Senka Stevana Švabića

Ratko DMITROVIĆ

10. 06. 2016. u 21:29

Mariborom maršira 150 Srba, pod šajkačama, uz pratnju češke muzike, dok oficir Majster sanja severnu granicu države Slovenije

Сенка Стевана Швабића

Ratko Dmitrović

DOK su poslednji ostaci nekada silne i moćne Austro-Ugarske monarhije nestajali u strašnoj i krvavoj sumaglici Prvog svetskog rata, kada je svima bilo jasno ko taj rat dobija a ko ga gubi, trećeg novembra 1918. godine, u četiri sata ujutro, major poražene vojske, Rudolf Majster, menja stranu i počinje s operacijom otimanja Maribora iz nemačkih ruku.

Prethodnih dana stupio je u kontakt s nekoliko skupina Srba, pristigih u Sloveniju iz nemačkog zarobljeništva. Moli ih, i oni pristaju, njih 150, da u uniformama, obavezno sa šajkačom na glavi, marširaju mariborskim ulicama, uz pratnju jednog češkog orkestra. Cilj je bio da se ohrabre Slovenci a uplaše Nemci. Zašto Srbi i šajkače? Zato što je do Slovenije već došla priča o veličanstvenoj, pobedničkoj Srpskoj vojsci koja nakon proboja Solunskog fronta nezaustavljivo napreduje prema Alpima.

Nemci beže, Majster preuzima Maribor, formira Narodnu stražu, s velikim brojem Srba u njoj, i utvrđuje severnu granicu buduće Slovenije.

Sedam dana kasnije u LJubljani, opet iz nemačkog zarobljeništva stiže 1.270 srpskih vojnika, među kojima čak 470 oficira. Predvodi ih potpukovnik Stevan Švabić. Na sastanku u jednoj kući nedaleko od ljubljanske železničke stanice, predstavnici slovenačkog Narodnog veća u očajanju mole Srbe da im pomognu da se odbrane od pretećeg nadolaska novoformiranih armija Mađarske i Austrije. Postojala je realna opasnost da ceo prostor današnje Slovenije (a isto tako i današnje Hrvatske) bude podeljen između Italije, Austrije i Mađarske. Švabić uspostavlja vezu s pukovnikom Srpske vojske, Milanom Pribićevićem, koji je već u Zagrebu, te traži, i dobija, odobrenje da formira srpsku vojnu jedinicu i brani teritoriju predviđenu da uđe u sastav države Srba, Hrvata i Slovenaca. Vojska Italije prelazi demarkacionu liniju kod Vrhnike i napreduje prema LJubljani. Švabić ih odbacuje nazad.

Narodno veće formira "slovenačku vojsku" i upućuje je na Korušku gde doživljava slom u sudaru sa austrijskom armijom. Anton Korošec preklinje Srbe da pomognu. Srpska vrhovna komanda šalje tri pešadijska puka, s artiljerijom, pod komandom generala Krste Smiljanića. Srbi zaustavljaju Austrijance, kreću u kontraofanzivu i prodiru u Korušku. Nekako u isto vreme srpski naučnik Mihajlo Pupin, veliki prijatelj američkog predsednika Vilsona, uspeva da na mapi buduće Jugoslavije, Bled otme od Italije i granicu buduće države, danas Slovenije, pomeri u dolinu reke Soče.

Čemu ovo podsećanje? Povodom apela predsednika Slovenije, Boruta Pahora, od pre neki dan, da sve zemlje regiona što pre priznaju nezavisno Kosovo. Znam da od gore napisanog nema nikakve koristi, ali nema ni štete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (66)

Moravac

10.06.2016. 21:43

Moj Ratko, da im neces slucajno sa svojim pisanjem udariti u obraz? Nisu nam krivi ni Slovenci ni Hrvati koliko su nam krivi Karadjordjevici koji su ucinili katastrofalne greske na srpsku stetu. OVako smo odgojili guju u nedrima i niko nam za to nije kriv osim nas samih.

Necete u Francusku

11.06.2016. 13:33

@Moravac - Moravac@, a kakva je to ' guja u nedrima ' koju su Karadjordjevici odgajili ? Prvo i osnovno, nikoga vi niste 'odbranili' a jos ste manje za nekoga ratovali, opismenite se i distancirajte od Jovana Deretica i Vojka Seselja. Bit ce vam lakse, prosvjetlit cete se. A vas komentar je skolski primjer cetnistva zamotanog u celofan. Pojasnite malo, kakva je to katastrofalna greska na srpsku stetu ? I u pravu ste da ste sami krivi za sve, posebno za agresiju i otimacinu tudje zemlje. Skupa je cijena to.

