Hrvati i Britanci blokirali poglavlja

G. ČVOROVIĆ

ponedeljak, 27. 06. 2016. u 13:35

Хрвати и Британци блокирали поглавља
U Briselu i u ponedeljak bez dogovora o napretku naše zemlje ka EU. Zagreb ne odustaje od zahteva, "bregzit" koči London

ŠANSE da Srbija otvori dva pregovaračka poglavlja do kraja holanskog predsedavanja EU praktično su samo teoretske. Mnogo veći izgledi su da ćemo novu stepenicu u evrointegracijama preskočiti u julu ili tek u septembru.

Radna grupa za proširenje u ponedeljak ponovo nije mogla da se usaglasi oko pregovaračke platforme za oblasti 23 i 24 u pristupnim pregovorima sa Srbijom. Glavni krivci za to su, ovoga puta, Hrvatska i Velika Britanija.

- Postoje tehnički i suštinski problemi. Tehnički su vezani za Britance, a suštinski za Hrvate - saopštio je "Novostima" visokoplasirani izvor iz Evropskog saveta.

Britanci nisu dali saglasnost iz poznatih razloga oko "bregzita", koji ovih dana pravi pometnju u EU.

Što se Hrvata tiče, kako nam je rečeno, previše su insistirali na pojedinostima koje se tiču samo njih, pa druge zemlje to nisu mogle da prihvate. A zapelo je, kao i ranije, oko zahteva Zagreba da se ukine zakon o univerzalnoj jurisdikciji (oko suđenja za ratne zločine) i da se obezbede veća prava hrvatskoj manjini u našoj zemlji.

Uz Veliku Britaniju i Hrvatsku još dve-tri zemlje nisu stigle da "aminuju" pregovaračku poziciju, ali se radi pre svega o sporosti administracije. Među ovim zemljama je i Finska. Bugarska i Rumunija su, saznajemo, konačno bile spremne da nam daju zeleno svetlo.

Izgledi da poglavlja 23 i 24 budu otvorena redovnom procedurom do 30. juna i kraja holandskog predsedavanja, praktično, više ne postoje. Radna grupa se tim povodom više neće sastajati.

PODRŠKA SLOVAKA U BRISELU kažu da neće biti ništa tragično ni ako zeleno svetlo ne stigne do 30. juna. Na redu za predsedavanje su Slovaci. - Slovačka, takođe, veoma želi da tokom njenog šestomesečnog predsedništva dođe do napretka u evropskim integracijama. Radni proces se nastavlja - istakao je izvor "Novosti".

Šef diplomatije Ivica Dačić ocenio je da to što Hrvatska iz "suštinskih razloga" nije dala saglasnost ne znači da poglavlja neće biti otvorena 30. juna, kad se sastaju premijeri država eu:

- EU u ovom trenutku ima druge brige. Mislim da je u interesu same Unije da izađe u susret što bržem otvaranju poglavlja zato što zemlje zapadnog Balkana, nasuprot Velikoj Britaniji, imaju zajednički interes da postanu članice.

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da još veruje da je moguće da se u četvrtak postigne konsenzus o otvaranju dva poglavlja:

- Na dinamiku naših evropskih integracija neće presudno uticati to što će ona biti otvorena tokom jula, u septembru ili u oktobru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

Kata666

28.06.2016. 02:04

@MaliPerica - Sta fali hrvatskoj robi, ajde ja nemogu kuvanje da zamislim bez Vegete podravlkine

Na granicnim marginama prelaz

27.06.2016. 14:51

Postoje nekoliko oblika resavanja kao sto je navedeno gore u tekstu. Imajuci u vid da politicka situacija sada prevladava u mnogim zemljama pametno je da individualni oblik resenja kao oblog za najvecu sigurnost bude izabran.

Lafo Mamone

27.06.2016. 15:37

Da mi je neko rekao da cu nekad zbog necega biti zahvalan Hrvatima,ne bi verovao,i sad moram da priznam,Hvala vam do neba i molim vas budite dosledni!

pera

27.06.2016. 16:37

Ne znam kako ide onaj vic al znam na kraju opet je srbin sve pobedio tako ce biti i ovim 23+24 pogl.....

Сораб Сербски

28.06.2016. 01:23

Па Вашингтон и Брисел руше Вучића по сценарију 5. Октобар са протестима Савамале.

Snezana79

28.06.2016. 02:02

Mi mozemo bez EU, pocnimo raditi na promenama ne radi ispunjavanja uslova za ulazak u EU, vec radi sebe. Za Hrvatsku i Sloveniju se odma znalo da ce biti deo Europske unije, jer su oduvek bili vezani za nemacku i austriju, da ne pominjem da tamo pola skola izvodi dvojezicnu nastavu na nemackomm. Neka ustraju u ovoj odluci, jer ova vlada ce nas ponovo na prevaru uvest u nesto sto odgovara samo guzicama politicara, a ne srbijanskom narodu!

STOJAN.St.SRBIJA

28.06.2016. 06:17

Nikad u zivotu nisam ni pomislio da ku ikad izustiti taj zbor HVALA nekom rvatu ili englezu a ovog puta ku reki tri puta HVALA HVALA VELIKO HVALA za vasu uslugu.

ТЛН

28.06.2016. 07:19

Nemojte biti naivni!!! Sve sto ustasluk bude trazio, ovi ce prosto da lete ko ce to prije potpisat!!! Sve uslove ova vlada ispunjava!!!...... Tako je Srbija glasala!!! Glasala je za eU, i cijena nije bitna, to je ono sto je ocigledno i tragicno!!! Sve ce ispuniti Dacic i Vucic i Ceda i Canak..... SVI!!!..... i prodace SVE!!!

namiguša

28.06.2016. 11:22

ima li koji razvojačeni branitelj sa PTSP i dobrom penzijom da mu konkretno zahvalim i da ga podržim u stavu : mirno - ne odstupaj - glavu gore - pridržat ću mu je sva radosna zbog krutog stava ?! evo mu odmah "like"