NEPRAVILNOSTI TOKOM IZBORA: Jerkov - Ovo je izborna krađa, raskrinkali smo Bugarski voz

Novosti online / Agencije

nedelja, 24. 04. 2016. u 20:11

НЕПРАВИЛНОСТИ ТОКОМ ИЗБОРА: Јерков - Ово је изборна крађа, раскринкали смо Бугарски воз

Foto: N. Fifić

U 20 sati zatvorena su sva biračka mesta u Srbiji i birački odbori su počeli da broje glasove birača. Tokom izbora, neke političke stranke prijavile su nepravilnosti na pojedinim biračkim mestima
U 20 sati zatvorena su sva biračka mesta u Srbiji i birački odbori su počeli da broje glasove birača. Najpre će se brojati glasovi za parlamentarne izbore, a potom za pokrajinske i lokalne.

Istovremeno, završena je predizborna tišina. Tokom večeri Republička izborna komisija će prve podatke saopštiti preliminarne rezultate kada bude obrađeno 30 odsto obrađenog materijala, između 22 i 22.30 sati.

Tokom izbora, neke političke stranke prijavile su nepravilnosti na pojedinim biračkim mestima.

Sve o izborima možete pročitati OVDE.

ZA LISTIĆ 5.000 DINARA

Centar za prijavu nasilja, pretnji i drugih nepravilnosti na izborima 2016. Nove stranke saopštio je da su na biračkom mestu broj 19 u Pećincima pojedini birači donosili popunjen glasački listić, a sa biračkog mesta odnosili prazan do automobila registarskih oznaka RU 040 YN, marke Jugo, bele boje.

U tom automobilu sve vreme sede tri osobe sa spiskovima birača kojima daju popunjene glasačke listiće.

Kada im vrate nepopunjen listić, birači dobijaju vaučer u vrednosti od 5.000 dinara koji mogu da iskoriste u "Luka Komerc" prodavnicama čiji je vlasnik Milorad Pantić-Liki, poverenik SNS za opštinu Pećinci.

Centar navodi da se isto dešava i na ostalih 29 biračkih mesta, pozivajući se na izjavu Jelene Grujić iz Pećinaca.

Pri pokušaju da fotografišemo automobile i lica koja su unutra i ispred automobila, vozači su fizički nasrnuli na nas. Sve što sam iznela, mogu da potkrepim i dodatnim izjavama drugih svedoka, rekla je Grujić.

Centar je uputio prijave Republičkoj izbornoj komisiji sa zahtevom da se ispitaju navodi u prigovorima i poništi glasanje na onim mestim

SDS: NEPRAVILNOSTI NA NEKOLIKO BIRAČKIH MESTA U VOJVODINI

Pokrajinski odbor Socijaldemokratske stranke (SDS) saopštio je da su tokom današnjeg glasanja uočene nepravilnosti na nekoliko biračkih mesta u Vojvodini.

Kako se navodi, na jednom biračkom mestu u Novom Sadu nedostajalo je 400 listića, na jednom biračkom mestu u Šidu 100, a u mestu Deronje pored Odžaka nedostajalo je 90 listića na jednom biračkom mestu.

Dodaje se da su u Kovinu, u Mesnoj zajednici Deliblato, članovi biračkog odbora tražili od birača da pokazuju kako su glasali, dok je u Baču u kancelariji sekretara Opštinske izborne komisije pronađeno oko 100 glasačkih listića za pokrajinske izbore.

RUSKA STRANKA: IZBORI SA NEPRAVILNOSTIMA

Predsednik Ruske stranke i nosilac te liste Slobodan Nikolić ocenio je danas da je izbornu kampanju i sam izborni dan obeležio veliki broj grešaka.

"Aktivisti nekih stranaka stajali su ispred biračkih mesta sa fasciklama u bojama stranaka i presretali građane. Mobilnim telefonima su uznemiravali i plašili birače. Sve to dovelo je do gužvi na biračkim mestima i građani nisu mogli da iskoriste svoja prava", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima predstavnici Ruske stranke o uočenim nepravilnostima obavestili su Republičku izbornu komisiju i očekuju ponavljanje izbora na više mesta.

On je u 13.00 glasao u Osnovnoj školi "Jevrem Obrenović" u Šapcu.