Moravac

11.06.2016. 14:43

@Moravac - evo, da ti odgovorim. Da smo vam uradili tada sto ste vi nama uradili posle toga sada bi bili svoji na svome a vi razdeljeni medju nekoliko gospodara. Ali naivni i alavi Karadjordjevici mislili da prave drzavu sa "bracom" i to se srpskom narodu tesko obilo o glavu. I nemoj nas samo ti i tvoji, molim te uciti o tome sta je istorijski ispravno a sta ne. Jeste da je fasizam danas popularan u Evropi ali ni to nece trajati vecno.

Dragan P.

12.06.2016. 11:02

@Moravac - Necete u...: Guja u nedrima ste vi, Hrvati, muslimani, Slovenci i ostali koje smo mi 1918. oslobodili i za koje smo ginuli dok oni nisu ni prstom mrdnuli ili su se čak borili na suprotnoj strani u A-U vojsci. Trebalo je da napravimo čisto srpsku državu i, kao pobednici da uzmemo teritorije naseljene našim stanovništvom, a vas, kao poražene, da ostavimo pobednicima Italijanima da vas čereče... Ostao bi vam Zg sa Varaždinom, ako i toliko i bile biste deo Mađarske. Da li ti je sada jasnije?

Dr Mulciber

10.06.2016. 21:46

Da, tako je bilo. Kljucno u ovom tekstu je prijateljstvo Mihajla Pupina i predsenika Vudro Wilsona. Tada smo dobili ne samo Sloveniju vec i Vojvodinu u onom delu koja, ako cemo iskreno, nikada nije bila sa srpskim stanovnistvom. Postovani gospodine Dmitrovicu, to je bio kljuc: saveznistvo sa USA. Kasnije su dosli komunisti, pevalo se drugu Titu i Staljinu. Srbija se udaljila od USA i priblizila Rusiji. Od tada, lagano nestajemo, gubimo i teritoriju i stanovnistvo. Povratka nam nema.

ali iskreno

10.06.2016. 22:04

@Dr Mulciber - Hajde, al baš iskreno: zašto lažete? Pupin je izborio da nam pripadne deo Banata, koji je bio pretežno srpski, a trebalo je da pripadne Rumuniji, jer im je bio obećan ceo Banat. Deo koji nije bio srpski, severna Bačka, nam je pripao zbog brojnog bunjevačkog stanovništva. Što se tiče savezništva sa SAD, mi ga nikad nismo napustili, nismo mi njih bombardovali niti im udarali sankcije. Je li možda trebalo da im se zahvalimo za bombardovanje RS i otimanje Kosova? I kad se to Srbija približila Rusiji

Gost

10.06.2016. 22:59

@Dr Mulciber - A da malo proverite istoriju, sto se tice Vojvodine... Evo za pocetak proverite ko je prvi stanovnik sada madjarskog sela Doroslovo jos u vreme cara Dusana??? Iznenadice te se!!

Dr Mulciber I deo

11.06.2016. 08:17

@Dr Mulciber - Ali iskreno....Procitajte Wilsonov plan za postratovsko uredjenje Evrope i bice Vam jasno. Srba je u severnoj Backoj bilo u tragovima kao i Bunjevaca. Zaboraviste Nemce koje smo proterali 1945. A da, saradjivali su sa nacistima. Zasluzena "kazna". Pitam se samo sto to nije bio "recept" i za baliste. Rusija je prodala Karadjordja jer mu je zabranila separatni mir sa Turskom, sto je posle ona uradila a da nije zastitita Srbiju nekom tackom separatnog ugovora o miru.

Dr Mulciber II deo

11.06.2016. 08:24

@Dr Mulciber - Turska je posle prebacila vojsku u Srbiju i u krvi ugusila ustanak. Hvala majci Rusiji. San Stefanskim ugovorom stvorena je Velika Bugarska koja je obuhvatila i Makedoniju i juznu Srbiju sve sa gradovima: Nis, Vranje, Leskovac, Prokuplje! Otuda bugarske pretenzije na nasu teritoriju. Projekat Velike Bugarske bio je ruski! Hvala majci Rusiji! Doneli sam komunizam 1945 sa sve silovanjem srpskih zena (zarad opustanja, valjda), samo Srbiji uveli dve pokrajine. 1999-te mirno gledali ubijanje Srbije.

