Zapad steže Vučića zbog RS i Kineza

D. MILINKOVIĆ

14. 06. 2016. u 19:02

Šta je pozadina poljuljanih odnosa između mandatara za sastav nove vlade i administracija u Briselu i SAD. "Hladni rat" izazvali pritisci zbog Srpske, statusa Železare i budućeg vojnotehničkog sporazuma sa Rusijom

Запад стеже Вучића због РС и Кинеза

NOVO zatezanje konopca između mandatara Aleksandra Vučića i predstavnika EU i Amerike u našoj zemlji direktno je povezano sa očekivanjima Zapada u vezi sa strateškim pravcima naše države - saznaju "Novosti" u diplomatskim krugovima.

Konkretno, "hladni rat" budućeg premijera sa vodećim zapadnim silama izazvali su pritisci Brisela i Vašingtona kada je reč o odnosima Beograda prema Republici Srpskoj, vojnotehničkom sporazumu sa Rusijom, sve čvršćoj saradnji sa Kinom, ali i dosadašnjoj politici vrha države po pitanju KiM..

Prema oceni naših sagovornika, protesti zbog Savamale, za koje mnogi u vrhu vlasti smatraju da su "skuvani" u zapadnim kuhinjama, samo su bili okidač za varnice sa Evropom i SAD. Odnosno, žuta patka, koja je verovatno "porinuta" u centrima moći, samo je povod možda i najvećeg Vučićevog sukoba sa briselskom i vašingtonskom administracijom.

Naši dobro obavešteni izvori tvrde da će mandatar, ali i buduća vlada, biti na velikom iskušenju zbog najavljenih ustavnih reformi u RS i Dodikove neiscrpne težnje ka decentralizaciji BiH. Smetnja je i dosledno insistiranje našeg vrha na poštovanju Dejtonskog sporazuma.

Takođe, Zapadu nije po volji pozicioniranje Srbije na kineskom "putu svile". Na uzlet "istočnog zmaja" na Balkanu, kao i dolazak predsednika Sija Đinpinga u našu zemlju EU ne gleda blagonaklono. U fokusu je i interesovanje za privatizaciju Železare u Smederevu i njen budući uticaj na evropsko tržište čelika.

OTKAZAN PUT U BRISEL Vučić je otkazao posetu Briselu 21. juna, kao i bilateralne susrete u SAD koji su bili zakazani posle prvog direktnog leta "Er Srbije" za Ameriku 23. juna. - To je jasan signal Nemačkoj i Americi da nije korektno da se napori naše Vlade i premijera, da Srbija ide putem reformi u EU, ne uvažavaju dovoljno. To je poruka da nećemo igrati dvostruke igre. Kao što smo mi predvidiv partner, to treba da budu Nemačka i SAD - rekao je Dačić.

Treće, ali ništa manje važno, jeste nastojanje zapadnih sila da se odloži potpisivanje vojno-tehničkog sporazuma Beograda i Moskve, koje se očekuje na jesen, kada u našu zemlju stiže ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Neke od ovih tema samo su ovlaš dotaknute na jučerašnjem sastanku Vučića sa ambasadorom SAD Kajlom Skotom i šefom misije EU u Srbiji Majklom Devenportom. Atmosfera na sastanku je, kako saznajemo, bila učtiva, ali daleko od tople.

U saopštenju sa sastanka iza zatvorenih vrata navedeno je da je premijer zahvalio Devenportu i Skotu na podršci koju pružaju Srbiji na evropskom putu:

- Američki i ambasador EU podvukli su svoju snažnu podršku ekonomskim i političkim reformama Vlade, kao i premijerovom cilju da pripremi Srbiju za pridruživanje EU 2020. Među temama razgovora bila su i pitanja jačanja pravosudnog sistema i vladavine, privlačenja stranih investicija, regionalne bezbednosti, dijaloga sa Prištinom...

Sa Skotom se sastao i Ivica Dačić.

- Šef srpske diplomatije zahvalio je američkom ambasadoru na podršci koju pruža Srbiji na evropskom putu i izrazio zadovoljstvo razvojem bilateralnih političkih odnosa i dostignutim nivoom međusobnog poverenja - naveli su iz MSP.

Prema njihovim rečima, ambasador SAD izrazio je zabrinutost povodom, u poslednje vreme, "zapaljive retorike u parlamentu Srbije koja prevazilazi diplomatske standarde".

Da će naš odnos sa Zapadom da se usložnjava, i to upravo zbog Banjaluke i Pekinga, smatra i politički analitičar Dragoljub Anđelković. On ne isključuje ni mogućnost da Zapad na Balkanu izazove neku veliku krizu, u BiH ili Makedoniji, u koju bi posredno uvukao i Srbiju:

- Oni su sad začuđeni što su naišli na Vučića, odnosno prvi put se na Balkanu suočavaju sa nekim ko ne ide u direktnu konfrontaciju, ali im se suprotstavlja.TRAŽE VETO IGRAČE

I POLITIČKI analitičar Dejan Vuk Stanković očekuje da će rasti psihološko-propagandni pritisak, kako bi se ušlo u trajno stanje političke neizvesnosti i nesigurnosti u Srbiji:

- Javni je podatak da iza poslednjih protesta stoji i novac fondova iz SAD i EU. Takođe, centri moći na Zapadu zainteresovani su da u srpskoj politici nema jasnih računa, već komplikovanih koalicija sa više "veto igrača" na koje možete uticati i trasirati politiku vlade. A tu je i interes da se umanji uticaj Rusije.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

Драгорад

16.06.2016. 08:24

@eera - Нешто млого врућ овај 'ладни рат!

