GRAĐANI danas glasaju za novi saziv Skupštine Srbije, poslanike pokrajinskog parlamenta i odbornike lokalnih samouprava.

Na parlamentarnim izborima će se za 250 mesta u Skupštini nadmetati 20 lista, na kojima je ukupno 3.270 kandidata, dok u trci za 120 poslanika Skupštine Vojvodine učestvuje 15 lista. Danas se održavaju lokalni izbori i u 17 beogradskih opština, kao i u 138 opština i 25 gradova Srbije.

Pravo glasa ima 6.739.441 građanin koji će to pravo moći da iskoriste na ukupno 8.378 biračkih mesta, od kojih će 29 biti unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, a 38 u inostranstvu, dok će izbori na Kosovu i Metohiji biti održani na 90 biračkih mesta, koja će biti raspoređena na 21 lokaciji.

Biračka mesta otvorena su jutros u sedam sati, a građani će moći da glasaju do 20 časov. Preliminarni rezultati očekuju se već večeras, a konačni najkasnije do srede u 20 časova.

Pratite sa nama iz minuta u minut izveštaje sa birališta, izlaznost, prve rezultate...

07:00 - OTVORENA BIRALIŠTA

OTVORENA BIRALIŠTA

U Srbiji su jutros otvaranjem biračkih mesta u sedam sati počeli parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori. Građani će moći da glasaju do 20 časova.

07:20 - GLASAO GRADONAČELNIK BEOGRADA SINIŠA MALI

GLASAO GRADONAČELNIK BEOGRADA SINIŠA MALI

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali glasao je danas na biračkom mestu u Beogradskoj poslovnoj školi na Zvezdari.

Mali je bio prvi glasač na tom biračkom mestu.

07:30 - MARKO ĐURIĆ GLASAO U MZ CVETNI TRG

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić glasao je u Mesnoj zajednici Cvetni trg u Beogradu, na biračkom mestu broj 11.


Foto: Tanjug

07:37 - PROCEDURA GLASANjA

PROCEDURA GLASANjA

Građanima će biti obeležen prst sprejom od specijalnog nerastvorljivog UV mastila, vidljivog pod posebnom svetlošću UV lampe, a onima koji se u momentu zatvaranja biračkih mesta, u 20 sati zateknu na biralištima, biće omogućeno da glasaju.

Glasački listić štampan je na papiru boje PANTONE 5315U, led siva, dok je kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije štampan na papiru boje PANTONE 691U, odnosno prljavo roze boje.

Štampanje obrazaca za izbor narodnih poslanika je u 33 varijante na 12 različitih jezika, u zavisnosti od opština.

07:42 - LOKALNI IZBORI

LOKALNI IZBORI

U Srbiji se danas održavaju redovni izbori za odbornike opštinskih skupština, izuzev u opštinama u kojima odbornicima nije istekao mandat, kao i u svih 17 beogradskih opština.

Odluka o raspisivanju lokalnih izbora ne važi za gradove Beograd i Zaječar, niti za izbor odbornika skupština opština Aranđelovac, Bor, Vrbas, Kovin, Kosjerić, Lučani, Majdanpek, Negotin, Medveđa, Mionica, Odžaci i Pećinci, jer su u tim mestima održani vanredni lokalni izbori u periodu od 2013. do 2015. godine.

Odbornici se biraju na četiri godine.

08:05 - OTVORENA BIRAČKA MESTA NA KOSOVU

OTVORENA BIRAČKA MESTA NA KOSOVU

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji jutros su otvorena biračka mesta, a glasa se na 21 lokaciji na 90 biračkih mesta.

Na ulicama je pojačano prisustvo pripadnika KPS-a koji će nakon završetka izbornog procesa biti uključeni u pratnju izbornog materijala i glasačkih listića koje će OEBS transportovati za Rašku i Vranje.

Na svakom biračkom mestu nalaze se po tri člana biračkog odbora koji su danas tu ispred OEBS-a a koje je imenovala Republička izborna komisija ispred stranaka koje učestvuju na izborima.