Dr Mulciber III deo

11.06.2016. 08:29

@Dr Mulciber - Ali iskreno... Samo je Car Nikolaj Romanov pomogao Srbiji u prvom svetskom ratu, kada je zapretio da ce potpisati separatni mir sa Nemackom ako se srpskoj vojsci ne pomogne koja je trunula na albanskoj obali. Zapad se uplasio i poslao brodove. Od tada pevamo "Krece se ladja francuska", Nikolaja zaboravismo. Stavise, pljuvali smo belogardejce i mrsku carsku porodicu jer se pevalo Titu i Staljinu. Ne shvatite me pogresno, volim Srbiju vise i od USA i Rusije. Pozdrav i svako dobro!

srbo

11.06.2016. 08:36

@Dr Mulciber - bravo dr mulciber.upravo je to istina,ove minuse pišu komunistička deca zaražena komunizmom,od kojeg nema leka.

Dragan P.

11.06.2016. 13:15

@Dr Mulciber - Dr Mulciber: Svaka država, pa tako i Rusija, pre svega gleda svoje interese i ne možemo očekivati da im mi budemo ispred njih samih. Kako mislite da danas, posle 90-ih, posle bombardovanja, popravimo odnose sa SAD, kada iste te SAD u svakom pogledu sprovode anti-srspku politiku (nezavisno Kosovo, ukidanje RS)? Sa njima možemo biti prijatelji samo ako ispunimo te uslove, čime bismo pogazili svoje vitalne interese.

Dragan P.

11.06.2016. 13:23

@Dr Mulciber - I drugo, srpsko-rusko prijateljstvo je mnogo više na ljudskom, nego na međudržavnom nivou. Rusija je, zbog svojih interesa, u vreme Osmanskog carstva podržavala porobljene Srbe. Vojvođanski Srbi su se u 18. veku masovno iseljavali u Rusiju, Rusija je pružala podršku Crnoj Gori, a ruski dobrovoljci su učestvovali u srpsko-turskom ratu 1876-1878, kao i u ratovima 90-ih. Tu je i ruska žrtva 1914-17. Politika je prljava rabota, ali ove gore navedene stvari su lepa osnova za prijateljstvo.

čačanin

12.06.2016. 11:20

@Dr Mulciber - nisu 1975.amerikanci odvojili i proglasili za pokrainu,već komunisti u skupštini u beogradu.ko čita ,vidi da je broz bio glavni za odvajanje kosova od srbije, komunisti mu drže grob na 16 hektara i gomilu zaposlenih ovaj narod izdržava,a na amerikance povika.

ranko75

15.06.2016. 08:04

@Dr Mulciber - Sta tebe smeta,to sto svet postuje Tita, ili to sto ne podnosi amerikance?Mozda bi trebalo da im zahvalimo sto nam narod umire od raka zbog njihovih uranovih bombi koje su nam bacili?Ja sam isto cacanin,u kucama u nasem selu su bili slovenci,delili smo sa njima zadnje parce hleba kada sami nismo imali,a zahvalnost njihova je sto protiv srba u svemu podrzavaju siptare,i to ne zato jer njih cene,nego samo da naude srbima.

ranko75

15.06.2016. 08:06

@Dr Mulciber - Cak ni onda necemo biti.Ko postuje i postaje prijatelj coveka koji sam sebe ne postuje?

ranko75

15.06.2016. 08:09

@Dr Mulciber - Niko nije pljuvao Rusiju,ruse i belogvardejce.Njih je Aleksandar primio 40000 i dao im odlicne uslove.Svako je dobio posao tog polozaja koji je imao i platu slicnu. Rusi su nam oduvek prijatelji, a kamo srece da su nasi politicari tako dobri prema rusima kao rusi prema nama.

ranko75

15.06.2016. 08:11

@Dr Mulciber - Sta bre ti lupas o komunizmu? Svaki normalni srbin bez obzira na politicka uverenja voli ruse i Rusiju, a za zapad koji nas mrzi su samo izrodi.

Necete u Francusku

11.06.2016. 13:12

@Goran - Goce@, lipi moj, niste vi budale, nego ste porazeni i ponasate se tipicno za porazenu stranu: dakle, porazeni ima pravo da se ljuti, i vi to savrseno pokazujete :)

Laza

12.06.2016. 16:00

@Goran - Znamo da nismo "zasluzili" Francusku. Vama ce to reci u Francuskoj.

vladimiris

10.06.2016. 22:44

Posaljite tekst Pahoru,mozda ce da se lecne...ko sto rekoste- pomoci nece,al nemoze da skodi....