Goran

14.06.2016. 21:26

Zapad nas pritiska odavno. Nadam se da ce Vucic uspeti da se izbori sa njihovim prohtevima i svojim ciljevima.

Nauta Brodic

15.06.2016. 01:08

I vrapcima je jasno da su nam zapadne zemlje neprijatelj koji je isplanirao da unisti Republiku Srpsku s potom i Srbiju.

Sara

15.06.2016. 06:18

Zapad je objavio sta hoce a to je ukidanje Republike Srpske priznavanje lazne drzave Kosovo i zrn u ocima je Rusija.ako na to pristanemo sa tim bi Srbija bila vecna sluga Rokefelera Sorosa i tih hazara.

Drago Mir

15.06.2016. 06:36

Juče je Blic objavio članak o Vučićevoj poseti Moskvi gde se kaže da je Putin trazio od njega da u novu vladu udaju ljudi " naklonjeni integracijama sa Rusijom, a ne pro-zapadno orijentisani". Znaci to je " molba" a kada to isto traži Zapad, to je "pritisak" i "ucena".

Goran 8697

18.06.2016. 22:26

@Drago Mir - Dragomire - razlika između "molbe" i "ucene" je u praktično potvrđenoj sposobnosti jedne ili druge strane da izazove nerede, obori vladu, zaustavi protok kapitala pa i ako baš mora da ubacuje terorističke odrede, bombarduje dronovima i avionima, te proglašava nezavisnost delova teritorije. Ono što je za nas ruska molba za Ukrajinu i Gruziju bi bila ucena - ono što je za Izrael i Egipat zapadna molba za nas bi bila ucena. Nadam se da toliko možete da shvatite. Odnosi nisu naš izbor već sudbina.

kekec

15.06.2016. 07:37

alo, alo! ne cujem dobro! alo, jel ima sta novo? a? nema? a, dobro, nece ni da bude.

DERLINGTON

15.06.2016. 07:54

Svaki analitičar drugačije vidi situaciju, jedni da je to Moskva učinila, drugi da su krivi ambasadori, treći zbog RS, četvrti zbog železare, neka analitičari sačekaju da vide pravo stanje stvari, nagadjanje je takvo da neki do njih možda i pogodi ali svi nikako.

Да ти кажем

15.06.2016. 10:54

@DERLINGTON - Запад је стезао све српске лидере, почевши од Милошевића (њега најбескрупулозније). А Вучић им је учинио највише уступака, чак и оних понижавајућих за државу!

...

15.06.2016. 10:58

Запад се бави Савамалом да би срушио Вучића? Ајде! Па о Савамали највише прича Вучић, слушам о томе сваког дана, по цео дан, на свим ТВ само од њега.

Аries 71

15.06.2016. 12:09

Запад тражи увођење санкција Русији, , улазак у НАТО, признање Косова и укидање РС. И још свашта нешто. А шта нуди ?- нуди улазак Србије у ЕУ. Значи, тражи све а нуди ништа. И кад неби тражио горе наведено ЕУ је само штета. Погледајмо око себе. Доста нам је више тих асоцијација са непријатељима, од 1918. године па до ЕУ.

Principi Nemanjića traju 800 godina

15.06.2016. 12:57

Kada bilo ko pametuje o TERITORIJI Kosova, mora imati u vidu ZAŠTITU prava 90.000 Srba na Kosovu, kao i činjenicu da 1,4 miliona Srba iz SRPSKE moraju imati ista prava na SAMOOPREDELJENJE, kao i 1,8 miliona Albanaca na Kosovu i 1,3 miliona Rusa na Krimu.. Još pre 800 godina je Sveti Simeon rekao da je važnije sačuvati narod i jezik, nego teritorije i gradove u kojima žive drugi narodi.. Ko ga nije poslušao, rasturio je svoju državu na štetu Srba (Car Dušan, Kralj Aleksandar, Drug Sloba)

200.000

15.06.2016. 13:59

@Principi Nemanjića traju 800 godina - Не рачунаш Србе у енклавама, којих има више него на северу?

shooter

15.06.2016. 13:16

Srpski narod, cak i onaj evropski orijentisan, nije u biti protiv dobrog odnosa sa Rusijom i ne djeli isto misljenje po pitanju Kosova, RS, NATO. Preko NVO i uz pomoc medija, pokusavaju da destibilizuju vlast, koja bi pod pritiskom krenula u smjeru koji oni zele. Simbol "patku", koju su koristili u demonstracijama u Brazilu za obaranje Dilme Rusef, posudili su nasim "demokratskim" udruzenjima. Netreba zanemariti dinamiku, koja moze nastati iz ovih pokreta, najbolji primjer Ukrajina...

Бробињче

15.06.2016. 14:01

@shooter - Стално из СНС коалицију слушам о неку патку, а не знајем о чију. Голема ли је?

Драгорад

16.06.2016. 08:23

@shooter - Неје бре патка него патак и добио је задатак! Поголем је.

malik

15.06.2016. 15:19

Ne moze nas Zapad naterati da okrenemo ledja Rusiji, to bi znacilo da smo izdali sami sebe.