OEBS je u pratnji kosovske policije rano jutros dostavio birački materijal na 90 biračkih mesta koliko je ukupno otvoreno na teritoriji KiM.

Pravo glasa na KiM ima ukupno 106.094 birača.

08:08 - VESIĆ GLASAO U TREĆOJ BEOGRADSKOJ GIMNAZIJI

VESIĆ GLASAO U TREĆOJ BEOGRADSKOJ GIMNAZIJI

Gradski menadžer Goran Vesić glasao je jutros u 7.30 na biračkom mestu u Trećoj beogradskoj gimnaziji.

08:17 - GLASALA MAJA GOJKOVIĆ

GLASALA MAJA GOJKOVIĆ

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojović glasala je u Novom Sadu.

08:22 - PAVIĆEVIĆ: BIRAČKA MESTA NA TERITORIJI KIM OTVORENA BEZ PROBLEMA

PAVIĆEVIĆ: BIRAČKA MESTA NA TERITORIJI KIM OTVORENA BEZ PROBLEMA

Oficir za vezu Vlade Srbije u Prištini Dejan Pavićević izjavio danas da su biračka mesta na celoj teritoriji Kosova i Metohije jutros otvorena normalno, kao i u ostalim delovima Republike Srbije, bez ikakvih problema.

Pavićević je prisustvovao otvaranju biračkog mesta u srednjoj tehničkoj školi Mihajlo Petrović Alas u Kosovskoj Mitrovici, gde na 11 biračkih mesta pravo glasa ima 15.137 birača, preneo je Radio Kontakt Plus.

08:27 - ĐURĐEVIĆ: IZBORI DO SADA PROTIČU BEZ NEPRAVILNOSTI

ĐURĐEVIĆ: IZBORI DO SADA PROTIČU BEZ NEPRAVILNOSTI

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Dejan Đurđević izjavio je jutros da glasanje na svim biračkim mestima u Srbiji protiče regularno i da do sada RIK-u nisu prijavljene nepravilnosti.

Đurđević je za RTS rekao da su i na Kosovu i Metohiji otvorena sva glasačka mesta i da glasanje protiče u najboljem redu.

On je kazao i da je završeno glasanje u SAD, Velikoj Britaniji i Kanadi i da je sve protekli u najboljem redu, a da se rezultati sa tih mesta ne smeju saopštavati, dok se danas u 20 časova ne zatvore biračka mesta.

Đurđević je dodao da će glasačko mesto koje je trebalo da bude u OŠ "Ivo Lola Ribar" u Begaljici u opštini Grocka koja je sinoć izgorela, premešteno u zgradu 20 metara od škole.

08:30 - GLASAO MINISTAR UNUTRAŠNjIH POSLOVA NEBOJŠA STEFANOVIĆ

GLASAO MINISTAR UNUTRAŠNjIH POSLOVA NEBOJŠA STEFANOVIĆ

Ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović glasao je danas na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Borislav Pekić" na Bežanijskoj kosi u Beogradu.

Stefanović je došao na glasanje sa suprugom Anom Stefanović.

08:31 - GLASAO MINISTAR PRAVDE NIKOLA SELAKOVIĆ

Ministar pravde i potpredsednik Srpske napredne stranke Nikola Selaković glasao je danas na biračkom mestu u beogradskoj opštini Vračar.Foto : Tanjug

08:47 - OTVORENA BIRAČKA MESTA U NOVOM PAZARU, TUTINU I SJENICI

Većina biračkih mesta u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu otvorena je jutros na vreme, a glasanje se odvija bez većih problema, rečeno je danas u Radnim telima i Opštinskim izbornim komisijama.

Koordinator ovog tela za sprovođenje parlamentarnih izbora u Novom Pazaru Ahmedin Binjoš rekao je da na pojedinim mestima ima tehničkih problema koju se rešavaju.

Predsednica Opštinske izborne komisije u Tutinu Adisa Halilović rekla je da u toj opštini još nisu otvorena dva gradska biračka mesta, zbog neadekvatnosti prostorija.