DW

10.06.2016. 23:28

Ovo je samo još jedan dokaz koliko smo kao narod bili glupi i naivni. Umesto da posle Prvog svetskog rata gradimo Srbiju i kao zemlja pobednica raspadom Austro-ugarske dobijemo teritorijalno proširenje ne samo na Vojvodinu već i Slavoniju, Bosnu i Dalmaciju, mi smo odlučili da pravimo Jugoslaviju. U tom slučaju današnja Hrvatska ne bi ni postojala, jer bi njena teritorija bila podeljena između Srbije i Italije, a Zagreb bi bio u Mađarskoj.

Lune

11.06.2016. 02:04

@DW - Hm,hmm...nismo "mi" odlucili, nago tadasnji "svabopejci",danas "sUropejci"..grupa "monarha"...itd,itd,,,,nesto opet muvaju i danas !

Peca

11.06.2016. 03:40

@DW - Onda smo trcali u Jugoslaviju i dobili sta smo dobili. Sada jos zesce trčimo u Evropu , sta mislit sta će se desiti posle toga? Ima li iole pameti u Srpskoj politici ? O bože pomozi ako ikako možeš ovim glupim politicarima .

Maljevic

11.06.2016. 01:09

Ovo je g Dmitrovicu lepo napisano, ne sumnjam da je tacno istorijski. Ali vas pitam, vi toliko puta hvalite komuniste i socijalisticki sistem koji su od 1921 do 2000-te toliko toga uradili da Kosovo izadje iz srpskih ruku.

Maljevic

11.06.2016. 01:12

Eto odgovorite na to i necu vam nikad napisati vise, javno cu vam se izvinuti. Slavite sistem besplatnog skolovanja, letovanja, fica i stojadina (kao da toga ne bi bilo fa je Kralj pobedio) ali je taj sistem i nama odneo Kosovo i uspostavio mehanizme da ga uzme. A vi ga slavite.a da ne govorimo jer su se ti srpski djenerali u Sloveniji borili za srpskog Kralja.

Miro Markovic

11.06.2016. 02:07

Ovo je clanak pun istorijskih istina, koje niko ne moze da opovrgne. Slicno ovim istinama, u sporu oko granice izmedju Makedonije i Grcke, pitali su gde je ta granica. Jedan srpski oficir starog kadra je rekao, granica izmedju Makedonije (stare Srbije) i Grcke je tamo gde je opanak srpskih vojnika stao u Prvom svetskom ratu. I to niko ne moze da promeni. To je istorija u kojem je srpski vojnik bio apsolutni pobednik i tvorac onoga sto je nekada zvano KSH a kanije - Jugoslavija.

Михајло Србијанац

11.06.2016. 02:15

Често читам писања овога господина и често ме дотакне у срце.

jovicaNN

11.06.2016. 05:24

Žalosno je što mladi Slovenci (a i Hrvati) uče neku drugu i drugačiju istoriju (povijest).Dok Kolinda sluša Tompsona !?!?

darko

11.06.2016. 06:32

Narod zna ali političarima je evro miliji od istorije i budućnosti.Imamo nove termine(ciljeve) koji nemaju alternativu-Evro,EU,Evrointegracije.... a narod se oduvek prodavao za 200 grama kafe pred izbore kako kod Slobe tako i kod ovih posle njega.

zola

11.06.2016. 07:02

E, kamo sreće da su tada Slovenija i Zagorje raskomadani između Italije , Mađarske i Austrije, a Srbija ostala kraljevina u granicama gde su tada živeli Srbi! Ne bi smo sada imali predsednika Pahora ( on bi jodlovao negde na Alpima na nemačkom jeziku sa koruškim akcentom), ni sotonsku tvorevinu zvanu komunizam 45-e godine, ni ubistvo kralja Aleksandra u Marseju....

iz glave

11.06.2016. 07:09

"Србе на врбе" је песма и шовинистички слоган словеначког аутора др Марка Натлачена објављена у љубљанском дневном листу "Slovenec" 27. јулa 1914. године, дан пре него што је Аустроугарска објавила рат Краљевини Србији...обистинили су је одмах чим су прешли Дрину и унапређивали и подржавали (као и гдин Пахор) до данас. А једини кривци смо ми.

