Završen ekspoze mandatara, rasprava o Vladi sutra

Novosti online/ Agencije

utorak, 09. 08. 2016. u 13:56

Завршен експозе мандатара, расправа о Влади сутра

Foto: Aleksa Stanković / Nikola Fifić

Mandatar Aleksandar Vučić u Skupštni Srbije izlaže ekspoze u kome su sadržani program i ciljevi nove vlade

U Skupštini Srbije danas u 14 sati počela je posebna sednica o izboru nove vlade.

Nova Vlada Srbije imaće 16 resora, kao i prethodna, ali će u njoj biti osam novih ministara.

Da bi vlada bila izabrana potrebno je da za nju glasa najmanje 126 poslanika. Mandat vlade počinje polaganjem zakletve.

VUČIĆ STIGAO U SKUPŠTINU

U Skupštinu Srbije, gde se danas održava sednica o izboru vlade, stigao je mandatar Alesandar Vučić, kao i većina predloženih ministara.

U holu parlamenta nalazi se veliki broj medijskih ekipa koji će pratiti tok sednice.

U parlament su stigli i poslanici Skupštine Srbije. Ekspoze bi, prema najavama mandatara Vučića, mogao da traje i nekoliko sati, nakon čega je predviđena rasprava.
DSS TRAŽI ODLAGANjE SEDNICE

Poslanička grupa Demokratske stranke Srbije (DSS) zatražila je da se odloži današnja sednica parlamenta na kojoj se bira vlada, jer je sazvana u "skandalozno" kratkom roku, uz najavu višesatnog iznošenja ekspozea premijera Aleksandra Vučića, što onemogućava da se poslanici adekvatno pripreme za raspravu.

Nismo dobili pisani ekspoze i trebalo bi da ga Vučić iznese u sažetom obliku na sednici, rekao je poslanik Milan Lapčević na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije uoči sednice.

Lapčević je ocenio da se načinom zakazivanja sednice ponižavaju poslanici, a time i građani.

Ukoliko se sednica ne odloži, poslanici DSS su najavili da će učestvovati u njoj, ali traže da se posle ekspozea odredi pauza, kako bi mogli da ga dodatno prouče, što je važno za dalju raspravu i davanje predloga. Poslanik Đorđe Vukadinović sa liste DSS je izjavio da je nezabeležno u istoriji parlamentarizma da će ekspoze, prema najavi, trajati duže nego što članovi parlamenta imaju vremena za diskusiju.POČELA SEDNICA

Počela sednica parlamenta na kojoj se bira vlada.

VUČIĆ POČEO DA OBRAZLAŽE EKSPOZE

Mandatar Aleksandar Vučić počeo je u Skupštni Srbije da izlaže ekspoze u kome su sadržani program i ciljevi nove vlade.

Nakon iznošenja ekspozea poslanici imaju pet sati za raspravu, ali s obzirom na mogućnost replika i javljanja po poslovniku sednica bi mogla da potraje.

Predsednica skupštine Maja Gojković produžila je rad i posle 18.00 časova.

Predloženo je da buduća vlada ima četiri potpredsednika koji će obavljati i ministarske dužnosti.

Polovinu resora u budućoj vladi treba da preuzmu novi ministri, dok u ostalih osam ministarstava neće biti personalnih promena.


U SKUPŠTINI I PATRIJARH IRINEJ I VUČIĆEVI SAVETNICI

U Skupštini Srbije su i Vučićevi savetnici Franko Fratini i Alfred Guzenbauer, kao i patrijarh srpski Irinej i nekoliko evropskih ambasadora.


VUČIĆ: NOVA VLADA NASTAVIĆE DA RADI NA EKONOMSKOM NAPRETKU I STABILNOSTI

Mandatar Aleksandar Vučić izjavio je danas da buduća Vlada Srbije neće dozvoliti vraćenje Srbije unazad već da će nastaviti da radi na ekonomskom napretku i stabilnosti.

Vučić je rekao da je u proteklom periodu očuvana stabilnost i obezbeđen ekonomski napredak i da će tako biti nastavljeno.

On je naveo da se njegovim političkim protivnicima ne sviđa ono što radi i da žele da ga smene.

Prema njegovim rečima, uprkos tome Srbija i Vlada koju danas formira nikada više neće dozvoliti da Srbija ide unazad.

"Ova Srbija i ova Vlada koju danas formiramo neće dozvoliti zastajanje i da Srbija ide nazad", rekao je Vučić.

On je rekao da je sve drugo moguće i da će prihvatiti svaki razgovor i dobar predlog, kao i svaki miran oblik protesta.

"Ali jedino neću da prihvatim da se država ikada više vrati unazad i da skrene s puta na kojem je, kao i da stane", rekao je on.


DIŽEMO LESTVICU USPEHA

Tu smo da pomerimo granice mogućnosti i podignemo lestvicu uspeha, birani smo zbog građana, a ne zbog sebe, poručio je danas mandatar Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da je sada vreme da "ubrzano počnemo da zidamo našu kuću, da se odvažimo na snove i dignemo pogled više nego do sada".

Prethodna vlada je obezbedila stabilnost, ova će raditi još više, marljivije, naveo je Vučić i dodao da je ta stabilnost donela ugled Srbiji u međunarodnoj zajednici koja je smatra pouzdanim partnerom.

Za sebe je rekao da nema nameru da se bavi ovim poslom ako ne može da uradi još više, navodeći da se sada testiraju naše mogućnosti možemo li još više da uradimo za svoju zemlju.


POGLAVLjA DO KRAJA MANDATA

Cilj vlade je zatvaranje svih pregovaračkih poglavlja do kraja njenog mandata 2020. godine, izjavio je danas mandatar Aleksandar Vučić.

On je rekao da treba izraditi plan za pregovaračka poglavlja koga će se svako ministarstvo pridržavati.


DEO OPOZCIJE NAPUSTIO SEDNICU SKUPŠTINE SRBIJE

Poslanici Demokratske stranke, Pokreta "Dosta je bilo" i Socijaldemokratske stranke napustili su sednicu Skupštine Srbije.

Opozicija je negodovala jer je sednica parlamenta na kojoj se bira nova vlada zakazana u kratkom roku i poslanici nisu imali dovoljno vremena da se pripreme i daju primedbe koje bi pomogle novoj vladi u budućem radu.

Mandatar je zahvalio poslanicima koji su ostali da čuju njegov ekspoze i ocenio da su oni koji su napustili sednicu pokazali da ne poštuju ni građane Srbije, jer je njihov posao da čuju ekspoze mandatara i onda daju komentare.


JASNA POLITIKA PREMA ZLOČINIMA

Mandatar Aleksandar Vučić izjavio je danas da je politika vlade jasna i da će se goniti svi koji su počinili zločine.

On je rekao da traži da se gone svi zločinci bez obzira na nacionalnost.

Potrebno je da shvatimo gde smo grešili i da te greške više ne ponavljamo, naglasio je Vučić ističući da je Srbija za stabilan Balkan bez sukoba, u kome se sporovi rešavaju dijalogom.


SMANjEN DEFICIT SA EU

Srbija je od 2008. kada je potpisan sporazum o stabilizaciji i pridruživanju prepolovila trgovinski deficit sa Evropskom unijom, izjavio je danas mandatar za sastav nove vlade Srbije Aleksandar Vučić.

On je rekao da su glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije u 2016. - Italija, Nemačka, Rumunija i Hrvatska, a da se najviše uvozi iz Nemačke, Italije, Mađarske i Poljske.

Prema nejgovim rečima, najveći suficit je u trgovini sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom, a najveći deficit sa Kinom i Rusijom.


EKSPOZE OD 260 STRANA

Aleksandar Vučić izjavio da je napisao ekspoze od oko 260 strana i da mu neće biti teško da satima stoji i da govori, ali je dodao da su poslanici dobili skraćenu verziju od oko 130 strana.

"Nešto ćete morati i da saslušate", rekao je on.


STVARAĆEMO USLOVE ZA BOLjI ODNOS SA HRVATSKOM I BIH

Mandatar Aleksandar Vučić kazao je da će nova vlada stvarati bolje uslove za odnose sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, ali napomenuo i da će znati da zaštiti i nacionalne interese.

"Srbija će reagovati trezveno na svađalačke tonove. Stvaraćemo uslove za bolje odnose sa Hrvatskom i BiH, ali ćemo i te kako znati da zaštitimo naše nacionalne interese od onih koji ih budu ugrožavali", rekao je Vučić u parlamentu iznoseći ekspoze o radu nove vlade.

On je rekao i da će goniti Srbe koji su počinili zločine i istakao da je jedino što traže da svi zločinci bez obzira na nacionalnost jednako odgovaraju.


ZNAM DA SU ME ZVALI DIKTATOROM

Govoreći o kritikama kojima je izložen Vučić je kazao da mu je namera da u naredne četiri godine bude još otvoreniji za kritike i primedbe i da će pokušati da bude "još ljubazniji", što ne znači da neće biti dovoljno oštar da odgovori na klevete i uvrede.