"Došlo je do toga da su dve biračke prostorije male da prime sve izborne posmatrače, ali verujem da ćemo ubrzo naći adekvatnu zamenu za njih i da će i ta dva mesta početi da rade", rekla je Adisa Halilović Beti.

Na teritoriji Novog Pazara, Tutina, Sjenice i Raške pravo glasa ima 161.501 osoba, a glasa se na 276 biračkih mesta.

U Novom Pazaru je u birački spisak upisano 84.010 žitelja koji glasaju na 96 izbornih mesta.

Pravo glasa u Tutinu ima 30.385 osoba, a na teritoriji te opštine je otvoreno 61 biračko mesto.

Po podacima izborne komisije u Sjenici je u birački spisak upisano 26.589 osoba i oni će glasati na 71 biračkom mestu.

Na izborima u Raškoj 20.517 žitelja glasa na 48 mesta.

08:52 - ŠABOVIĆ: GLASANjE NA KIM PROTIČE BEZ PROBLEMA

Portparol misije OEBS na Kosovu Senad Šabović rekao je da glasanje na KiM protiče bez problema na svih 90 biračkih mesta, u pet izbornih centara, odnosno na 21 lokaciji.

On je rekao da su birališta otvorena na vreme.

Vladica Jovanović iz Izbornog štaba opština Priština, izmeštenog u Gračanicu, rekao je da tu pravo glasa ima 11.409 birača koji glasaju na devet biračkih mesta u izbornom centru u Gračanici i Lapljem selu.

08:56 - U POMORAVSKOM OKRUGU SVA BIRAČKA MESTA OTVORENA NA VREME I BEZ PROBLEMA

U svih šest gradova Pomoravskog okruga sva biračka mesta otvorena su na vreme, u sedam časova, i izbori protiču bez problema, potvrdili su predsednici gradskih i opštinskih izbornih komisija.

U Jagodini na 91 biračkom mestu glasa 64.604 birača, u Ćupriji na 31 biračkom mestu glasa 29.980 birača, u Paraćinu na 55 mesta glasa 50.019 birača.

U Svilajncu pravo glasa ima 25.154 birača na 30 biračkih mesta, u Despotovcu 23.595 na 44 biračka mesta i u Rekovcu je u birački spisak upisano 9.680 birača koji danas glasaju na 36 biračkih mesta.

09:00 - GLASAO MINISTAR SPOLjNIH POSLOVA IVICA DAČIĆ

Ministar spoljnih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić glasao je danas na biračkom mestu u beogradskom naselju Dedinje.

Dačić je na glasanje došao sa suprugom Sanjom Dačić i sinom.


Foto: Milena Anđela

09:05 - NIŠ: MANjI BROJ BIRAČKIH MESTA OTVOREN SA ZAKAŠNjENjEM

Sva biračka mesta u Nišu jutros su otvorena, ali je na manjem broju mesta zbog organizacionih problema bilo kašnjenja, te će ta biračka mesta biti otvorena duže nego ostala, izjavila je predsednica Gradske izborne komisije Jelena Žarić Kovačević.

"Pojedini birački odbori nisu se najbolje snašli sa organizacijom birališta i velikim brojem glasačkih listića, tako da su s manjim zakašnjem krenuli da rade", izjavila je predsednica.

Ona je navela da će biračka mesta na kojima je bilo kašnjenja, večeras biti otvorena onoliko minuta duže koliko je kasnilo otvaranje.

Jelena Žarić Kovačević je istakla da izbori za sada protiču bez ikakvih neregularnosti.

Na području grada Niša su 174 biračka mesta, a pravo glasa ima 233.647 građana.

09:21 - GLASAO NENAD POPOVIĆ

GLASAO NENAD POPOVIĆ

Predsednik Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović glasao je na biračkom mestu u Privrednoj komori Srbije.

