Nova Vlada u niskom startu

E. V. N.

07. 08. 2016. u 14:28

Нова Влада у ниском старту
Finiš dogovora u strankama koje će formirati ministarski kabinet. Stefanović: Vučić će ubrzo objaviti imena

TAČKA na razgovore naprednjaka i socijalista o sastavu nove vlade mogla bi da se stavi tokom današnjeg dana, a vrhovi ovih stranaka pre toga trebalo je da finiširaju unutarpartijske dogovore.

SPS je u nedelju po podne održao sednicu predsedništva, kako bi imena svih ministara buduće vlade potom moglo da razmotri i predsedništvo SNS. Od tog trenutka počinje i zvaničan postupak formiranja Vlade u Skupštini Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je u nedelju da očekuje da će mandatar Aleksandar Vučić ubrzo objaviti imena koja predlaže za sastav nove vlade, ali da treba biti strpljiv:

- Očekujem da će se u narednih par dana sve razviti. Još smo u svim zakonskim rokovima i nema potrebe da se ljudi previše uzbuđuju.

Prema našim informacijama, do poslednjeg časa ostala su otvorena personalna rešenja za resore odbrane, kulture i državne uprave. Mada se kao mogući ministar pominje Svetislav Goncić, ipak su veće šanse da kulturu zadrži Ivan Tasovac. Odbrana bi mogla da ostane Zoranu Đorđeviću ili bi na njegovo mesto "umarširao" novinar Miroslav Lazanski. Nepoznanica je i da li Kori Udovički ostaje u Nemanjinoj, na čelu državne uprave.

Umesto Nikole Selakovića, resor pravde trebalo bi da preuzme dama - Nela Kuburović, koja je do sada bila pomoćnik ministra u Sektoru za pravosuđe.

Privredu preuzima Goran Knežević, a poljoprivredu Branislav Nedimović iz Sremske Mitrovice. Kao naslednik Srđana Verbića, u prosveti, "viđen" je Mladen Šarčević, rukovodilac obrazovnog sistema "Ruđer Bošković", a u portfelj zdravlja treba da stigne profesor anatomije Laslo Puškaš.

U novom mandatu, a na starim funkcijama, trebalo bi da ostanu: Zorana Mihajlović, Ivica Dačić, Aleksandar Antić, Rasim Ljajić, Jadranka Joksimović i Vanja Udovičić.

Koliko će trajati procedura izbora nove vlade zavisi od toga da li će se menjati zakoni o vladi i o ministarstvima. Tehnički kabinet ima 16 resora i dva ministra bez portfelja, a svaka promena iziskivaće i "renovirane" propise o vladi i ministarstvima.


DNEVNI RED

POSLANICI su u petak dobili dnevni red vanrednog zasedanja Skupštine, ali bez datuma za koji će sednica biti zakazana. U dnevni red su uvrštene četiri tačke, među kojima nema izbora nove vlade, ali je pretpostavka da će se ta tema naći u nastavku sednice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (61)

saallee

07.08.2016. 21:05

jel je moglo bez botovskih komentara i konstatacija?Milena,igi, keki, posmatarac...kako cete deci objasniti zasto pisete ove gluposti?Koja cifra je dovoljna da sakrije vasu bruku?

Е. Каработовић

08.08.2016. 01:10

@saallee - Тарифа им је одавно општепозната: сендвич и једна до две црвене на дан. За толико би запенушано бранили, хвалили и до неба уздизали и сотону лично ако треба...

saallee

08.08.2016. 16:28

@saallee - a ima ih i pod imenima /malim slovima namerno / - vesna, sofronije janko max nada goran zoki danilo dejana katrin vasa.......

