Zagreb traži i tajne arhive

G. Č. - J. K.

sreda, 29. 06. 2016. u 22:01

Загреб тражи и тајне архиве
Hrvatska lista zahteva za otvaranje poglavlja 23 i 24. Uslovi i status žrtava , kao i pitanje nestalih

HRVATSKA je u finišu holandskog predsedavanja EU duplirala listu svojih zahteva, što je bio glavni razlog zašto pre dva dana nije dato zeleno svetlo za otvaranje pregovaračkih poglavalja 23 i 24 sa Srbijom, saznaju "Novosti".

Prema našim izvorima, uz već poznata tri uslova zatražili su i pokretanje pitanja žrtava ratnih zločina, nestalih osoba i pristup tajnim arhivama. Stavke na kojima Zagreb sada insistira, saznajemo, dosad se nisu zvanično pojavljivale u raspravi za usaglašenu pregovaračku poziciju.

- Ostale zemlje članice nisu mogle sa tim da se slože, pa je sastanak Radne grupe za proširenje tako završen bez rezultata - ističe izvor "Novosti" iz Evropskog saveta.

Zagreb je dosad uporno insistirao na tri uslova: puna saradnja sa Haškim tribunalom, ukidanje zakona o univerzalnoj jurisdikciji i veća prava za hrvatsku manjinu u Srbiji.

Uprkos pozivima iz drugih država članica da se pitanja koja treba da se reše bilateralno ne unose u proces evropskih integracija, Hrvatska očigledno pokušava da iskoristi cajtnot i da izdejstvuje što više do 1. jula, kada palicu predsedavajućeg EU formalno preuzima Slovačka.

Naš izvor navodi da Hrvatska, suštinski, jedina i dalje ozbiljno koči otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 i 24 sa Srbijom. Tu je i nekoliko drugih zemalja, ali njihova blokada je proceduralnog karaktera i ne predstavlja veliku prepreku.

Hrvatski šef diplomatije Miro Kovač, u izjavi za "Novosti", nije mogao ni da potvrdi, ni da demantuje da je Zagreb dodao zahteve:

- Ja o tome ništa ne znam.

Kovač kaže da je većina hrvatskih zahteva prihvaćena i uključena u platformu na kojoj će se voditi pregovori:

- Treba usaglasiti još neke detalje i verujemo da će to biti brzo. Još se pregovara, o detaljima ne mogu da govorim. A, informacija da Zagreb traži ratnu odštetu je čista izmišljotina.


NOVA PRILIKA - SUTRA

I pored hrvatske blokade, holandsko predsedništvo, kome je stalo da se poglavlja otvore do kraja njihovog predsedavanja, pokušaće do sutra eventualno nešto da promeni, mada su izgledi za to veoma mali.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Dejan

30.06.2016. 00:24

Zahvaliti se na saradnji, upitati EU da li želi zaista Srbiju u okviru iste te ukoliko je odgovor potvrdan saopštiti da će Srbija i dalje ostati na evropskom putu ali da EU sama poradi na usaglašavanju svojih uslova sa hrvatskom. Ukoliko će se konstantno postavljati novi uslovi Srbiji odustati od daljeg postupka pridruživanja.

Nauta Brodic

30.06.2016. 01:05

Ne treba im nista dati vec potpuno ignorisati sve njihove zahteve. Njihovom bezobrazluku nema kraja.

SuverenaAnonimka

30.06.2016. 07:37

Траже да би поништили сваки траг сопствених злодела - тако верују да ће уредити своје проблеме! Tреба њима залепити једну добру оптужбу и најзад тражити одштету за Јасеновац. Не може бити мира док не признају злодела и не плате као што су Немци платили Јеврејима па данас знају да кажу "били смо криви" .

RacaVračar

30.06.2016. 07:59

Mogli su i da budu originalni , sve ovo je tražila i Austrougarska ... znamo šta je bilo sa Austrougarskom!

veselin

30.06.2016. 08:36

Hrveti su jedini poznati ljudožderi Evrope jer su u vreme rata Srbe ubijali maljevima a potom pili njihovu krva pomoću malih cevčica od gume koje su za to posedovali što je otkriveno sa zaprepaštenjem na posleratnim suđenjima ratnim zločincima a to je naravno proverljivo u arhivama tih suđenja pa je Evropa sa Hrvatima usvoila i tu činjenicu !

Tixon

30.06.2016. 08:55

Hrvatska bi ono ,što nije mogla ni Austrougarska 1914.Baš imaju visoko mišljenje o sebi , a o bezobrazluku da i ne govorimo.EU treba ,pod hitno da isključi Hrvatsku iz procesa o pridruživanju Srbije EU,jer je pristrasna i zlonamerna.To je dobro za sve strane u procesu , pa i za samu Hrvatsku.

deki smederevo

30.06.2016. 09:04

Vratite Srbiji sve sto ste kao porazeni dobili ulaskom u Kralj.Jugoslaviju.

repus

30.06.2016. 09:04

ne vidim ništa lose u zahtevima hrvaske to bi sve što traže odgovaralo nama građanima srbije nadam se da ce uspeti da sve ove uslove dobiju preko eu inace nikada necemo mi građani naterati komuniste u srbiji da otvore tajne arhive

Бане

30.06.2016. 09:58

Загреб може тражи да поново покоље још 100.000 Срба, а ми би требало да климнемо главом и клекнемо. Не дајте пацовима државу!!!

SMOKI

30.06.2016. 12:50

Ja ne vidim razlog. Zasto bi hrvatska manjina imala neka veca prava u Srbiji nego srpska u Hrvatskoj. Zasto bi imala bilo koja prava veca od drugih manjina u EU?