09:25 - GLASAO ČEDOMIR JOVANOVIĆ

GLASAO ČEDOMIR JOVANOVIĆ

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović glasao je jutros oko 9 sati na Novom Beogradu, u Bulevaru Zorana Đinđića 44, na biračkom mestu broj 5 u Mesnoj zajednici "Ušće".

09:25 - JADRANKA JOKSIMOVIĆ GLASALA NA BANjICI

Ministarka zadužena za evropske integracije i funkcionerka Srpske napredne stranke Jadranka Joksimović glasala je danas na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Bora Stanković" na Banjici.

Jadranka Joksimović je na biralište došla sa majkom i bratom.


Foto: Tanjug

09:27 - RIK: IZBORI PROTIČU U NAJBOLjEM REDU

Glasanje na vanrednim republičkim izborima, redovnim izborima za Skupštinu Vojvodine i lokalnim izborima, za sada, protiče u najboljem redu i nema prijavljenih nepravilnosti, izjavio je u danas predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Dejan Đurđević.

On je na konferenciji za novinare RIK, prvoj posle otvaranja birališta, podsetio da se glasa na 8.377 biračkih mesta i da pravo glasa ima 6.739.441 birač.

U 11.00 časova ćemo objaviti prve podatke o izlaznosti, najavio je Đurđević i ponovio da građani na biračko mesto ne moraju da donesu poziv za glasanje, ali da moraju da pokažu neki identifikacioni dokument, ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.

On je napomenuo da je u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji, zbog vremenske razlike, glasanje održano u subotu, ali da se rezultati ne mogu objavljivati dok se u 20 časova danas ne završe izbori.

Đurđević je naveo i da osobe sa invaliditetom na biračko mesto mogu da dođu uz nečiju pomoć, kao i da bi birači koji, zbog bolesti, ne mogu da izađu na glasanje trebalo do 11 časova da se jave na svoje biračko mesto da bi tročlana komisija došla kod njih radi glasanja.


Foto: Nikola Fifić

09:35 - POKRAJINSKA IZBORNA KOMISIJA: BIRAČKA MESTA OTVORENA NA VREME

Sva biračka mesta u Vojvodini otvorena su jutros u 7.00, uz male tehničke probleme, izjavila je članica Pokrajinske izborne komisije (PIK) Jelena Zlojutro.

"Sva biračka mesta u Vojvodini otvorena su na vreme u svim okruzima uz male tehničke probleme koje smo rešili u hodu, tako da se glasanje za sada neometano obavlja na svim biračkim mestima", kazala je novinarima Jelena Zlojutro.

Predsednik Gradske izborne komisije u Novom Sadu Slobodan Milošević rekao je da su u glavnom gradu Vojvodine otvorena sva biračka mesta.

"Do nas nije stiglo ništa o nepravilnostima, sve protiče u redu", rekao je Milošević.


Foto: Nikola Fifić

09:40 - VULIN GLASAO NA VIDIKOVCU

VULIN GLASAO NA VIDIKOVCU

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin glasao je danas na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Branko Ćopić" na Vidikovcu.

Vulin je na glasanje došao sa suprugom.

10:07 - IZBORI U PIROTSKOM OKRUGU TEKU BEZ PROBLEMA

U sve četiri opštine Pirotskog okruga biračka mesta jutros su otvorena na vreme i izbori se odvijaju bez problema, rečeno je u opštinskim izbornim komisijama.

U opštini Pirot upisano je 49.126 birača.

U Dimitrovgradu je upisano 8.770 birača, u Beloj Palanci 9.679 i u Babušnici 10.223.

10:10 - CESID: DO 9 SATI GLASALO 5,2 ODSTO GRAĐANA

Cesid je saopštio prve rezultate izlaznosti na izbore: Centralna Srbija - 5,1%; Beograd - 4.2 %; Vojvodina - 6.6%.

Prema podacima CeSID-a do 9 sati je na izborima glasalo 5,2 odsto upisanih birača.