STEFANOVIĆ: NEPRAVILNOSTI NA GLASANjU PO SRBIJI

Predsednik Levice Srbije Borko Stefanović izjavio je danas da su uočene razne vrste nepravilnosti na biračkim mestima u Srbiji tokom glasanja na izborima.Stefanović je novinarima nakon glasanja u Novom Sadu rekao da su uočene biračke kutije bez kontrolnih listića, da su pojedina biračka mesta zatvorena i da ima problema sa biračkim odborima.

Po njegoviom rečima, primećeno je da je jednom biraču ispao već popunjen birački listić ispred izbornog mesta.

"Reč je o takozvanom 'bugarskom vozu', a prevara se sastoji u tome da birač uđe na biračko mesto sa već ispunjenim biračkim listićima, a izađe s praznim", kazao je Stefanović.

Dodao je da se plaši da je "režim spreman da krene u pravcu izbornih prevara", ali da će kontrolori Levice Srbije biti budni.

Stefanović je rekao da očekuje da će glasati veliki broj građana i da će tako pokazati da ne veruju u nameštena istraživanja javnog mnjenja i da se ne plaše.

Dodao je da očekuje da će građani glasati za Levicu Srbije, a ne za "stare političke opcije", da bi dobili snažnu novu programsku opoziciju.
Foto Tanjug

DS UKAZALA NA NEPRAVILNOST U KRALjEVU

U Kraljevu u Mesnoj zajednici Konarevo na biračkom mestu 98 tokom glasanja nađen je listić sa zaokruženom SNS, saopštila je danas Demokratska stranka (DS).

U saopštenju DS je navela da je njen član biračkog odbora uložio prigovor, i da je o slučaju obaveštena policija koja je došla na biračko mesto.

NEKI NISU MOGLI DA GLASAJU

Šef Posmatračke misije "Građani na straži" Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov izjavio je danas da na 20 odsto biračkih mesta građani, iako su upisani u birački spisak, nisu mogli da glasaju na parlamentarnim izborima, ali da to čini 0,32 odsto ukupnog broja birača i ne utiče na regularnost izbora.

Nedeljkov je na vanrednoj konferenciji za novinare istakao da je CRTA dobila veliki broj poziva i mejlova da građani koji su prethodno proverili u elektronskoj bazi Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da su upisani u birački spisak, nisu mogli da glasaju.
Foto Tanjug

On je naglasio da je potom CRTA zatražila od svojih posmatrača na 450 biračkih mesta da utvrde o kom broju građana se radi i podaci su da se na 20 odsto biračkih mesta dogodilo da je barem jedna osoba imala taj problem.

Prema rečima Nedeljkova, ovo je pojava koja je rasprostranjena na celoj teritoriji Srbije i jedino rešenje je da se posle izbora konačno reše problemi sa biračkim spiskom.


GIK SUBOTICA: BIRAČ IZNEO GLASAČKI LISTIĆ

Predsednik Gradske izborne komisije (GIK) u Subotici Karolj Kovač izjavio je danas da je jedan birač u Mesnoj zajednici Peščara izneo glasački listić sa biračkog mesta i dodao da će birački odbori utvrditi da li je reč o zloupotrebi i da li ima potrebe za ponavljanjem izbora na tom biračkom mestu.

Kovač je agenciji Beta rekao da je, prema njegovim informacijama, van biračkih mesta bilo i tuča.

"Birač je izneo listić što ne predstavlja bitnu povredu izbornog procesa, ali ukoliko birački odbori ustanove da je reč o zloupotrebi glasačkog listića, na način da se listić na neki način vraća ili da cirkuliše, u tom slučaju postoji mogućnost da se na tom biračkom mestu ponove izbori kao što je to bio slučaj i u Vranju", rekao je Kovač.

DS UKAZUJE NA NEPRAVILNOSTI U VOJVODINI

Pokrajinski odbor DS za Vojvodinu saopštio je da su na nekim biračkim mestima primećene nepravilnosti. Vojvođanske demokrate navode slučaj biračkog mesta 19 u Somboru, koje je na dan izbora premešteno na drugu lokaciju.