"Znam da su protiv mene mnoge sile - što iz vlade, što iz zemlje i inostranstva. Znam da su me mnogi građani psovali zbog fiskalne konsolidacije. Ponekad sam bio strog, verovatno i arogantan, znam da je delovalo kao da mnoge odgovornosti preuzimam na sebe i da su me zato mnogi zvali diktatorom, autokratom. Ali imam osećaj da sve više ljudi deli naše stanovište o potrebnim promenama i da se podška reformama širi", rekao je Vučić.

On je istakao da će se boriti za Srbiju i vladu i svakog člana koji poštuje zakone i Ustav Srbije i radi u korist svih građana Srbije.


OPOZICIJA: NAPUSTILI SMO SALU ZBOG VREĐANjA DOSTOJANSTVA PARLAMENTA

Poslanici Demokratske stranke (DS), Pokreta "Dosta je bilo" i Socijaldemokratske stranke (SDS) izjavili su da su napustili današnje zasednje Skupštine Srbije jer ne žele da budu "dekor u vređanju dostojanstva i parlamenta i građana Srbije".

Predstavnici tih stranaka su u zajedničkom obraćanju novinarima u Skupštini naglasili da je današnja sednica morala da bude zakazana u skladu sa Poslovnikom, to jest pre sedam dana, a ne pre 24 sata.

Oni su podsetili da se formiranje Vlade čeka duže od tri i po meseca.

Lider DS Bojan Pajtić je rekao da Srbija tri i po meseca čeka formiranje nove Vlade i da u tom periodu nije bilo ni stranih investicija kao ni dobre agrarne politike.

"Građani Srbije ispaštaju jer se jednom čoveku osladilo da vlada sam", rekao je Pajtić.

On je naveo i da DS, kao i ostale stranke koje su se zajedno borile protiv krađe na izborima u aprilu, neće pristati da budu dekor u ponižavanju Srbije.

Predstavnik SDS Marko Đurišić je rekao da su predstavnici te stranke napustili zasedanje kako bi sačuvali dostojanstvo parlamenta.

On je rekao i da je današnjim dešavanjima dodatno obesmišljena politika u Srbiji, optuživši vladajuću većinu da misli da može da radi šta hoće.

Đurišić je i dodao da je u prvih 70-ak strana ekspozea nije bilo nijedne reči o borbi protiv siromaštva dok je o zdravstvu pisano na samo jednoj strani.

Lider Dosta je bilo Saša Radulović je rekao da je danas došlo do ponižavanja i skupštine i građana i da su poslanici tog pokreta iz protesta napustili poslaničke klupe.

On je naglasio da poslanici tog pokreta neće dozvoliti kršenje poslovnika u ovoj, kao i u bilo kojoj drugoj prilici.

Poslanici Dosta je bilo i SDS su naveli da će u svojim poslaničkim klubovima pratiti ekspoze i nakon toga izneti svoje primedbe.

BAJDEN MEĐU PRVIMA U POSETI NOVOJ VLADI

Mandatar Aleksandar Vučić najavio je danas da će potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden među prvima posetiti novu Vladu Srbije.

"Jedna od prvih poseta novoj vladi biće poseta potpredsednika SAD Džozefa Bajdena", rekao je Vučić izlažući svoj ekspoze u Skupštini Srbije.


VUČIĆ I ŠEŠELj O PAMPERS PELENAMA

Vučić je naveo i da je pročitao tek osam odsto ekspozea koji ima 260 strana, a kako je rekao, ukoliko tako nastavi čitaće do jedan čas posle ponoći.

Na to je lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj dobacio "Uzeli smo Pampers pelene".

"Možda su vama potrebne, meni nisu. Ne brinite, doneće vam neko ako zafali, a možete i da sedite, to je lepo. Ja ću stajati", odgovorio je Vučić.


PONTA PODRŽAO VUČIĆA I BUDUĆU VLADU

Bivši premijer Rumunije Viktor Ponta danas prisustvuje sednici Skupštine Srbije.

"Tu sam da bih Vučiću poželeo sve najbolje", rekao je Ponta.

Bivši rumunski premijer prati današnju sednicu Skupštine Srbije zajedno sa, kako je Vučić rekao na početku sednice, italijanskim i austrijskim diplomatama Frankom Fratinijem i Alfredom Guzenbauerom.

Ponta je izrazio uverenje da će Srbija postati član Evropske unije i da će ekonomski nastaviti da se razvija u dobrom pravcu.


VUČIĆ: NASTAVIĆEMO ZALAGANjE ZA BOLjI STATUS SRBA U REGIONU I DIJASPORI

Mandatar Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija u narednom periodu nastaviti da se posebno bavi pitanjem Srba u regionu i da će se truditi da reši njihove nagomilane probleme.


"Srbija već ima potpisane međudržavne sporazume sa zemljama u regionu kojima se reguliše položaj i prava Srba. Insistiraćemo da se ti sporazumi dosledno sprovode i da pravo svakog Srbina u regionu bude zaštićeno. A problemi u regionu su nagomilani", rekao je Vučić predstavljajući ekspoze u delu koji se odnosi na dijasporu.

On je rekao da će Srbija, svakako, nastaviti da poštuje teritorijalni integritet susednih zemalja ali da će Srbi u tim zemljama moći da se oslone na Srbiju.

Mandatar je rekao da će Srbija, kao matica, i ubuduće raditi na očuvanju identiteta Srba u dijaspori i da će voditi diplomatsku borbu za njihov pravni status.

On je podsetio da je srpska dijaspora rasuta u oko 160 zemalja i da, nažalost, Srbi pripadaju narodima koji imaju brojnu dijasporu a da su minulim decenijama otišle čitave generacije, iako je, procentualo gledano, taj odliv stanovništva u pojedinim zemljama Evropske unije iz okruženja i veći.VUČIĆ: POLOŽAJ ŽITELjA KIM BIĆE INSTITUCIONALNO OJAČAN FORMIRANjEM ZSO

Mandatar za sastav nove Vlade Aleksandar Vučić izjavio je da će položaj srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji (KiM) biti institucionalno ojačan formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO).

"Formiranje ZSO već duže vremena opstruira prištinska strana. Za razliku od njih, mi na taj način ne želimo da stičemo političke poene", rekao je Vučić.

On je izlažući ekspoze u Skupštini Srbije, rekao da će biti nastavljen dijalog sa Prištinom u kome će lično učestvovati.

"Nećemo priznati nezavisnost KiM, nastavićemo da insistiramo na pregovorima o imovini, zaštiti kulturne baštine i formiranju ZSO, što će uticati na bolji i sigurniji život srpskog stanovništva na KiM. Svi dogovori biće dostupni javnosti", rekao je Vučić.

On je najavio da će važna tačka pregovora biti pitanje imovine, jer kada ono bude pokrenuto i rešeno, rešiće se mnoga pitanja.

"Borićemo se za Trepču, Gazivode, protiv nezakonitih privatizacija", rekao je Vučić.

Vučić je kazao i da su neuređeni srpsko-albanski odnosi pretnja za stabilnost Srbije.

"Pitanje KiM je mnogo više od teritorije, to je tačka na kojoj se razvijaju srpsko - albanski odnosi. Srbi i Albanci su najveći narodi na Balkanu i od našeg odnosa zavisi budućnost na Balkanu. Zato moramo da se dogovaramo", rekao je mandatar.

Mandatar je najavio i da će se na KiM raditi na završetku započetih infrastrukturnih projekata, razvoju zdravstvenog sistema u svim mestima gde je Srbija već ulagala, kao i na izgradnji škola.

"Na taj način ljudi će moći da se osećaju sigurnije i bezbednije da planiraju opstanak", rekao je Vučić i dodao da Kosovo može da se pohvali velikom stopom nataliteta, koja je tri puta veća nego u centralnoj Srbiji.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije nastaviće da pruža socijalnu pomoć ugroženom srpskom stanovništvu i istakao da više hiljada porodica zavisi od te pomoći.

"Kancelarija za KiM distribuira preko 8.000 paketa socijalne pomoći", rekao je on.

Kako je rekao Srbija će nastaviti da sarađuje sa međunarodnom zajednicom, a intenziviraće i saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom, koja je ključna institucija za srpski narod na KiM.
VUČIĆ: RAZVOJ SISTEMA ODBRANE PREDUSLOV ZAŠTITE INTERESA SRBIJE

Razvoj sistema odbrane je preduslov zaštite odbrambenih interesa Srbije i uspešnog odgovora na izazove, rizike i pretnje bezbednosti, ocenio je danas mandatar Aleksandar Vučić.

Predstavljajući ekspoze u Skupštini Srbije, Vučić je rekao da je Srbija kao i čitav svet, suočena s brojnim bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama i da će bezbednosne službe koje deluju u okviru Ministarstva odbrane nastaviti da prate promene u međunarodnom bezbednosnom okruženju, kako bi bile spremne da pravovremeno i adekvatno reaguju.