Foto: Tanjug

10:15 - GLASALA PREDSEDNICA DSS SANDA RAŠKOVIĆ IVIĆ

GLASALA PREDSEDNICA DSS SANDA RAŠKOVIĆ IVIĆ

Predsednica Demokratske stranke Srbije (DSS) Sanda Rašković Ivić glasala je danas oko 10 časova na biračkom mestu u opštini Palilula.

Ona je glasala na glasačkom mestu u prostorijama Skupštine grada u ulici 27. marta u Beogradu.

Predsednica DSS došla je na glasanje sa suprugom Aleksandrom Ivićem i sinom.

10:20 - BORIS TADIĆ GLASAO U OPŠTINI STARI GRAD

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić glasao je danas na biračkom mestu u beogradskoj opštini Stari grad.


Foto: Igor Marinković

10:35 - PIK: DO 10 ČASOVA GLASALO 12,22 ODSTO GRAĐANA

Pokrajinska izborna komisija (PIK): Do 10 časova glasalo 12,22 odsto građana. U Novom Sadu na birališta izašlo 5,6 odsto građana, a najveća izlaznost zabeležena u Opovu i Titelu.


Foto: Aleksa stanković

10:39 - IZLAZNOST PRIBLIŽNA ONOJ IZ 2014. GODINE

Izlaznost do devet sati približna je onoj na izborima 2014. godine, saopštio je Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).Foto: Petar Milošević

10:45 - IZLAZNOST DO 10 SATI 8,85 ODSTO

Na parlamentarnim izborima u Srbiji do 10 časova je glasalo 8,85 odsto birača, saopštila je danas Republička izborna komisija (RIK).

Po podacima RIK-a, odziv birača u centralnoj Srbiji je 8,58 odsto, u Vojvodini 9,83 odsto, a u Beogradu 8,34 odsto.Foto: Petar Milošević

10:45 - U NOVOM PAZARU GLASALO 8,45, U TUTINU 6,6, U SJENICI 7,2 ODSTO

Do 10 časova u Novom Pazaru je glasalo 8,45 odsto upisanih birača, u Tutinu 6,6 odsto, a u Sjenici 7,2 odsto, rečeno je Radiju Sto plus u izbornim komisijama u tim mestima.

U Raški još nisu napravili presek stanja, a prve podatke o odzivu glasača imaće oko podneva.

Prilikom otvaranja glasačkim mesta bilo je manjih tehničkih problema, ali glasanje u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Raški protiče bez ikakvih poteškoća.

10:48 - POLICIJA REAGOVALA U RUMI

Na jednom biračkom mestu u Rumi policija je reagovala zbog problematičnog ponašanja pojedinca unutar biračkog mesta.

Kako je rečeno za RTV problem je otklonjen, a glasanje nije prekidano.

10:59 - GLASALA ZORANA MIHAJLOVIĆ

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i funkcionerka Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović glasala je danas na biračkom mestu u beogradskom naselju Dedinje.

Zorana Mihajlović je na glasanje došla sa suprugom Vladimirom Atancakovićem i sinom.


Foto: Tanjug

11:05 - GLASAO PREDSEDNIK SRBIJE TOMISLAV NIKOLIĆ

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić glasao je danas u Osnovnoj školi "Kralj Aleksandar Prvi" na Novom Beogradu.

Nikolić je na glasanje došao sa suprugom Dragicom.


Foto: Zoran Jovanović

11:15 - ALEKSANDAR ANTIĆ GLASAO U OPŠTINI ZVEZDARA

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije i ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić glasao je danas na biračkom mestu u beogradskoj opštini Zvezdara.

Antić je na glasanje došao sa sinom.


Foto: Tanjug

11:22 - ZATVORENO BIRAČKO MESTO 24 U VRANjU

Biračko mesto 24 u školi Dositej Obradoviću Vranju zatvoreno je zbog nepravilnosti. Naime, kako je za Novosti izjavio Goran Nikolić predsednik biračkog odbora na ovom mestu, jedan birač je primećen da je sa popunjenim listićem došao na biračko mesto i pokušao da iznese prazan. Obaveštena je policija, izborna komisija i OEBS.

(J.S.)