U Šidu na biračkom mestu 11 Višnjićevo je, kako dalje navode u DS, 100 listića manje, dok u odžacima, na biračkom mestu 97 u deronjama fali čak 90 glasačkih listića. U Baču u sekretara IOK u kancelariji pronađeno oko 100 glasačkih listića za pokrajinske izbore koji nedostaju na jednom biračkom mestu.

U Kovinu u MZ Deliblato biračko mesto 13, kako saopštavaju iz Pokrajinskog DS, članovi biračkih odbora tražili od birača da pokažu kako su glasali. U Malom Iđošu, na 18 biračkih mesta se razlikuje broj upisanih birača na biračkom psisku i broj primljenih glasačkih listića.
Foto P.Milošević

U Srbobranu i Subotici su, navode vojvođaske demokrate, građani iznosili zaokružene listiće sa biračkih mesta, dok je u MZ Mošorin kod Titela, jedno biračko mesto zatvoreno zbog tuče na biračkom mestu i fotografisanja glasačkih listića. U Bačkom Petrovcu na biračkim mestima su prisutni kandidati za dobornike što je zakonski zabranjeno. U Pančevu, kako dalje navode u PO DS, ispred birališta primećena osoba koja je imala spisak birača i evidentirala birače koji su izašli na glasanje.

(Lj. P.)


JAGODINA: UHAPŠEN ZBOG RAZBIJANjA GLASAČKIH KUTIJA

ČLAN izborne komisije u selu Ribnik kod Jagodine uhapšen je zbog sumnje da je razbio dve glasačke kutije na biračkom mestu. Određeno mu je zadržavanje do 48 sati. Na teret mu se stavlja kršenje Zakona o izboru narodnih poslanika. Kako nezvaničo saznaju "Novosti", pedesetogodišnji muškarac imao je 2,6 promila alkohola u krvi.

BUJANOVAC: NEDOSTAJU LISTIĆI?

U bujanovačkom selu Spančevac, u kojem žive isključivo Srbi, nadostaju glasački listići, utvrđeno je pred početak izbornog procesa, rečeno je FoNetu u Izbornom štabu Grupe građana Stojanča Arsić- za bolji Bujanovac. Tamo su otišli predstavnici Republičke izborne komisije da utvrde o čemu se radi. Oni su, kažu nepravilnostii uredno prijavili.
Foto P.Milošević

DOJAVA O BOMBI NA BIRAČKOM MESTU NA VOŽDOVCU

Na biračkom mestu 81 na Voždovcu danas oko 10 sati dojavljeno je da je podmetnuta bomba, prenosi "Blic".

- Policija je nakon izlaska na teren utvrdila da je dojava lažna - kaže predsednica izborne komisije u opštini Voždovac Bojana Radaković.

Ona dodaje da je nakon toga dogovoreno da je se glasanje neometano nastavi.

ZATVORENO BIRAČKO MESTO 24 U VRANjU

Biračko mesto 24 u školi Dositej Obradoviću Vranju zatvoreno je zbog nepravilnosti. Naime, kako je za Novosti izjavio Goran Nikolić predsednik biračkog odbora na ovom mestu, jedan birač je primećen da je sa popunjenim listićem došao na biračko mesto i pokušao da iznese prazan. Obaveštena je policija, izborna komisija i OEBS.
Foto J.Stojaković

JERKOV: OVO JE IZBORNA KRAĐA

Portparol Demokratske stranke Aleksandra Jerkov izjavila je da je izbore obeležio veliki broj nepravilnosti.

- Radi se o izbornoj krađi, a nadležmni organi treba da utvrde koliko je glasova pokrala SNS. ovo je prvi put da smo raskrinkali "Bugarski voz" - glasač dobije listić,a prazan iznese i za to dobije pare. ova krađa je otkrivena na nekoliko biračkih mesta u Srbiji - rekla je Jerkov, a prenosi "Alo".
Foto Tanjug

Ona je dodala da se i na fotografijama jasno vidi da je bilo nepravilnosti i navela slučaj glasačkog mesta gde je glasao Siniša Mali.

- Kampanju su obeležili i nefer izborni uslovi. SNS je imala mnogo više minuta u medijima. DS će uložiti veliki broj prigovora. Kontrolori su bili vrlo pažljivi i mi očekujemo da se naši prigovori u skladu sa zakonom razreše - rekla je Jerkov.