On je kazao da Srbija ostaje vojno neutralna, ali da će raditi na unapređenju saradnje i partnerstva sa drugim državama i međunarodnim organizacijama i institucijama u očuvanju i zaštiti odbrambenih interesa Srbije."Prvenstveno imamo na umu saradnju u oblasti odbrane s Evropskom unijom, Ruskom Federacijom, Kinom, SAD, ali i zemljama regiona Jugoistočne Evrope i drugim prijateljskim zemljama", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, do kraja 2016. godine Vlada će skupštini predložiti novi dugoročni plan razvoja sistema odbrane, kojem će biti utvrđeni osnovni pravci razvoja do 2025. godine, a posle toga, vlada će usvojiti srednjoročni plan i program razvoja sistema odbrane za period do 2020. godine.

U narednom periodu, Vojska Srbije nastaviće angažovanje na obezbeđenju administrativne linije s Kosovom i kontroli Kopnene zone bezbednosti, rekao je Vučić i dodao da će nastaviti saradnju sa KFOR-om u obezbeđenju sigurnosti i bezbednosti stanovništva na Kosovu.

On je kazao i da će budžet za opremanje Vojske Srbije rasti.

Prema njegovim rečima, Srbija će ostati čvrsto opredeljena za mir, jačanje saradnje, poverenja i dobrosusedskih odnosa kao važnih pretpostavki bezbednosti i prosperiteta.

"Postizanje dugotrajnog mira i stabilnosti kroz dijalog i stvaranje partnerskih veza jeste politika u koju verujemo, koju zastupamo i za koju ćemo se i ubuduće nepokolebljivo zalagati", rekao je Vučić.MAKROEKONOMSKA STABILNOST KLjUČNI ZADATAK VLADE U PRVIH 100 DANA

Mandatar za sastav nove vlade Srbije Aleksandar Vučić danas je izjavio da će ključni zadatak njegovog kabineta u narednih 100 dana biti održavanje makroekonomske stabilnosti koja je preduslov za sve duge reforme i najavio rebalans ovogodišnjeg budžeta jer je stanje u državnoj kasi znatno bolje od planiranog.

"Snažna stabilizacija javnih finansija i zaustavljanje rasta javnog duga do 2017. godine, zahvaljući dosadašnjim impresivnim rezulatima u fiskalnoj konsolidaciji, biće zadatak nove vlade", rekao je Vučić u Skupštini Srbije predstavljajući program nove vlade.

On je istakao da je fiskalni deficit prošle godine prepolovljen sa 6,6 na 3,4 odsto, a da je sada 0,1 odsto BDP-a.

Podsetio je da je privredni rast u 2015. godini bio 0,8 odsto i da je u prvom kvartalu ove godine 3,5 odsto.

Privrednom rastu doprinos su dali svi sektori, pojačana tražnja i priliv investicija, a popravljanje poslovnog ambijenta i razvoj infrastrukture podstakli su razvoj građevinarstva.

Vučić je kazao da će biti predložen rebalans budžeta za 2016. godinu jer je sada deficiti budežata opšte države ispod dva odsto, umesto planiranih oko četiri odsto BDP-a.

Naglasio je da je cilj da udeo javnog duga 2023. godine bude 60 odsto BDP-a

On je najavio i da će odmah nakon formiranja vlade biti održan sastanak sa Socijalno-ekonomskim savetom gde će se zalagati za povećanje minimalne cene rada.

"Kad sa 21.500 dinara minimalac povećate na 22.000 ili 23.000, to je za njega itekako značajno", rekao je Vučić i dodao da će i penzioneri uskoro imati veća primanja.

"Potrebno strukturno smanjenje deficita u 2016. godini iznosi 0,7 odsto BDP-a. Ostvarenjem boljih fiskalnih rezultata od planiranih, mi ćemo ostvariti i veće strukturno prilagođavanje u visini od jedan odsto BDP-a", rekao je Vučić.

Naveo je da su ključne mere na kojima se zasniva nastavak sprovođenja fiskalne konsolidacije i dalje na rashodnoj strani budžeta: racionalizacija broja zaposlenih, štednja u svim kategorijama tekućih rashoda radi stvaranja fiskalnog prostora za javne investicije, koje su preko potrebne kao podrška privrednom rastu.

"Osim rashodnih mera, sprovođenje sveobuhvatne reforme poreske administracije i drugih mera iz Programa reforme upravljanja javnim finansijama treba da unaprede naplatu budžetskih prihoda i da osiguraju efikasniju upotrebu budžetskih sredstava, bolju kontrolu svrsishodnosti njihovog trošenja", rekao je Vučić.

Da bi se ovo ostvarilo, kako je naglasio, neophodno je završiti i potvrditi rezultate racionalizacije u javnom sektoru.

"Usvojićemo novi Zakon o finansiranju lokalne samouprave s ciljem unapređenja sistema finansiranja nadležnosti lokalne samouprave i otklanjanja postojećih neravnoteža između centralnog i lokalnog nivoa vlasti", kazao je Vučić.VUČIĆ TRAŽI DA SE ODŠTAMPA 260 STRANA EKSPOZEA, PREOSTALO BI DA PREPRIČA

Mandatar Aleksandar Vučić sat i po vremena nakon čitanja programa vlade zatražio je od predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković da se ekspoze odštampa i podeli poslanicima, i nastavio da prepričava tekst koji je pripremio.

"Ja bih sad malo prepričao ono što sam pripremio, jer ako budem čitao svih 260 strana neću završiti do jutra", rekao je Vučić.

Na to je Vučiću dobacio lider radikala Vojislav Šešelj: "Dva dana, dva dana..." što je mandatara nasmejalo i preporučio mu ponovo pelene.

Šešelj je Vučiću više puta dobacivao sa mesta, pa je mandatara na opasku da su neki u skupštinu došli po dnevnice, podsetio da su dnevnice ukinute.

Vučić je tokom predstavljanja ekonomskog dela ekspozea primetio da šef poslanika SNS Aleksandar Martinović gleda u mobilni telefon i opomenuo ga zbog toga.

"Martinoviću ne gledaj u telefon vidim te na ekranu", rekao je Vučić.


VUČIĆ: NASTAVAK KONSOLIDACIJE BANAKA U DRŽAVNOM VLASNIŠTVU

Mandatar Aleksandar Vučić danas je najavio da će nova vlada Srbije nastaviti proces privatizacije Komercijalne banke, konsolidacije Poštanske štedionice i pripremu prodaje Dunav osiguranja.

On je u Skupštini Srbije predstavljajući program nove vlade rekao da će biti primenjeni međunarodni standardi u planiranju budžeta i praćenju trošenja budžetskih sredstava, kao i da će biti transformisane Poreske uprava i Uprava carina.

Naglasio je da će cilj njegovog kabineta biti poboljšanje kreditnog rejtinga države, kao i jeftinije zaduživanje države i efikasnije korišćenje zajmova.

"Očekujem da se nastavi monetarna stabilnost i smanji udeo problematičnih kredita", rekao je Vučić.

Podsetio je da je od 2014. do 2016. potpisano 36 ugovora s investitorima, čija je ukupna vrednost oko 543 miliona evra s obavezom zapošljavanja 18.523 radnika.

"U ovom trenutku Razvojna agencija Srbije pregovara sa 48 potencijalnih investitora koji planiraju da investiraju milijardu i 62,1 milion evra uz zapošljavanje 32.400 radnika", rekao je Vučić i dodao da je Srbija treba da postane prepoznatljiva po kvalifikovanoj i marljivoj radnoj snazi.

Vučić je istakao da ukupne investicije u Srbiji iznose oko 18 odsto BDP-a, dok je za dinamičan privredni rast neophodno da one godišnje budu veće za pet-šest odsto BDP-a.JAČANjE FINANSIJSKE DISCIPLINE

Mere usklađivanja Zakona o budžetskom sistemu doprineće daljem jačanju finansijske discipline u javnom sektoru, jačanju fiskalne odgovornosti, unapređenju programske strukture budžeta, kontrole trošenja javnih sredstava i izmirivanja obaveza budžetskih korisnika, najavio je danas mandatar za sastav Vlade Aleksandar Vučić.

On je istakao da će se nastaviti rad na uključivanju indirektnih korisnika budžetskih sredstava u informacioni sistem izvršenja budžeta, kao i sprovođenja aktivnosti na primeni međunarodnih standarda u oblasti evidentiranja i izveštavanja o funkcionisanju budžetskog sistema na centralnom i lokalnom nivou.

Vučić je rekao da će, u cilju daljeg unapređenja sistema naplate prihoda i upravljanja javnim dugom, Ministarstvo finansija nastaviti sa radom na unapređenju zakonodavnog okvira u oblastima fiskalne i carinske politike.

U oblasti poreske politike, Ministarstvo finansija nastaviće sa koordinacijom aktivnosti na izradi zakona o naknadama, kojim će se završiti ambiciozan projekat objedinjavanja ove grupe javnih prihoda kroz jedno zakonsko rešenje, objasnio je on.

Vučić je najavio da će se istovremeno raditi na sprovođenju mera iz Strategije transformacije Poreske uprave i Strategije razvoja Uprave carina za period 2016-2020, sa prevashodnim fokusom na racionalnizaciju strukture i modernizaciju poslovnih procesa Poreske uprave, daljem razvoju elektronskih servisa u cilju olakšavanja podnošenja poreskih prijava, kao i unapređenju izveštavanja.