Foto: Jelena Stojković

11:24 - U NIŠU GLASANjE PROTIČE BEZ PROBLEMA

Glasanje na 174 biračkih mesta u Nišu protiče bez problema osim kašnjenja pri otvaranju birališta na nekoliko izbornih mesta. Jelena Žarić Kovačević, predsednica Gradske izborne komisije, kaže da je do 8 časova za republičku listu glasalo 7 posto od upisanih birača a za dve lokalne procenat više.

- Do kašnjenja od najviše 15 minuta došlo je članovi biračkih odbora nisu baš snašli sa izbornim materijalom. Trebalo im je više vremena da prebroje jer Nišlije imaju čak tri liste, republičku, gradsku i opštinsku. Sva kašnjenja su evidentirana i za toliko ćemo večeras produžiti glasanje na tim mestima - kaže predsednica GIK.

Za 61 odborničko mesto Skupštine Grada Niša bori se 579 kandidata raspoređenih na 14 izbornih lista a pravo glasa ima 233.647 Nišlija.


(D. A.)Foto: Daliborka A.

11:29 - DOJAVA O BOMBI NA BIRAČKOM MESTU NA VOŽDOVCU

Na biračkom mestu 81 na Voždovcu danas oko 10 sati dojavljeno je da je podmetnuta bomba, prenosi Blic.

- Policija je nakon izlaska na teren utvrdila da je dojava lažna - kaže predsednica izborne komisije u opštini Voždovac Bojana Radaković.

Ona dodaje da je nakon toga dogovoreno da je se glasanje neometano nastavi.

11:32 - GLASAO PREDSEDNIK NOVE STRANKE ZORAN ŽIVKOVIĆ

Predsednik Nove stranke Zoran Živković glasao je danas na biračkom mestu na Stomatološkom fakultetu u Beogradu.

Živković je na glasanje došao sa suprugom Biserkom i decom.


Foto:Facebook

11:34 - U ŠAPCU DO 11 ČASOVA IZLAZNOST 15 ODSTO

Do 11 časova u Šapcu je na birališta izašlo 15 posto građana ili 15.600. Glasa se na 100 birališta, a još jedno je u ovdašnjem zatvoru. Birači se opredeljuju između 11 lista, na kojima je 506 kandidata za 69 odborničkih mesta u šabačkom lokalnom parlamentu.

(A.D.)


Foto: Aleksandra Delić

11:39 - ŠEŠELj GLASAO U BATAJNICI

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj glasao je u 10 sati na biračkom mestu 96 u Osnovnoj školi Svetislav Golubović Mitraljeta u Batajnici.

Šešelj je na glasanje došao u društvu supruge i sina.


F
oto: Aleksa Stanković

11:49 - GLASALI LjAJIĆ, UGLjANIN I ZUKORLIĆ

Lideri Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), Sulejman Ugljanin i Rasim Ljajić, kao i nosilac liste Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) Sandžaka Muamer Zukorlić glasali su jutros u Novom Pazaru.

Foto: Tanjug

Ugljanin je glasao jutros u 9.00 na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Desanka Maksimović". Ugljanin je na glasanje došao sa suprugom.

Lider SDPS i osnivač Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić glasao je u 10.00 u prostorijama Mesne zajednice Hadžet.

Foto: Tanjug

Zukorlić je glasao u 10.30 na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Jovan Jovanović Zmaj". On se na glasanju pojavio sa suprugom i ćerkom.

Foto: Tanjug

11:55 - NAJVEĆA IZLAZNOST U TRSTENIKU I VARVARINU

OKO 10 posto upisanog biračkog tela u opštinama Trstenik i Varvarin glasalo je do 10 sati, dok je u opštini Aleksandrovac 8,45 posto glasača ispunilo svoju građansku dužnost. Kruševljani na osnovu sedam obrađenih biračkih mesta za sada beleže najmanju izlaznost, 8,03 posto.