maki

11.06.2016. 07:26

Svaka čast gospodinu Ratku Dmitroviću, jednom od retkih profesionalaca u svom poslu. Hvala Vam i što nam otkrivate ovakve stvari koje su sakrivana na časovima istorije u bivšoj SFRJ. A ovi o kojima pišete, tj. političke vođe u Sloveniji (a možda i čitav narod) tačno znaju šta se dešavalo, ali savesti i morala malo imaju. Nema veze, ljudska duša je čudnovata i čudnovato zna da pati kada sama sebe laže...Još jednom svaka čast, zbog vas kupujem i čitam Večernje Novosti...

Деда Звонце

11.06.2016. 07:34

Све бивше републике ослободила ја Српска војска, а пошто нису имали државотворну традицију Краљ им је основао бановине да би се научили шта је држава и како треба да функционише . Нешто мало су научили али џабе. Зато није никакво чудо што је у свима снажна неофашистичка идеологија подржана од НАТО (бомбардовањем Југославије НАТО се од одбрамбеног претворио у неофашистички војни савез). То је, најкраће, јасно сваком!

Petar J. Vetar

11.06.2016. 07:41

А онда се многи питају: " Зашто Вучић понавља нон-стоп неке приче"?Па зато што споро памтимо а брзо заборављамо.

Zdravlje za sve

11.06.2016. 08:26

Oslobađanjem Slovenije i Hrvatske pokazali da smo nešto drugo, i to ih najviše boli što ne mogu biti isto.

Srbijanac

11.06.2016. 08:42

U 2.svetskom ratu Sumadija je prepuna interniranih slovenaca! Srpski seljaci su ih prihvatili i hranili 4 god! Kako su nam vratili? Pa pucali u golobrade vojnike 91. Pitajte njihove majke!

Zoran Ilic

11.06.2016. 09:01

Kakva je to greska bila... Mi Srbi,napravili smo države,hrvatsku i sloveniju.Verovatno bi i danas pravili istu gresku... Hrvatizavija balkana je u toku,a mi se nudima kao i uvek u istoriji.

Ivan Valjevski

11.06.2016. 10:03

Gospodine Dimitriću bolje bi svima nama bilo da napišete tekst u čijoj su vojsci za vreme prvog svetskog rata bili Srbi iz Hrvatske, Vojvodine, Bosne i Hecegovine. Čiju vojsku su predvodili visoki oficiri Austrougarske armije Svetozar Borojević, Milan Prstojević, Dane Puhalo i sl.

Ivica Latarevic

12.06.2016. 06:56

@Ivan Valjevski - Ivane Valjevski. - "Ciju vojsku su predvodili visoki oficiri Austrougarskearmije….."? Ovo Vase pitanje isto je kao: "Koja reka tece ispod savskogmosta"? Zasto bi Vam o tome trebao pisati Ratko Dmitrovic, kada Vi tolepo i tacno nabrajate po imenu i prezimenu. Samo, sto Vas komentari clanak gospodina Ratka Dmitrovica nema NISTA ZAJEDNICKOG.U tercem razredu osnovne skole ucitelj bi rekao: "Ivane, promasili stetemu."

Deda Gedza

11.06.2016. 11:02

@ -Svaka cast gospodine Ratko!!!Samo ne rekoste,da je najveci krivac za propast Srbije,kralj Aleksandar,koji nije poslusao ni svog starog oca,koji ga je preklinjao:"sine,samo s Hrvatima,ne"!!!Nije uvazio ni izvestaj slavnog Srpskog Vojvodu Zivojina Misica,koji mu je otvoreno rekao:"gospodaru,stavljate zivu guju u njedra"!!! Sa stvaranjem zajednicke drzave SHS nisu se slagali ni Rusija, Engleska,Francuska,SAD,ali "ujedinitelj"nije nikoga slusao!!!

нељуди

11.06.2016. 11:07

Испред Прве гимназије у Марибору се налази споменик Мајстеру. О Србима нигде ни помена. Пошвабљени, бездушни Словен(ц)и.

Дарак

11.06.2016. 12:32

Лепа лекција из историје али бојим се нема ко да извуче поуку...