Vučić je poručio da će se u narednim godinama nastaviti rad na konsolidaciji bankarskog sektora u državnom vlasništvu, praćen minimizacijom uloge države u domenu poslovnog bankarstva, kao i unapređenje regulatornog i tržišnog miljea s ciljem što intenzivnijeg razvoja sektora osiguranja.

On je, govoreći o novoj ekonomskoj i industrijskoj politici i podršci investicijama i izvozu, ocenio da su osnova za to ekonomska, regionalna i politička stabilnost.

Vučić je podsetio da je u proteklih 27 meseci prisustvovao otvaranju 38 novih fabrika ili pogona u Srbiji, što su desetine hiljada radnih mesta, koja za sobom "povlače još drugih radnih mesta u ekonomskom lancu".

Rezultati u oblasti podsticanja investicija u periodu za nama govore o poverenju investitora u Vladu Srbije. U periodu od 2014. do 2016. godine potpisano je 36 ugovora s investitorima, čija ukupna vrednost investicija je 542.486.976 evra s obavezom zapošljavanja 18.523 radnika, precizirao je Vučić.KOSOVO OSTAJE IZAZOV

Pitanje Kosova i Metohije ostaje veliki izazov i u mandatu nove Vlade, nećemo priznati jednostrano proglašenu nezavisnost naše južne pokrajine, ali ćemo u interesu regionalne stabilnosti i što boljih srpsko-albanskih odnosa nastaviti dijalog Beograd i Prištine, rekao je mandatar za sastav nove Vlade Aleksandar Vučić u ekspozeu u Skupštini.

Beograd će u tom procesu učestvovati na odgovoran i transparentan način, rekao je Vučić.

Za razliku od mnogih na našoj političkoj sceni, protivnik sam opasnog koncepta zamrzavanja konflikta, ali i neodgovornih ideja da Srbija ustupcima koji bi ugrozili opstanak našeg naroda u pokrajini treba da se reši takozvanog političkog balasa Kosova i Metohije, rekao je Vučić.

On je rekao da će u dijalogu sa Prištinom nastaviti da učestvuje i lično i da će biti tamokada je najteže i neće se kriti iza tuđih potpisa.

Prema rečima Vučića, Beograd će instistirati na uspostavljanju Zajednice srpskih opština jer će ona imati kapacitet da presudno utiče na bolji i sigurniji život srpskog naroda na tom prostoru, iako to Priština već dugo opstruiše.

Srbija će na Kosovu i Metohiji nastaviti da bude institucionalno prisutna kroz svoj sistem obrazovanja i zdravstva, kroz kulturne institucije, kao i kroz delovanje lokalnih samouprava, naglasio je Vučić.

On je rekao da će zaštita imovine Srbije na Kosovu i Metohiji, imovina naših privrednih subjekata i srpske crkve biti i dalje u vrhu prioriteta Vlade Srbije.

Borili smo se sve vreme i borićemo se i za Trepču, Gazivode, za infrastrukturu na Brezovici, iako znate kako smo se suočavali sa nezakonitim privatizacijama i prisvajanjima privremenih institucija u Prištini, naglasio je Vučić.

Prema njegovim rečima, Vlada će nastaviti da na Kosovu i Metohiji sarađuje i sa predstavnicima međunarodne zajednice, Unmikom, Euleksom i Kforom pre svega na zaštiti prava i stvaranju sigurnog okruženja za srpski narod.

On je rekao se u uđbenicima na Kosovu i u Albaniji predstavlja da su Dečane gradili Albanci, da srpske manastire nisu gradili ni Milutin ni bilo ko drugi iz dinastije Nemanjića, već da to pripada albanskim dinastijama.

Mi se sa tim nećemo pomiriti, naglasio je Vučić.

Pitanje Kosova i Metohije je, kako je rekao, mnogo više od teritorijalnog identitetskog pitanja,ono je tačka na kojoj će se u predstojećem periodu dugoročno definisati srpsko-albanski odnosi od kojih zavisi stabilnost i ekonomska perspektiva čitavog regiona, rekao je Vučić.

Ono što ne želimo, to je da neuređeni srpsko-albanski odnosi budu latentna pretnja stabilnosti i napretku Srbije i zato ćemo uvek predano raditi na mirnom rešavanju nesuglasica, naglasio je Vučić.


PO SVAKU CENU SAČUVAĆEMO MIR

Mandatar za sastav Vlade Aleksandar Vučić rekao je danas da brojno stanje Vojske Srbije neće biti smanjivano i da će radi unapređenja efektivnosti i efikasnosti i funkcionisanja, biti obavljena optimizacija organizacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

“Postepeno će se povećavati kontigent vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, broj pripadnika specijalnih snaga, kako bi se stvorili uslovi za dalje narastanje glavnih odbrambenih snaga i snaga ojačanja, odnosno ratne vojske”, poručio je Vučić u ekspozeu na sednici Skupštine Srbije.

On je rekao da će do kraja godine Skupštini biti predložen novi dugoročni plan razvoja sistema odbrane kojim će biti utvrđeni pravci razvoja do 2025, a nakon toga Vlada će usvojiti Srednjoročni plan i program razvoja sistema odbrane za period do 2020. godine.

Kako je istakao, ciljevi razvoja sistema odbrane biće usaglašeni sa raspoloživim resursima i ograničenjima, a predložene mere biće usmerene na otklanjanje ključnih problema i ostvarivanja osnovnih prioriteta razvoja.

On je najavio da će se, sukcesivno, završetkom navedenih razvojnih projekata do kraja 2020. godine, realizovati prva faza opremanja Vojske Srbije iz domaćeg razvoja, koja će omogućiti podizanje njenih operativnih sposobnosti za “verovali ili ne, oko 60 odsto”.

“Biće izvršeno opremanje vojske sa novih sistemima naoružanja i vojne opreme, kao što su komunikacioni i komandno-informacioni sistemi i sistemi za upravljanje vatrom, optički, elektronski i osmatrački sistemi, oruđe, artiljerija, oklopna borbena vozila, točkaši povećanog nivoa, balističke zaštite”, precizirao je on.

Vučić je dodao da će biti nabavljeni i protivvazdušni sistemi malog dometa, centri vazdušnog osmatranja i javljanja, nova generacija streljačkog naoružanja, vođeni protivoklopni projektili, sistemi za elektronsko izviđanje i protivelektronska dejstva i terenska vozila.

“Sprovođenjem ove politike istovremeno se postižu dva cilja, i to je povećanje operativnih sposobnosti Vojske Srbije neophodnih za izvršavanje, ali direktno, razume se, i veća proizvodnja u našoj namenskoj industriji”, naglasio je on.

“Srbija je čvrsto opredeljena za mir, jačanje saradnje, poverenja i dobrosusedskih odnosa. Postizanje dugotrajnog mira i stabilnosti kroz dijalog i stvaranje partnerskih veza jeste politika u koju verujemo i koju zastupamo i za koju ćemo se nepokolebljivo zalagati”, rekao je Vučić.


Vučić je objasnio da je planiranje razvoja i izgradnje ukupnih odbrambenih sposobnosti sistema odbrane zasnovano na našem opredeljenju za vojnom neutralnošću u odnosu na postojeće vojne saveze i primeni koncepta totalne odbrane, koji podrazumeva integralno angažovanje subjekata odbrane i odbrambenih potencijala.

Značajan segment tog koncepta, pored oslonca na vlastite odbrambene potencijale, jeste unapređivanje partnerstva i multilaterarne saradnje sa drugim državama i međunarodnim organizacijama i institucijama u očuvanju i zaštiti odbrambenih interesa Srbije, rekao je on.

Vučić je precizirao da se u toj oblasti prvenstveno ima na umu saradnju u oblasti odbrane sa EU, Rusijom, SAD, Kinom, ali i zemljama regiona Jugoistočne Evrope i prijateljskim zemljama.

“Sve ćemo dati, po svaku cenu čuvaćemo mir, ali ćemo, za razliku od nekih prethodnih perioda kada nismo bili spremni za odgovore, biti spremni za odgovor svakome ko pokuša da ugrozi suverenitet i nezavisnost Srbije”, poručio je Vučić.


BOLjI ŽIVOT - PRIORITET VLADE

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije izjavio je danas, podnoseći ekspoze pred poslanicima Skupštine Srbije, da se može bezbedno planirati povećanje plata i penzija u budućnosti, s obzirom na to da Srbija ima uređene javne finansije.

Spremni smo da razgovaramo sa svim partnerima iz Socijalno ekonomskog saveta i zalagaćemo se za uvećanje minimalne cene rada i minimalne zarade i očekujem da ćemo takav dogovor i postići, rekao je Vučić.

Penzioneri koji su podneli najveći teret reformi, takođe mogu da očekuju boljitak i kontinuirano povećanje penzija u naredne četiri godine, poručio je on.

Prema njegovim rečima, osnovni zadatak nove Vlade je napredak Srbije u svakoj sferi, sa osnovnim ciljem poboljšanja životnog standarda za sve njene građane.

Da sami kreiramo trenutak u kojem ćemo to da učinimo i da čak kroz potrošnju povećavamo rast našeg bruto domaćeg proizvoda, a ne samo kroz investicije i izvoz, kao što smo činili u prethodnih godinu dana, dodao je on.