- Sva biračka mesta, njih 132 otvorena u Kruševcu na vreme, a izbore posmatra oko 800 članova stalnog sastava i oko 5.000 članova proširenog sastava komisija – iznosi za „Novosti“ Dragoljub Arsić, predsednik Gradske izborne komisije Kruševac. - U jedinstvenu biračku listu upisano je 109.883 glasača i nadamo se da će građani ispoštovati svoju obavezu u većem broju.

Arsić navodi da su preko predsednika biračkih odbora i predstavnika stranaka proveravali informacije da li je došlo do problema sa tzv.“popunjenim“ glasačkim listićima na više biračkih mesta, te da je čak na nekim mestima prekidano glasanje, ali da se ispostavilo da je u pitanju dezinformacija. Zvaničnih žalbi o neregularnosti predsednici biračkih odbora nisu podnosili.

Kako saznajemo, proveravala se informacija o navodnom kruženju vozila u blizini nekih biračkih mesta. U Gradskoj izbornoj komisiji navode da predsednik biračkog odbora vodi računa o dešavanjima na samom glasačkom mestu i u opsegu do 50 metara,

U Rasinskom okrugu upisano je 208.692 birača, najviše u Kruševcu 109.883, potom u Trsteniku 37.363 i u Aleksandrovcu 23.273,dok je u Varvarinu registrovano 16.197, a u Brusu 14.179. Najmanje upisanih birača je u Ćićevcu – 7.807.

(S. Babović)

Foto:Sofija Babović

12:02 - OEBS: DO 10 SATI NA KOSOVU GLASALO 7,4 ODSTO GLASAČA

OEBS: DO 10 SATI NA KOSOVU GLASALO 7,4 ODSTO GLASAČA

Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) je saopštila da je do 10 časova na svim biračkim mestima na Kosovu za parlamentarne izbore u Srbiji glasalo 7.925 glasača, odnosno 7,4 odsto ukupnog broja upisanih glasača.

12:10 - GLASAO LIDER SNS ALEKSANDAR VUČIĆ

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić glasao je danas, nešto posle 12 sati, na biračkom mestu broj 27 u opštini Novi Beograd.

On je na glasanje došao sa ćerkom.

Foto: Aleksandar Stanković


Video/Montaža: Milutin Labudović

12:28 - GLASANjE U SARAJEVU I BANjALUCI

Biračka mesta za parlamentarne izbore u Srbiji jutros u 7 sati SU otvorena u Ambasadi Srbije u Sarajevu i Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci.

Za glasanje u Ambasadi Srbije u Sarajevu registrovano je 156 glasača, a izbori teku bez problema, izjavio je predsednik biračkog odbora Čedomir Labus, preneo je klix.ba.

Pravo glasa u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije u BiH imaju svi državljani Srbije koji su na osnovu prethodno podnetih prijava upisani u jedinstveni birački spisak i koje su o tome obavestili Ambasada u Sarajevu i Generalni konzulat u Banjaluci.

Biračka mesta u Ambasadi Srbije u Sarajevu i Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci otvorena su do 20 časova.


Foto: Miroslav Filipović

12:31 - PALMA GLASAO U KONČAREVU

Predsednik Jedinstvene Srbije (JS) i predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma glasao je danas u 10 časova u Končarevu.

Marković je glasao u prostorijama osnovne škole u Končarevu, svom rodnom selu.

Lider JS je došao na glasanje sa svojom dvanaestočlanom porodicom.Foto: Zorica Gligorijević

12:51 - DO PODNEVA U ŠAPCU GLASALO 22 ODSTO GRAĐANA

U Šapcu je do podneva glasalo oko 22 posto građana ili nešto više od 22.000 upisanih u birački spisak. Pravo glasa ima 104.165 građana, a Šapčani biraju između 11 lista na kojima je 506 kandidata za 69 odborničkim mesta u gradskoj skupštini.

Predsednik Izborne komisije u OŠ "Nata Jeličić" (MZ Kamičak), Radislav Pajić, kaže da je u prvim satima bio nešto slabiji odziv, verovatno zbog kišnog vremena, ali je ovo nadoknađeno od 10 i 11 časova. Sve protiče mirno i bez incidenata.