Profesor

07.08.2016. 22:27

Mladen Šarčević NE ISPUNJAVA uslove da bude ministar, jer nema doktorat! Kako može lice bez doktorata da zastupa visoko obrazovanje i nauku? To bi isto bilo kao kada bi tetkica mogla da bude direktor škole

kolin

08.08.2016. 00:59

@Profesor - Skolstvu treba sistem.Finska je jako lose bila pozicionirana sto se tice skolstva na 10 mestu a sad je na prvom .Nisu Finci tad zaposlili nekog sa visokim skolama da vodi skolstvo , vec je ministar oko sebe okupila najbolje psihologe , direktore najvecih firmi i stvorili sistem kako da iz sestogodisnjeg deteta stvore dobrog radnika , lidera ili naucnika.Na kraju je ispalo da deca najvise imaju 4 casa i bez domacih zadataka.Ne treba nam neko sa doktoratom vec ko ce decu usmeriti ka tome.

20 godina iskustva

07.08.2016. 22:43

Ministar PRAVDE mora biti najčasniji i najhrabriji pravnik sa dugogodišnjim iskustvom u advokaturi ili tužilaštvu !!

kolin

08.08.2016. 00:45

@20 godina iskustva - A izgleda su onda Austrijanci neuki i Austrija neozbiljna kad je Sebastijan Kurc dobio jos teze ministarstvo?

Devetka tref

08.08.2016. 19:27

@Lili - Zašto da ne? Ministar Stefanović je pokazao sposobnost za vođenje policije i uvek hitro reagovao u svakom slučaju. Da se ne lažemo vidovnjaci ne postoje da bi se svaki slučaj kriminala odmah rešio.

Lj

07.08.2016. 23:08

Ministar prosvete nauke i tehnoloskog razvoja bez najviseg akademskog zvanja!!!! .A on ce privatne skole da faforizuje kao sto je to radio Zarko Obradovic u viosokim obarzovanjem sa privatnim fakultetima. Cudno i jedan i drugi su NJEGOSEVI potomci.

Žarko

07.08.2016. 23:20

U toku nedelje sledi rasprava o kadrovskim rešenjima vlade pa konstituisanje tako da će Srbija imati vladu do kraja nedelje.

Cika Kure

08.08.2016. 00:58

Da li je Vucicu doslo u glavu da pomeri Stefanovica,pa se ne spominje u tekstu kao Ministar policije? Svojim kadrovima je narusio cast i ugled policijskih sluzbenika.

Nikola

08.08.2016. 01:05

Ne verujem da ce Lazanski preuzeti Ministarstvo odbrane ostace na tom mestu Djordjevic.

"НОВА влада" ?!?!?!?!?!?!

08.08.2016. 01:12

Аааааааахахахахахахахахахахахахахахххххааааааааааааааааааааа !!!

repus

08.08.2016. 01:17

razumem vucica mora ista u vladu iz dva razloga nema bolje jel niko ko ima zvanje I znanje nece u novoradikalsku vladu zvanu sns da se bruka a drugi razlog je da tajkunima odgovaraju isti tako da su izbori bili dude varalice za narod da se skrene tok misli sa bede I nemaštinew neki dan utom stiže patrioska svađa sa hrvatima koja uvek skrene na malo duže tok misli građana sa bede I nemaštine pa olimpijada pa ce neka afera sve vec viđeno

Aleks

08.08.2016. 02:34

Kako je samo lako zamajavati ovaj narod, pa to je prosto neverovatno. Protraćeno je dobrih 8 meseci, narod se nasluša svakojakvih patetičnih izjava. I šta smo dobili? Da nije žalosno bilo bi smešno. Na jedno od najodgovornijih mesta, ministra pravde, dolazi osoba od 34 godine. Pored toliko iskusnih advokata i sudija. Socijalisti su i dalje tu. Nema potrebe dalje nabrajati.

Iskustvom do boljitka

08.08.2016. 10:48

@Goran - Nadajmo se na BOLJE: veće plate, a manje nezaposlenih i kriminalaca !!

VesnaBG

08.08.2016. 15:16

Eto, pred kraj smo. Onda preostaje da se posvetimo sprovodenju planiranih poslova

zadovoljni građani

08.08.2016. 17:23

Eto malo se čekalo ali sada očekujemo dobar rad SNS botova u svim internet izdanjima!