Rast u prethodnom periodu ostvaren je zahvaljujući uvećanom izvozu i investicijama, a na rast investicija u budućnosti bitno će uticati dinamika pristupanja EU, objasnio je Vučić.

On je istakao da, bez obzira na dinamiku otvaranja poglavlja, već danas beležimo značajne pozitivne efekte iz dosadašnjeg statusa odnosa sa EU.

Ti pozitivni efekti viđeni su u brojnim oblastima spoljna trgovina sa fokusom na izvoz, obrazovanje i investicije, rekao je Vučić.

Govoreći o postignućima u ekonomiji, on je predočio da zahvaljujući preduzetim merama ekonomske politike, privredna aktivnost se početkom 2016. godine nalazi na putanji ubrzanog oporavka.

Nakon osam godina, privredna aktivnost beleži rast od dva odsto u odnosu na svoj pretkrizni nivo, a inflacija je uspešno spuštena na nizak i stabilan nivo, rekao je Vučić.

Prošlu 2015. završili smo sa međugodišnjom inflacijom od 1,5 odsto, a krajem ove godine Narodna banka Srbije očekuje da inflacija bude na sličnom nivou, naveo je on.

To znači da niska i stabilna inflacija, kakvu danas imamo u Srbiji, a nismo imali pre četiri godine, nije rezultat srećnih okolnosti, već odgovornih i dobro odmerenih mera Narodne banke Srbije, naglasio je Vučić.

Takođe, dodao je, zahvaljujući merama NBS, kamatne stope na nove dinarske kredite u periodu od maja 2013. snižene su za 10 procentnih poena.

Pri tome, ublažavanje monetarne politike u velikoj meri je podržano odličnim rezultatima na planu fiskalne konsolidacije.

Upravo je ta koordinisanost monetarne i fiskalne politike bila kamen-temeljac za ukupnu makroekonomsku stabilizaciju, napomenuo je mandatar.


NASTAVLjAMO REFORMU PRAVOSUĐA, TO ĆE BITI PRIORITET

Mandatar Aleksandar Vučić najavio je danas da će nastavak reforme pravosuđa, u cilju stvaranja dobrog poslovnog ambijenta i sigurnosti građana, biti jedan od primarnih zadataka buduće Vlade Srbije.


Predstavljajući ekspoze, Vučić je u skupštini rekao da to podrazumeva i nastavak odlučne borbe protiv korupcije.

"Primedbe investitora su se, uglavnom, odnosile na sporost u rešavanju sudskih sporova i u toj oblasti moramo dosta toga da promenimo", rekao je Vučić.

U ekspozeu koji poslanicima predstavlja već tri i po sata, Vučić je naveo i da je dosta toga urađeno u reformi sistema pravosuđa, podsetivši na niz uvedenih novina, od izvršitelja do notarskog sistema, koji su, kako tvrdi, omogućili da se sudije rasterete velikog broja predmeta.

Vučić je napomenuo i da će nastavak reforme pravosuđa biti u skladu sa Poglavljem 23, u nastavku evropskog puta Srbije.


POLEMIKA VUČIĆ-ŠEŠELj

Ekspoze mandatara za sastav Vlade Aleksandra Vučića obeležile su i upadice lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, na koje je Vučić najčešće odgovarao.


JOVANOV ODBACIO KRITIKE: OPOZICIJA POKUŠALA DA OBMANE GRAĐANE

Potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) Milenko Jovanov odbacio je danas kritike opozicije u vezi prekratkog roka za sazivanje sednice Skupštine Srbije, istakavši da je opozicija još jednom pokušala da obmane građane Srbije. On je novinarima u skupštini rekao da u Poslovniku Skupštine Srbije, objavljenom na sajtu parlamenta, svako može da pročita i uveri se da je današnja sednica zakazana po Poslovniku.

"Još jednom smo od strane opozicionih stranaka dobili potvrdu da su građani bili u pravu kada su im na prethodnim izborima dali mizeran procenat podrške", rekao je on.

Jovanov je kazao i da su oni (opozicija) i danas dokazali "ne da nisu u stanju nešto da rade za Srbiju, nego i da nisu u stanju da sede i slušaju ekspoze".

Potpredsednik SNS je dodao i da su lideri Demokratske stranke i pokreta Dosta je bilo, Bojan Pajtić i Saša Radulović, "poslednji koji mogu da pričaju o ugrožavanju dostojanstva parlamenta", dodavši da se lider DS-a vezuje za aferu Bodrum, a da Radulović ima problem sa poreskim dugom u SAD.


GUZENBAUER: AMBICIOZAN PROGRAM

Program nove Vlade veoma je ambiciozan, ocenio je bivši austrijski kancelar Alfred Guzenbauer, koji prisustvuje sednici Skupštine Srbije na kojoj mandatar Aleksandar Vučić podnosi ekspoze.

U susretu sa novinarima u Skupštini, Guzenbauer je rekao da je mandatar predstavio veoma ambiciozan program Vlade za naredne godine, koji predviđa nastavak važnih ekonomskih reformi, kako bi se obezbedile investicije i zaposlenost, a tu je i izazov nastavka evropskih integracija".

On je ocenio da će Vlada Srbije morati da se suoči sa međunarodnim i regionalnim turbulencijama.

Sve što možemo, rekao je Guzenbauer, je da poželimo novoj Vladi i Aleksandru Vučiću uspeh, ali i da pružimo podršku.


VUČIĆ: TREBA ULAGATI U KOMUNALNU DELATNOST, RUDARSTVO I GEOLOGIJU

Mandatar za sastav nove Vlade Aleksandar Vučić rekao je o javno privatnim partnerstvima i boljoj upotrebi državne imovine da treba ulagati u lokalnu komunalnu delatnost, rudarstvo i geologiju.

On je kao najveći potencijal za privlačenje stranih investicija naveo banjski turizam i istakao da se u tom smislu moraju pravno "ispeglati" odnosi sa PIO Fondom, kako bi se to aktiviralo.

"Moramo od banja da napravimo ekonomski isplativa preduzeća, što bi uticalo i na porast zaposlenosti u siromašnim oblastima poput Niškog, Topličkog, Rasinskog okruga. Država će izaći iz vlasničke strukture gde god je to moguće", rekao je Vučić.

On je kazao i da je primetno interesovanje investitora za obnovu zastarelih i energetski neefikasnih objekata, poput Centra "Sava" u Beogradu, i dodao da država pokušava da nađe rešenje za još neke, slične objekte.RAZVOJ TELEKOMA U SARADNjI SA STRATEŠKIM PARTNEROM

On je naveo i da budućnost jedne od strateški važnih kompanija u državi – Telekoma vidi kroz razvoj u sradnji sa strateškim partnerom.


REFORMA SLUŽBE NACIONALNE SLUŽBE ZA ZAPOŠLjAVANjE

Govoreći o nezaposlenosti, mandatar je istakao da u Srbiji čak 64 odsto nezaposlenih traži posao duže od godinu dana, što dovodi do zastarenja znanja, a kako se verovatnoća nalaženja posla smanjuje proporcijonalno dužini perioda nezaposlensti, to može dovesti i do njihovog trajnog isključenja sa tržišta rada.

On je naglasio da će nova vlada sprovesti sveobuhvatnu modernizaciju Nacionalne službe za zapošljavanje koja je započeta u saradnju sa Svetskom bankom i drugim međunarodnim partnerima u prethodnom periodu i ta reforma dovešće do unapređenja efikasnosti i efektivnosti mera aktivne politike zapošljavanja na osnovu potreba tržišta rada i položaja pojedinih kategorija nezaposlenih.

Vučić je kazao da je stopa nezaposlenosti u prethodne dve godine pala za 5,3 odsto, i da se sada sa pravom očekuje da Srbija do kraja mandata ove vlade ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti u regionu.


CILj DA UDEO KREDITA MSPP DO 2020. BUDE POVEĆAN NA 30 ODSTO

Cilj nove Vlade Srbije je da udeo kredita malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima (MSPP) do 2020. u ukupnim kreditima u privredi bude povećan sa sadašnjih 18,9 odsto na 30 odsto i da Srbija ima ukupno 350.000 firmi u tom sektoru sa 850.000 zaposlenih, naveo je u ekspozeu mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić.Kako je u Skupštini Srbije izlažući espoze istakao Vučić, unapređenje sistema finasijske podrške MSPP dovešće do osnivanja novih preduzeća i do pojave novih preduzetnika, modernizacije postojećih proizvodnih kapaciteta i proizvodnih procesa, kao i poboljšanje kvaliteta proizvoda i usluga, a to će povećati obim proizvodnje, izvoza i zaposlenosti, ali i unaprediti konkurentnost ovog sektora.


REGIONALNA STABILNOST VAŽNA ZA INVESTICIJE

Vučić je kazao i da su ekonomska i regionalna stabilnost uslov za nove investicije, kao i da bez te stabilnosti ne bi bilo ni stranih investicija, a i domaći investitori bi odlučili da novac ulažu negde drugde.

