Vučić sa Pastorom pravi vladu

P. VASILjEVIĆ

petak, 06. 05. 2016. u 22:01

Вучић са Пастором прави владу

Vučić i Pastor

Naprednjacima je Savez vojvođanskih Mađara prvi i glavni izbor za formiranje vlasti. Stefanović (SNS): Biće uža koalicija u republici

POBEDNICI parlamentarnih izbora, koalicija oko Srpske napredne stranke, najverovatnije će formirati buduću većinu u Narodnoj skupštini samo sa Savezom vojvođanskih Mađara - saznaju "Novosti".

Iako još nisu počeli pregovori za sklapanje kockica nove vlasti, u vrhu SNS dominantno je raspoloženje da se ulazi u partnerstvo samo sa Ištvanom Pastorom, a to bi podrazumevalo da vladajuća većina ima ukupno 135 poslanika. Takođe, SVM ne bi tražio ministarska mesta, tako da bi kabinet u Nemanjinoj 11 trebalo ponovo da sklopi Vučić sa liderima svoje koalicije.

Rezervna varijanta je da se u vlast pozovu i SPS-JS ali i Zukorlićev BDZS, pa bi sa njima većina mogla da naraste na čitavih 166 poslanika.

Potpredsednik SNS Nebojša Stefanović izjavio je u četvrtak da će se SNS truditi da u Vojvodini napravi što širu koaliciju, dok će u Skupštini Srbije biti nešto uža.

- Ne bih ulazio u detalje koje će stranke biti u koaliciji sa SNS. O tome će pričati premijer Vučić. Građani su nam ukazali ogromno poverenje i imamo natpolovičnu većinu. Potpuno je jasno da su Pajtić, Radulović, Rašković Ivić, Obradović i ostali koji su učestvovali u višednevnom cirkusu potpuni prevaranti i da je čitava predstava služila da uzmu fotelje i skupštinsku platu.

Lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin izjavio je da Srbijom neće vladiti nikakve "cenzus i ambasadorske koalicije, već oni koje su građani izabrali".

Prvi čovek Dveri Boško Obradović napomenuo je da predsednik Srbije treba tek da da mandat nekom da formira vladu i da su oni spremni da o tome razgovaraju sa svim učesnicima parlamentarnog života.

- Naše polazište u budućim pregovorima je: protivljenje ulasku Srbije u EU i NATO, veća strateška saradnja sa Rusijom, očuvanje KiM u sastavu Srbije, borba protiv "bele kuge" i podrška domaćoj poljoprivredi i privredi. Ako ima zainteresovanih da se vlada formira na ovim ciljevima, apsolutno smo spremni da budemo deo jedne takve vlade.

Boris Tadić, lider SDS, istakao je da njegova stranka neće na bilo koji način učestvovati u pregovorima o formiranju nove vlade sa SNS.

- Bićemo oštra opozicija. Verujem da i LSV deli stav da ne treba sarađivati sa SNS u republičkoj i pokrajinskoj vladi, ali je svaka članica koalicije SDS-LDP-LSV vlasna da sama odluči o tome.

Saša Radulović je najavio da će Pokret "Dosta je bilo" prerasti u političku partiju.

- Dobili smo značajnu podršku građana i nastavićemo da vodimo politiku u tom pravcu. Ni na kom nivou nećemo sarađivati sa SNS.

Predsednik beogradskog odbora DS Balša Božović je izjavio da je cilj izbora bio da DS ne pređe cenzus, a da SNS osvoji 51 odsto glasova i da su naprednjaci doživeli debakl.


ŠEŠELj: HITNO PONOVITI IZBORE

REZULTATI parlamentarnih izbora su falsifikovani, kako bi se veštački namakao cenzus koalicijama SDS-LDP-LSV i Dveri-DSS. To dovodi u pitanje legitimitet Skupštine i zato treba izmeniti izborno zakonodavstvo, a potom hitno održati nove parlamentarne izbore - poručio je lider radikala Vojislav Šešelj:

- Za ovakav scenario odgovoran je američki ambasador Skot, koji je u izbornoj noći bio u sedištu DS, a potom je intervenisao u RIK-u i Republičkom zavodu za statistiku. Zbog toga ovi izbori imaju krupnu falinku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Koalicija + stručnjaci

07.05.2016. 11:17

Vučić mora da napravi vladu sa partnerima iz koalicije koja mu je donečla ubedljivu pobedu, pojačanu sa dva-tri nestranačka stručnjaka.

Drzislav Prvoje

09.05.2016. 13:14

Bože mili manitih ljudi, ćelavi iz DS reče,,Naprednjaci doživeli debakl a mi prešli 5%,,!?- blentov. Boško- nabroja svoje želje, Tadić(srozo se medju ove hobi polit.) ove dve.kombi strankice pregura preko cenzus... pa svako zase travu pase, Saša-- nećemo pa nećemo sa SNS, a sa kim ćeš drugim..?? Bućkuriš i pomije...