Necete u Francusku

11.06.2016. 13:27

Da razgolitimo citavu stvar: Srbiji i Srbima je potpuno svejedno, bili pod Kraljem Sašom 1. ili pod Jugoslavijom, dok god su Srbi glavni i vode kolo. Kad je to kolo doslo do svoga kraja, onda je nastupilo ludilo u kojem su Srbi porazeni, iako su daleko najodgovorniji za njega. Danas opet ne priznaju svoju krivnju, vec traze opravdanja za vlastite poraze i gluposti, i sta je najstrasnije, nista niste naucili, vec uporno lupate glavom o zid. Na kraju ce vam se glava smrskati, a onda je game over.

Dragan P.

11.06.2016. 14:42

@Necete u Francusku - U pravu si, Srbi jesu krivi i to zato što su vas dva puta, 1918. i 1945. prevodili sa poražene na pobedničku stranu u svetskim ratovima i što su svojom vojničkom silom sprečili vaše neprijatelje Italijane da vam uzmu obalu i rasparčaju ono što se danas zove Hrvatska. Vi ste to lepo vratili, dva puta zabijajući nož Srbima u leđa, 1941. i 1991, i vršeći nezapamćene genocide nad srpskim narodom. Srbi su vrlo blesav narod i istina je da mnogi od nas ništa nisu naučili...

Aleksa Žunić

11.06.2016. 18:00

А да ли нас је терао неко да ослобађамо Марибор? Да ли су нам нудили границу код Сплита 1915. године (истина, Бугарима би дали већи део Македоније)? Не, ми смо мегаломански хтели да ослободимо и Словенце и Хрвате који су у том тренутку ратовали против нас у војсци Аустро-Угарске. И још смо се приде замерили и Италијанима (вратили нам 1916. године кад нису хтели да прихвате израњављену српску војску на обали Албаније) и Бугарској (вратили нам у октобру 1915. године кад су нам пресекли одступницу)

ranko75

12.06.2016. 02:24

Kada je slovence Hitler proterao nisu ih primili u NDH hrvati, a nisu otisli ni kod siptara na Kosovo, nego ih primili srbi, da bi sada a i zadnjih 30 godina sve radili protiv srba i u korist siptara, To je slovenacka zahvalnost.

čačanin

12.06.2016. 11:12

@ranko75 - mi srbi nikada nismo imali problema sa slovencima za razliku od vas komunista.a imaćemo i dalje dokle budete silom na vlasti u srbiji.

Koja d Inn

12.06.2016. 14:02

@ranko75 - Nije lepo da sam sebi persiras...Pocitaj nesto iz istorije i delovanja Broza i Pavelica pa ces shvatiti.

ranko75

15.06.2016. 07:58

@ranko75 - Po cemu sam to ja komunista,po cemu to komunisti drze silom vlast u Srbiji,da li ti imas uopste osecaj za realnost?

bljak

12.06.2016. 09:11

"Znam da od gore napisanog nema nikakve koristi, ali nema ni štete. " - kaze Ratko!Dragi Ratko, moram da priznam da je tvoje napisanije lepo sroceno i fino za citanje. Uz to, prica je i istinita, sto je poseban kvalitet u ovim vremenima.Ali, se ne slazem da nema stete u pisanju o momentima koje vecina nas dobro poznaje!Steta je indirektna jer fokus nasih problema baca na beskarakternost gosp. Pahora, koji nas je po vama izdao, a ne na nase prave probleme...a to nije jedan Slovenac

Vojvodina

12.06.2016. 11:35

Pa sta se cudite, je l su ih uvek podrzavali i zajedno su smislili ono trovanje kobajagi hranom koje je prthodilo ratu na KiM. Je l su Slovenci prvi zapoceli rat 90tih, jesu.

miro m.

12.06.2016. 12:32

Odlican tekst. Potrebno ga je velikim slovima objavljivati u svakom broju, kao spomenik istorije. Takodje je ovu stranicu potrebno urediti, specijalno i slati svakog meseca clanovima Slovenackog i Hrvatskog Parlamenta, sa fusnotama ili fotosima kao dokazima...Da ih prati celi zivot i pomogne im da se probude, ako mogu, nekako... Hvala.

Pero Peric

18.06.2016. 06:05

MIRO M. ZNAS li ti da je taj Korosec rekao ,,jasimo kobilu dok ne postane raga i posle se je resi na brutalan način" misleci pritom na srpski narod i Srbiju.Zna to Dmitrovic dobro.Zato bi trebao jednu kolumnu posvetiti i toj temi ,, SISANJE ILI CEDJENJE SRBA-SRBIJE"