On je ocenio da dosadašnji industrijski razvoj nije bio planski usmeravan i da mere ekonomske politike nisu bile dovoljno fokusirane na ključne komparativne prednosti Srbije, naglasivši da je za održivo smanjenje tog disbalansa i dovoljno novih radnih mesta, pored stvaranja svih drugih uslova za poslovanje i izgradnju potrebne infrastrukture potreban planski pristup tom problem kako bi se postigao najbolji rezultat u pogledu investicija i rasta izvoza.

On je kazao i da je za potrebe novih investicija u narednom periodu planirano usvajanje Strategije razvoja slobodnih zona Srbije za period 2017-2022, realizacija započetih investicija u slobodnim zonama Beorad, Novi Sad, Smederevo, Svilajnac, Vranje i Šabac, kao i povećanje broja zaposlenih u slobodnim zonama za 30 odsto.


ULAGANjA ZA VEĆU KONKURENTNOST U POLjOPRIVREDI

Ukazao je da poljoprivreda ima veliki značaj za nacionalnu ekonomiju u kojoj učestvuje sa 10 odsto u BDP-u, 21 odsto u izvozu i 20 odsto u radnoj snazi.

Prema rečima Vučića, Srbija može biti ravnopravni akter u globalnoj tržišnoj utakmici u poljoprivredi, ako bude imala bolju strategiju i bude bila odlučnija u realizaciji ciljeva.

Nova politika, kako je naglasio u poljoprivredi biće realna i feksibilna, fokusirana na efikasniju raspodelu poljoprivrednog budžeta i ohrabrivanju svih učesnika u tom sektoru da investiraju, jer će se obezbediti bespovratna sredstva u visini od 60 odsto od vrednosti ukupne investicije.

Mlade poljoprivrednike i područja manje pogodna za poljoprivrednu proizvodnju, država će podržati većim procentom bespovratnih sredstava, a kako je naglasio bespoveratnim sredstvima će se izgraditi na hiljade malih fabrika na selu.

"To je politika za koju se zalažemo, politika kojom će se poljoprivrednicima i njihovim porodicama dati prilika da žive dostojanstveno od svog rada a ne od milostinje", kazao je on dodavši da će nova Vlada investicije u poljoprivredi podržati razvojem adekvatnih finasijskih instrumenata i povoljnih kredita kako bi se poljoprivrednicima i prerađivačima pomoglo da ulažu u svoju proizvodnju radi veće konkurentosti.


POVEĆANjE BEZBEDNOSTI HRANE

Mandatar je naglasio i da će cilj nove vlade biti da se ukinu nepotrebne procedure, usaglase standardi bezbednosti hrane sa trgovinskim partnerima i proširi ponuda srpskih proizvoda na strana tržišta, a nastaviće se i pregovori o EU intergracijama uvažavajući osnovne principe evropske poljoprivredne politike i vodeći računa o interesima domaćih poljoprivrednika i prehrambene industrije.

On je istakao i da će do 2017. vlada rešiti i pitanje prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima i nacionalni interese zastupati u skladu sa najboljom praksom EU.

Prema njegovim rečima, u skladu sa evropskim standardima biće redefinisana i uloga Republičke direkcije za robne rezerve kako bi šire i efikasnije štitila poljoprivredne proizvođače i obezbedila stabilnost tržišta od poremećaja.


HOĆEMO DA DOSTIGNEMO 9,6 MILIONA NOĆENjA

On je naveo i da je turizam jedna od mogućnosti za otvaranje novih radnih mesta, ali da još ta grana nije dovoljno iskorišćena, naglasivši da je plan da se u toku naredne četiri godine broj stranih posetlaca u Srbiji svake godine poveća za više od 10 odsto.

Cilj je, kako je naglasio da se dostigne 9,6 miliona noćenja, a da doprinos turističke industrije BDP-u u 2020. bude pet odsto, što je dvostruko više nego danas, a najvažnije je što će se napraviti i dodatnih 20.000 radnih mesta u tom sektoru.


UGAŠENI INDUSTRIJSKI CENTRI

U proteklih 20 godina u Srbiji je ugašeno 98 odsto industrijskih centara u kojima je radilo oko milion radnika, čime je današnja industrija svedena na nivo s početka sedamdesetih godina, a tehnološka struktura prerađivačke industrije je veoma nepovoljna, izjavio je danas mandatar za sastav Vlade Aleksandar Vučić.

On je, u u ekspozeu u Skupštini Srbije, podsetio da je nekada svaki deo zemlje imao svoj industrijski centar i doprinosio lancu vrednosti cele privrede, a danas je veoma izražena neravnomerna regionalna dimenzija, pa je skoro 70 odsto aktivnosti koncentrisano je u Beogradu, Novom Sadu i na putu između ta dva grada.

Vučić je ukazao da je učešće industrijskih grana sa niskom tehnologijom 50 odsto, a sa srednje niskom tehnologijom 27 odsto, što predstavlja najnepovoljniju tehnološku strukturu u regionu.

"Suština je u tome da mi nismo uspeli da se priviknemo da su se stvari promenile u okruženju, da sebe moramo da menjamo i da sve drugo moramo da menjamo i da ne možemo da živimo na osnovu onoga što su naši roditelji stvorili 1955. i 1960. godine", rekao je Vučić.


OBRAZOVANjE USKLADITI SA TRŽIŠTEM

Mandatar za sastav Vlade Aleksandar Vučić najavio je danas promenu sistema obrazovanja u Srbiji, usklađivanje sa potrebama tržišta rada i uvođenje dualnog obrazovanja u meri u kojoj je to moguće - "uvođenje preduzetničkog obrazovanja u sve nivoe obrazovnog sistema Srbije, preduzetništvo od petog razreda".

"Uzgred da znate, kada su mi došli ovi Turci iz Teklasa i Džesura, Vahat bej, Kemer bej i pričamo o tome kada ko počinje da radi, oni su mi sami rekli kako je moguće da u vašoj zemlji u koje god mesto da odemo, ne samo Beograd u 12 sati, u jedan, dva sata u toku radnog vremena, ispred prodavnice, ispred kafića sve je puno i svi ponešto piju, a malo ko radi", rekao je Vučić u ekspozeu.


REFORMA SISTEMA NAUKE

Vučić je najavio da Vlada u narednom periodu namerava da reformiše čitav sistem nauke u Srbiji kako bi se povećali ukupni resursi koje je sektor istraživanja i razvoja u stanju da privuče, pre svega sa svojom konkurentnošću, ali i osigura da se za uloženi novac proizvedu najbolju naučni rezultati i to gde god je moguće kroz neophodnu spregu između nauke i privrede.


DOVRŠIĆEMO MEDIJSKU STRATEGIJU

Mandatar za sastav nove Vlade Aleksandar Vučić najavio je večeras da će buduća Vlada nastaviti sa sprovođenjem medijske reforme i završiti sa povlačenjem države iz medija.

On je rekao u Skupštini Srbije, prlikom edstavljanja rada buduće Vlade, da će biti pronađen način za održivo finansiranje javnih servisa.

Vučić je naveo i da će sloboda štampe, koja je dragocena demokratska tekovina, biti zagarantovana.

"Pitanje slobode štampe se podrazumeva, ali je važno i pitanje odgovornosti", rekao je Vučić ocenivši kritike koje su se ranije čule na pritiske o cenzure.

Prema njeovim rečima, neophodno je da postoji i odgovornost za ono što se napiše.

"Uprkos pričama o cenzuri, mediji su oslobođeni svake vrste pritisaka, ali na žalost i odgovornosti", rekao je on.

Vučić je napomenuo da je i sam bio predmet raznih pisanja, ali da nije podneo ni jednu tužbu protiv bilo kog medija.

Govoreći o finansiranju javnih servisa, Vučić jekao da dosadašnja praksa uzimanja kratkoročnih kredita neće biti moguća, kao i dugo godina ustaljeni način rada. Vučić je rekao i da niko nema ništa protiv da se snimaju serije i prave programi, ali da se mora znati gde se troše pare svih građana.

"Pitaću ih i ja gde se troše naše pare", rekao je Vučić.


ZAVRŠETAK REKONSTRUKCIJE NARODNOG MUZEJA PRORITET

Govoreći o aktivnostima buduće vlade u oblasti kulture, on je uz završetak zgrade Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti najavio i aktivnosti na decentralizaciji budućih dešavanja.

On je rekao da se kulturna dešavanja trebaju organizovati i van Beograda, kako bi i građani koji ne žive u glavnom gradu mogli da se upoznaju sa kulturnim dešavanjima.

"Cilj nam je i da se kultura izmesti iz Beograda u druge gradove Srbije. Pomoći ćemo različite kulturne manifestacije, jer u kulturi moraju da uživaju svi građani Srbije, a ne samo građani Beograda", rekao je Vučić.

Mandatar je dodao da se razvojem kulture istvoremeno pojačava i turistički kapacitet i potencijal Srbije.


PRIORITET PREVENCIJA BOLESTI

Mandatar za sastav nove Vlade Aleksandar Vučić rekao je da će prioritet nove Vlade biti prevencija rasprostranjenih bolesti poput dijabetesa i raka grlića materice.

