"U Srbiji je sistem iskrivljen, imamo veliku korupciju o kojoj je govorila heroina Verica Barać. Partije su napravile državu za sebe i sistem partijskog zapošljavanje je rastao tokom vremena a danas je gori nego ikada", ocenio je Radulović.

On je dodao da je ekspoze mandatara Aleksandra Vučića "vrlo sličan" ekspozeu iz 2014. godine i da sadrži "puno brojeva i obećanja".

Vučič se večeras na izlaganje Radulovića nasmejao i, odbacivši kritiku, rekao je da "Radulović najbolje zna" kako funkcioniše partokratija i kako se zloupotrebljava partijska moć.

Kao primer on je naveo zahtev udrženja građana "Dosta je bilo" beogradskim vlastima, za iznajmljivanje tri poslovna prostora, objasnivši da kada udruženje to traži cena bude niža za 80 posto.

Vučić je više puta uz smeh rekao da "Dosta je bilo" nije politička stranka

.

"Time su želeli da ukradu 80 posto novca od građana, ali mu na sreću nije uspelo", dodao je Vučić.

On je rekao Raduloviću i da su SAD uređena zemlja u kojoj svako mora da plaća porez. Na to izlaganje poslanici ĐB su stojeći pored poslaničkih klupa tražili reč po osnovu povrede poslovnika, što je Vučiću takođe bilo smešno.

Radulović mu je odgovorio da njegovi poslanici stoje kako bi Vučiću dali do znanja da je povredio Poslovnik i pozvao ga da prestane da omalovažava i vređa poslanike i da ne zaboravi da je u Skupštini gost, a poslanici domaćini.

21:35 - MARTINOVIĆ: SNS ĆE GLASATI ZA VLADU, VUČIĆEV EKSPOZE NAUČNI RAD

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović izjavio je večeras da će SNS glasati za program i sastav buduće vlade Srbije koje je predložio mandatar Aleksandar Vučić zato što je u prethodnom mandatu vlada očuvala stabilnost zemlje i uvela red u sistem javnih finansija.

Martinović je tokom skupštinske rasprave o izboru vlade ocenio da je ekspoze mandatara "svojevrstan naučni rad u kome se Vučić dotakao nadležnosti svakog ministarstva u Vladi Srbije".

"Ovaj ekspoze ima više stranica od svih ekspozea koji su čitani u skupštini od 2001. do 2008. godine, zato što su mandatari u tom periodu olako shvatali taj posao jer su znali da imaju većinu", kazao je šef poslanika SNS-a.

Martinović je naveo da je prethodna vlada Aleksandra Vučića uspostavila makroekonomsku stabilnost zemlje i red u sistemu javnih finansija.

"Drugi razlog zbog koga ćemo glasati za program i sastav nove vlade je to što je Aleksandar Vučić uspeo da sprovede ovaj naš mali srpski brod kroz svetske Scile i Haribde bez ikakvih oštećenja. Srbija je danas mirna i stabilna, to je malo kome u Evropi pošlo za rukom, a pošlo je Aleksandru Vučiću i njegovoj vladi", naveo je Martinović.

21:47 - DVERI IZ PROTESTA NAPUSTILI SKUPŠTINU

Poslanici Pokreta Dosta je bilo napustili su večeras sednicu Skupštine Srbije na kojoj se bira vlada u znak protesta zbog izlaganja poslanika Srpske napredne stranke Marjana Rističevića koji je govorio o tome kako je Saša Radulović "zavrnuo" za porez Amerikance i da je dužan i državi Srbiji.

Kada su poslanici Dosta je bilo podigli poslovnik ukazjući na povredu pravila, Rističević im je poručio da treba da jače mašu i da budu "korisni i energetski efikasni" kako bi se ugasila klima.

Poslanici Dosta je bilo su potom napustili zasedanje u znak protesta zbog takvog postupka Rističevića.

22:11 - VUČIĆ: OD AERODROMA NIKOLA TESLA NAPRAVILI SMO ZLATNU KOKU BALKANA

Mandatar buduće vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je dosada[nja Vlada od Aerodroma Beograd napravila "zlatnu koku ne Srbije, već Balkana", spremnu za koncesiju.Po njegovim rečima, Aerodorom je ranije vredeo svega oko 50 miliona evra, a danas 350 miliona evra, ukoliko bi bio ponuđen na koncesiju od 25 godina.

"Plus 'konsešn fi' između 10 i 15 miliona evra svake godine, pa vi izračunajte. Od nečega što nikakvu vrednost nije imalo, napravili smo zlatnu koku Balkana, a ne samo Srbije, ali ne možete to da priznate", poručio je Vučić u Skupštini Srbije lideru pokreta Dosta je bilo Saši Raduloviću, odgovrajući na njegove kritike.

Vučić je dodao da je u tome sve vidljivo i transparentno.

Vučič je naveo, i da država nije uplatila ni dinar više Er Srbiji od onoga što je bila njena ugovorna obaveza prema Etihadu.

"Ni dinara nismo više upalatili od onoga što je bila naša ugovorna obaveza", rekao je Vučić i ocenio da Radulović ne zna da računa i da tumači poslovne rezultate, i rekao je da priča, a da nije upoznat sa ugovornim obavezama Vlade u formiranju zajedničke kompanije Er Srbije i Etihad ervejza.22:12 - ZAVRŠENA SEDNICA, SUTRA NASTAVAK

Sednica Skupštine Srbije prekinuta je večeras i biće nastavljena sutra u 10 časova.