Ključni dan za srpska poglavlja

G. ČVOROVIĆ

ponedeljak, 27. 06. 2016. u 08:19

Кључни дан за српска поглавља
Danas u Briselu zaseda Radna grupa za proširenje, naša država na dnevnom redu

BRISEL
OD STALNOG DOPISNIKA


ODLUČUJUĆI sastanak Radne grupe za proširenje u Evropskom savetu povodom otvaranja pregovaračkih poglavlja 23 i 24 do kraja meseca, biće održan danas u Briselu u atmosferi obeleženoj odlukom Britanaca da napuste EU. Ovaj događaj, koji je potresao EU, ne bi trebalo ništa da menja u procesu evropskih integracija Srbije.

U Briselu nastoje da pokažu kako, dok jedni, poput Britanaca, izlaze, drugi, kao što je to Srbija i dalje vide svoju šansu u projektu ujedinjene Evrope.

- Sasvim različita tela se bave izlaskom Velike Britanije i ulaskom Srbije. Svako od njih ima svoj tačno određeni zadatak s jasno utvrđenim pravilima. Jedno na drugo ne utiču - uveravaju izvori "Novosti" iz Brisela.

Radna grupa KOELA zato bi danas trebalo da se sastane i da konačno "preseče" kada je reč o otvaranju novih poglavlja sa Srbijom tokom holandskog predsedavanja koje ističe 1. jula. Druge prilike za to neće biti.

- Na poslednjem sastanku još nije bio postignut konsenzus oko merila koja treba da se uvrste na usaglašenu pregovaračku poziciju EU. Neke zemlje su insistirale na svojim zahtevima i nisu htele da popuste - podseća naš sagovornik.

Ostale članice, na čelu s Nemačkom, nisu se slagale sa svim što je tražila Hrvatska, ali i Bugarska i Rumunija. Danas će imati priliku da se konačno dogovore.

Ukoliko bude saglasnosti, poglavlja bi mogla da budu otvorena najverovatnije u četvrtak 30. juna. U suprutnom, ceo postupak biće prebačen na Slovačku.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

bljak

27.06.2016. 11:12

kljucni dan je bio Vidovdan 1389,14.Februar 1804. ili 6. April 1941...a sto se tice danasnjeg zasedanja u EU...jsamo os jedna u nizu "kljucnih odluka"!

Kvarcni pesak

27.06.2016. 12:30

Srbija je bogata drzava i s tim bogatstvom svi Srbiju zele kao finasijskog partnera.

Mali bata

27.06.2016. 12:44

Meni je uvek motiv saradnja sa ljudima kojima mogu da dam, a i iz i politicke prirode je i sa ljudima koji to mogu da prihvate. Sve ostalo je jednosmerna politika, politika trosenja novca.