"Povećaćemo broj skrining pregleda, kako bi zaštitili zdravlje naših pacijenata. Svu svoju energiju usmerićemo na to", rekao je Vučić.

On je dodao i da je u planu da se do kraja godine nabavi šest novih akceleratora za kliničke centre u Srbiji, kao i da će se raditi na promociji transparentnosti liste čekanja za pacijente.


REFORMA JAVNIH PREDUZEĆA

Vučić je istakao i da će biti nastavljeno povlačenje države iz dela privrede koji nisu strateški resursi u cilju bolje tržišne utakmice ali i racionalnog raspolaganja državnim sredstvima.

On je kazao i da je u cilju reforme javnih preduzeća predviđeno restrukturiranje velikih sistema u sektoru saobraćaja i energetike koji će dovesti do njihovog usmeravanja ka tržišnim principima funkcionisanja- EPS, Srbijagas i Železnice Srbije

Naveo je i da se u okviru aranžmana sa MMF Srbija obavezala za uvođenje principa "čvrstog budžetskog ograničenja" u poslovanje tih preduzeća.

On je naglasio i da se u narednom period planira nastavak restrukturiranja javnih preduzeća na način utvrđen u pojedinačnim korporativnim i finasijskim planovima restrukturiranja, kao i uvođenje korporativnog upravljanja u rad javnih preduzeća koje bi trebalo da donese povećanje njihove efikasnosti kroz smanjenje nepotrebnog trošenja resursa.


ULAGAĆE SE U NOVE PUTEVE I BIĆE ZAVRŠENI ZAPOČETI PROJEKTI

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će u naredne četiri godine biti završeni započeti projekti u oblasti saobraćajne infrastrukture, ulagaće se i u izgradnju novih puteva i auto-puteva, a unaprediće se i stanje železničke infrastrukture. On je u Skupštini, predstavljajući program nove vlade kazao da ulaganje u infrastrukturu nije trošak nego investicija za budućnost i da analize pokazuju da kapitalni izdaci imaju oko tri puta veći pozitivni efekat na privrednu aktivnost.

Vučić je potsetio da su u 2015. ulaganja u kapitalne projekte povećana na 2,9 odsto bruto društvenog proizvoda i da je u planu da se u narednom period ta vrsta potrošnje poveća.

Prema njegovim rečima, auto-put između Ljiga i Preljine dužine 40,3 kilometra, na koridoru 11 biće otvoren za saobraćaj do kraja ove godine,dok će se na koridoru 10 ubrzati izgradnja na kracima i ka Makedoniji i ka Bugarskoj i da će do o kraja godine biti dodatnih 37,6 kilometara auto-puta.

On je naveo da će uključujući već završenu deonicu Grabovnica–Grdelica na Južnom kraku koridora 10, sveukupno biti dodatna 84 kilometra novih auto-puteva samo u 2016.


Vučić je najavio i da će do sredine 2018. biti izgrađeno još 106 kilometara auto-puta na koridoru 10, čime će će kompletni pravci ka Makedoniji i Bugarskoj biti pušteni u saobraćaj.

Prema njegovim rečima uskoro počinju i radovi na deonici Surčin–Obrenovac, koja je duga 17,6 kilometara, a do kraja 2017. očekuje se da bude završeno i 50,2 kilometra auto-puta od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga na koridoru 11.

Izgradnjom preostalih 20,5 kilometara auto-puta od Ostružničkog mosta do petlje Bubanj potok u biće, kako je kazao, kompletiran sektor B obilaznice oko Beograda, a nastaviće se i sa radovima sve do Vinče i Pančeva.

Mandatar je najavio i da ukoliko se budu obezbedila sredstva za finasiranje biće započeta izgradnja auto-puteva Niš–Merdare (77 kilometara), kao i Pojate–Preljina (Moravski koridor, dužine 111 kilometara) koji bi biovažna veza između gradova u srcu Srbije.

On je kazao da je u planu završićetak mosta preko Drine od Ljubovije do Bratunca i taj projekat, biće sa svim pristupnim putevima završen do novembra 2017.

Prema rečima mandatara tokom 2017. i 2018. intenziviraće se i radovi na rehabilitaciji, tako da će do 2019. biti obnovljeno ukupno 1.100 kilometara puteva.


ZNAČAJNA ULAGANjA U ŽELEZNICU

On je kazao i da će u naredne četiri godine biti uložena i značajna sredstva u železničku Infrastrukturu i da će biti rehabilitovaćemo, modernizovanoi i izgrađeno ukupno 874 kilometra pruga, i to će dovesti do porasta od 3a kada se budu modernizovale pruge očekujemo porast od 30 odsto u železničkom saobraćaju.

Ove godine, kako je kazao, kreće se i sa izgradnjom pruge Beograd–Budimpešta, radovima na deonici Stara Pazova – Novi Sad, koja će se finansirati iz ruskog zajma, a nastaviće se i sa drugom fazom rekonstrukcije železničke stanice Beograd – Centar (Prokop).

Sprovešće se i neophodne reforme u cilju unapređenja operativnih kapaciteta novoformiranih železničkih preduzeća i "Puteva Srbije", a do sredine 2017. Vlada Srbije će nastojati da uvede privatnog partnera na Aerodrom "Nikola Tesla", koji bi ušao u dugoročni ugovorni aranžman na bazi učinka, gde bi privatni partner, u skladu sa dugoročnom strategijom razvoja, bio odgovoran za projektovanje, finansiranje, proširenje kapaciteta, upravljanje i održavanje aerodroma.


VUČIĆ: DO KRAJA GODINE ZAKON O ISPITIVANjU POREKLA IMOVINE

Mandatar Aleksandar Vučić najavio je večeras da će do kraja godine biti usvojen zakon o ispitivanju porekla imovine.

On je rekao, u Skupštini Srbije predstavljajući ekspoze o radu buduće vlade, da će u okviru poreske uprave biti formirana posebna jedinica koja će se baviti tim pitanjima.

"Ne možete da prijavite vladi prihod od 30.000, a da vozite skupocene automobile poput poršea i karere", rekao je on i dodao da nema ništa protiv ta dva automobila, ali da se državi mora platiti porez.

Vučić je kazao i da će rad Poreske uprave biti usaglašen a Tužilaštvom za organizovani kriminal, čiji će kapacitet za rad biti pojačan i otvaranjem novih odeljenja u još četiri grada.SMANjENA STOPA KRIMINALA

Osvrnuvši se na rad Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), on je izrazio zadovoljstvo što su u prethodne dve godine postiguti dobri rezultati uključujući i zaplenu 4,9 tona opojnih droga.

Mandatar je naveo i da je poređenju sa 2010. i 2011. godinom broj ubistava smanjen za četvrtinu, a odbacio je kritiku opozicionih stranaka na rad MUP-a.

Prema njegovim rečima, u prethodne dve god uhapšeno je 215 pripadnika raznih grupa, a da je pojačn rad posebno u blizini škola.

Kako je rekao, u tom periodu za 23,7 odsto smanjena je stopa maloletničkog kriminala.

On je naveo i da je u saobraćaju situacija na putevima "nešto bezbednija", ali da MUP mora da preduzme dodatne aktivnosti kako bi zaštitio građane, poput rigoroznih mera, jer je očigledno da eduativne mere ne daju dovoljno rezultata.

Vučić je naglasio da će borba protiv svih vidova korupcije biti pojačana, dodavši da je u tom segmentu bilo dosta uspeha i ranije, a kao primer izdvojio je 35 uzbunjivača koji u dobili zaštitu sudskim odlukama.


VUČIĆ ZAVRŠIO IZLAGANjE EKSPOZEA, SUTRA NASTAVAK

Mandatar Aleksandar Vučić završio je večeras izlaganje ekspozea koje je trajalo skoro šest časova.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković nakon toga odredila je pauzu do sutra do 10 časova, kada će početi rasprava.

Vučić je na kraju izlaganja zahvalio svim ljudima koji su bili u prethodnoj vladi, navodeći da će ući u istoriju, jer su uspeli da preokrenu putanju Srbije i jer su omogućili da građani žive u zemlji sa jasnim prosperitetom i napretkom.On je istakao da novoj vladi u naredne četiri godine neće biti lako, i da je čeka borba za bolju i pristojniju Srbiju, bez obzira na prepreke na koje će nailaziti za vreme mandata.

Vučić je istakao i da je spreman da menja u vladi svakoga ko na tom putu ne ispuni očekivanja.

Izlaganje je završio rečima: "Živela bolja i pristojnija Srbija", nakon čega je usledio gromoglasan aplauz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (53)

?!?!?!

10.08.2016. 00:12

@fridomn - @ Dragan_P: Наравно да није смешан. ЖАЛОСТАН је у сваком свом делу, смислу и погледу. По милионити пут продавање исте магле и папагајско понављање истих бесмислица и празних обећања које неуморно даноноћно понавља у својим свакодневним патетичним ријалити наступима (тзв. конференцијама за медије).

Tamara

09.08.2016. 14:26

Ponosni smo na Vučića što će nastaviti politiku napredka koji je prethodna vlada započela a u najboljem interesu za Srbije i sve građane.