POKRET ZA PREOKRET: DOVEDENA U PITANjE REGULARNOST GLASANjA

Pokret za preokret ocenio je večeras da su brojne nepravilnosti uočene u toku današnjeg glasanja što dovodi u pitanje i samu regularnost glasanja.

U saopštenju se navodi da je primećeno više slučajeva organizovane kupovine glasova a da je bilo problema i sa kontrolom biračkog procesa.

"Imajući u vidu zloupotrebe u vezi s procesom kandidovanja, prikupljanjem potpisa, predajom lista, kao i činjenicu da je postupak glasanja pratila kupovina glasova, pritisci i ucene, nema sumnje da je regularnost ovih izbora dovedena u pitanje. Opozicione stranke treba da daju jedinstven stav po tom pitanju. Vrlo je jasno da je vlast kroz ovaj proces izgubila legitimitet i da je kroz zloupotrebe pokušala da obezbedi rezultat koji će je održati na vlasti", ocenio je predsednik tog pokreta Janko Veselinović.

LSV: NIZ NEPRAVILNOSTI U VOJVODINI

Članica Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine Maja Sedlarević izjavila je večeras da je izbore u Vojvodini obeležio čitav niz nepravilnosti.

"Sve nepravilnosti prijavili smo nadležnim organima. Nepravilnosti koje su uočili naši aktivisti su pokušaji unošenja već zaokruženih glasačkih listića, kao i fotografisanje izbornih listića", kazala je Maja Sedlarević na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da je u Novom Sadu i Somboru bilo raznih mahinacija sa biračkim spiskovima.

"Bilo je naknadnog upisivanja u spisak, kao i situacija da su ljudi već evidentirani kao da su glasali. Pojavili su se i razni oblici kupovine i prodaje glasova neposredno pored biračkih mesta", navela je Maja Sedlarević.

LDP: BROJNE NEPRAVILNOSTI NA IZBORIMA

Funkcioner Liberalno-demokratske partije (LDP) Nenad Milić ocenio je večeras da je izborni dan protekao u brojnim nepravilnostima i najavio da će ta stranka, kao i ostale opozicione stranke, uložiti brojne žalbe.

U izjavi novinarima Milić je rekao da su se nepravilnosti odnosile na manjak listića u kutijama ili na propagiranje vladajuće Srpske napredne stranke na samim biračkim mestima a da je bilo i pokušaja da na izborima glasaju ljudi koji nisu na biračkom spisku.

"Mi ćemo, kao i ostale opozicione stranke pretpostavljam, uložiti brojne prigovore. Ne znamo odakle ovim nevladinim organizacijama utisak da su izbori bili fer. Bili su daleko od toga da budu fer, da ne govorim o tome kako je protekla izborna kampanja", rekao je Milić.
Foto Tanjug

Govoreći o preliminarnim rezultatima izbora, koji nisu povoljni po listu LDP-SDS-LSV, Milić je rekao da su ti rezultati urađeni na malom uzorku i da su moguće razne promene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Има се, може се!

24.04.2016. 21:11

Ко однесе попуњен листић, а врати празан, добије ваучер за куповину од 5.000 динара у продавници повереника СНС-а? Шта ту није поштено? Па људи плаћају услугу. Без чекања.

Баба Олга

24.04.2016. 21:16

Је л' се карта за бугарски воз плаћа од наших плата и пензија?

alex

24.04.2016. 23:16

mala cena listica je izvesno vrednovanje onih koji time samo mozda nisu dobili glas

kondor

25.04.2016. 03:24

Kompletne izbore treba ponistiti , sprovesti istragu i kazniti strogo one koji su muljali i svercovali glasovima i listicima .

Patriota

25.04.2016. 08:11

Моја супруга није могла да гласа јер је није било на списку у општини Раковица (Београд), иако је на истој адреси већ 15 година пријављена и до сада је уредно гласала. Жалио сам се изборној комисији али нису ништа предузели. Било је много нерегуларности на изборима.

Mara

25.04.2016. 11:52

videli smo i 'demokratsko'postenje ranijih godina,samo vas pamcenje izdalo ili je postalo selektivno?