Dujda

09.08.2016. 14:55

@Tamara - Nije mi jasno, potpisala si se u jednini a kazes ponosni smo.. Nesto mi se tu ne uklapa..Ali podseca na druze Tito mi ti se kunemo.. I posle Tita Tito.. Sta cemo mi bez naseg druga Tite..

Pera

09.08.2016. 14:34

Zuti (svih nijansi) su demonstrativno izasli iz Skupstinske sale pokazujuci da ne poznaju nacela demokratije i nipodastavajuci volju naroda iskazanu na izborima. Nije stvar da li vole ili ne Vucica, vec trebaju da ga postuju kao mandatara i predsednika Vlade Srbije. Ali to me je podsetilo na odlazak Hrvatskih sportista sa pobednickog postolja kada je Srbija trebala da se popne na prvo mesto. Analogija je ocigledna.

JASMINA

09.08.2016. 14:56

Demokratska starnka je jos jednom pokazala gradjanima Srbije da su bili potpuno u pravu kada su ima na izborima pokazali sta misle o njima. Jer njih apsolutno ne interesuju cak ni oni koji su glasali za njih. Jer nisu u stanju da saslusaju ekzpoze Aleksandra Vucic vec su napustili narodnu skupstinu bili su puna dva minuta prisutni sramota.Ali gradjani pamte sve pa i ovo.

Bgd

09.08.2016. 15:02

Potez DS je skandalozan, odvratan, bezobrazan i nekulturan! Nisam Vučićev fan ali koliko znam, tražili su izbore, dobili ih i na kraju doživeli debakl. Sada se dure? Na koga? Pa nisu njihovi glasači glasali da im predstavnici izlaze iz parlamenta svaki put kad im se nešto ne dopada već da se bore za njihove interese.

ЗоЗоНаЦ

09.08.2016. 15:18

кога још занима политика зар вам се није згадила!?

Драгомир

09.08.2016. 21:25

@ЗоЗоНаЦ - ЗоЗоНаЦ,има ли неке сличности између ПОЛИТИКА и ПОЛИКЛИНИКА?

Aleks PFC

09.08.2016. 15:44

stalno nesto izlaze...stalno nesto obecava...voli lik da prica i da je u centru paznje da je to postalo vise nenormalno....ne znam kako to vise da nazovem bolest..kompleksi...kao da mu roditelji kao detetu nisu poklanjali dovljno paznje,pa sada hoce sve da nadoknadi...

h2o

09.08.2016. 15:49

Demokrate su bas demokrate, u svakom pogledu. Demokratski podnose poraz, demokrtski podnose kad pobednik sastavlja vladu. Jos samo da nauce da ih Srbija vise nece...

Opaki

09.08.2016. 15:57

Dok on laze i izmislja,mi ne nozemo da pratimo nase na OI.Oni se takmice jednom u 4 godine,a on baljezga svaki dan,ali bukvalno

Baba

09.08.2016. 16:17

Tamara, izgleda da si i ti plagijator, posto neznas pravopis. Ne kaze se (napredka), nego napretka. Zbog takvih nepismenih nam dobro ide. Sledeci puta, ako zelis da dajes komentar, prvo nauci pravopis. Pozdrav.

Baba

09.08.2016. 16:30

E, Pero, Pero, ne mogu da verujem koliko si slep kod ociju. Zuti, kako ih ti nazivas, za razliku od vas, pismeni, sa drzavnim fakultetima, a ne kupljenim diplomama i plagijatorskim doktoratima. Dace Bog, da im vidim ledja. Dosta nam je njihovih lazi, demagogije i zaludjivanja ovog jadnog naroda.Samo bice tesko posle njih oporaviti ovu Srbiju, jer su mnogo stete napravili. Pozdrav, gosn. Pero.

Kan

09.08.2016. 16:31

Drago mi je sto je Vucic shvatio da nikakva ponizenja od strane Hrvatske i BiH ne smeju stajati na putu zelje Srbije da im bude najbolja prijateljica!

ranko

09.08.2016. 17:02

Napustanje i odlazak opozicije sa sednice je nista drugo nego nepostovanje i nedisciplina. A isti ti kada su bili na vlasti, tadasnja opozicija nije napustala Skupstinske sale, to govorima samo o njima i nista vise.

Само питам

09.08.2016. 20:31

@Opaki - По твом правопису, "Recca" се чита као "речца"?

mile

09.08.2016. 18:13

Vlada Srbije nastavice da radi na ekonomskom napretku i stabilnosti zemlje i verujem da ulazimo u EU do 2020.

Joe

09.08.2016. 19:17

Do ovog momenta 5 sati razglaba jednu istu pricu 4 godine,meni kao gradjaninu vredja inteligenciju,a bice jos najmanje 2 sata prazne price.Pametan covek malo prica a puno radi.A pritom ne vidim apsolutno nikakvu svrhu ekspozea od 7h

Ivan

09.08.2016. 19:39

Zar posao poslanika nije kao i svi drugi poslovi u ovoj zemlji!? Zar je moguce da mozes kad god ti se hoce izaci sa sednice, ignorisati dve trecine drugih poslanika, jednostavno odsetati i na kraju meseca, naravno, primiti pun licni dohodak sa svim ostalim dodacima i troskovima koje im sleduju? Ovo je cista sprdnja sa ovim narodom i njegovom voljom.Pa zar nisu imali izbore koje su trazili!? Zuti su zlo i sramota za ovaj parlament i narod. i oni sebe nazivaju demokratama!!??

Sredoje

09.08.2016. 19:47

Zna li neko gde se nalazi cuveni psiholog Zarko Trebjesanin? Nije se skidao s malih ekrana, znao je tacno da svakome uspostavi dijagnozu, a sada ga odjednom nigde nema. Neka se javi, svi smo zabrinuti, fali nam njegova strucnost.

Светлана

09.08.2016. 20:06

Управо се салом проломио снажан аплауз, Вучић је завршио експозе, људи могу да иду кући! А ја чекала све време, не знам да л' ће да емитују слагалицу, лото и дневник или ће да нам емитују снимак експозеа?

Кам ги пензије и плате? Октомбар си пројде...

09.08.2016. 20:14

Шес сата сам слушаја и не чу дал ће да ми врне од пензију што ми оте! Имали неко да зна?

ST

09.08.2016. 22:04

@Кам ги пензије и плате? Октомбар си пројде... - Oće, oće... al' malo sutra!

Hestija

09.08.2016. 20:33

Prema njegovim rečima, u prethodne dve god uhapšeno je 215 pripadnika raznih grupa, a da je pojačan rad posebno u blizini škola. Srbija ima premijera koji voli svoj narod i državu i koji radi na tome da građani Srbije žive bolje.

Jula

09.08.2016. 21:00

Samo rad, rad i rad, jedino nas rad moze dovesti do napretka. Moramo dati sve od sebe i mi gradjani i ljudi koji ce ciniti novu vladu.

Danka

09.08.2016. 21:45

Sve u svemu izuzetno temeljan plan rada vlade i radujeme što će ga sprovoditi delimično osvežen sastav vlade.

dule

09.08.2016. 21:48

Ovog ministra mi je iskreno žao. Odmeren, dostojanstven, stručan i potpuno prizeman.

Deda Gedza

09.08.2016. 22:08

@ Kam gi penzije i plate ? Oktobar si projde..... sest sati sam slusaja....... dal ce da mi vrne deo penzije sto mi je oteo.....???? "PARE CE TI VRNE - KAD GI OBRNE" ( Otete pare od penzija i plata,vratice kad na vrbi rodi grozdje)!!!!!!!

jovan Ilić

10.08.2016. 08:10

@Deda Gedza - Program vlade je realan i očekujem veliku borbu Vučića da bude realizovan u toku narednih 4 godine.

Otas

09.08.2016. 22:09

Koliko mi je drago sto Seselj nije uspeo da isprovocira i nadmudri premijera. Poklopi ga Vucic na nivou.

SuperNapredan

10.08.2016. 00:05

zivijo nam nas Presednik Premier Gospodin Alesandar Vucic koj nas nezadrzljivo voda u europi i demokratii !! zbog stoje naj pametan i naj boljiji zato ga narod je i glaso ga sa tolku vecinu, a ovi ne pismeni iz opoziciu moze samo da mrzu na njeg zbog sto je on pametan i narod ga vole a oni su glupi i nikaki i ne pismeni !! dole opozicia ,, zivijo Gospodin Premier Vucic zafaljujuci kojemu mi sade nezadrzljivo srljamo u boljiju buducnos i blagostanje koje vec osetno je nastupilo u srbije !!!!

Gile

10.08.2016. 01:08

Nemam ništa protiv Vučića, bolje rešenje u Srbiji i onako nemamo, ali ovi botovi su mu stvarno retardirani!! Pa zar vi retardirani mozgovi od botova ne vidite kad ste providni, kad ne!?Ne znam koliko primate za ovaj vaš nazovi ,,posao,, ali mislim da ste totalni retardi bez 8 razreda osnovne škole i grama sive mase u glavi!!!Vi ste jedna od stvari za koje mi je žao na šta se bacaju narodne pare !!!