Predsednik Izborne komisije u MZ "Žika Popović", kaže da je biralište otvoreno na vreme, a građani su u ovoj, prigradskoj mesnoj zajednici, malo poranili u odnosu na stanovništvo u centru grada.

Građani nam javljaju da je na pojedinim biralištima, rano jutros bilo velike nervoze, jer je komisija pri brojanju ustanovila da nedostaje jedan listić. Ispostavilo se da su, ipak, svi listići na broju, a kašnjenje nije bilo duže od pet minuta.

Jedino što se u Šapcu, u dosadašnjem toku glasanja, može smatrati nepravilnošću jeste učestalo otkazivanje UV-lampi. Incidenata nema, a izbori se odvijaju u mirnoj atmosferi.

(A.D.)


Foto: Aleksandra Delić

12:53 - NA BIRALIŠTA I UZ POMOĆ ŠTAPA

Sva 91 biračka mesta u jagodinskoj opštini otvorena su na vreme i nije bilo prigovora, saznaju "Novosti" od Zorice Radivojše, predsednice Izborne komisije. Presek izlaznosti u 10 časova pokazao je da je od 64.604 osoba s pravom glasa građansku dužnost obavilo 10 posto građana koji će birati između devet izbornih lista i 31 odbornika.

Danica Kzmanović (88) iz Končareva jedna je od najstarijih meštana jagodinske opštine, koja kaže da izlazi na svake izbore iako se kreće pomoću štapa.

- Očekujem da nam bude bolje. Imamo crkvu, dom kulture, a ostalo je još da se završi škola - rekla je baka Kuzmanović.

(Z. G.)


Foto: Zorica Gligorijrvić

12:58 - GLASAO BOJAN PAJTIĆ

Predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić glasao je danas u Novom Sadu, u Mesnoj zajednici Prva vojvođanska brigada, na biračkom mestu 177.

On je na biralište, u Ulici Narodnih heroja 5, došao sa suprugom Vesnom i sinom.


Foto: Darko Dozet

12:59 - LIDER POKRETA DOSTA JE BILO SAŠA RADULOVIĆ GLASAO NA CERAKU

Predsednik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović glasao je danas na biračkom mestu u vrtiću "Cerak" u Beogradu.


Foto: Tanjug

13:04 - MILOŠ VUČEVIĆ GLASAO U NOVOM SADU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević glasao je jutros u 8 sati na biračkom mestu broj 189 u Ulici Bogdana Garabandina u Novom Sadu.

(Lj. P.)Foto: Darko Dozet

13:21 - BUJANOVAC: NEDOSTAJU LISTIĆI?

U bujanovačkom selu Spančevac, u kojem žive isključivo Srbi, nadostaju glasački listići, utvrđeno je pred početak izbornog procesa, rečeno je FoNetu u Izbornom štabu Grupe građana Stojanča Arsić- za bolji Bujanovac. Tamo su otišli predstavnici Republičke izborne komisije da utvrde o čemu se radi. Oni su, kažu nepravilnostii uredno prijavili.

13:30 - GLASAO BORKO STEFANOVIĆ

Lider Levice Srbije Borko Stefanović glasao je danas u 11 časova u Novom Sadu. Stefanović je glasao na biračkom mestu 162 u mesnoj zajednici Ostrvo, saopštila je Levica Srbije.

Foto: Tanjug

13:45 - PIROT: DO 11.00 ČASOVA IZAŠLO 15 ODSTO BIRAČA

Prema podacima Opštinske izborne komisije (OIK) Pirot, do 11.00 časova na birališta u ovoj opštini izašlo je 15 odsto upisanih birača. Prema podacima Izbornog štaba Koalicije za Pirot, do 12.00 časova odziv je 22,5 odsto, a prema podacima izbornog Štaba Srpske napredne stranke do 11.00 sati, izašlo je 18 odsto glasača. Prema podacima OIK Dimitrovgrad odziv do 10.00 časova je 17,40 odsto, dok je u Babušnici prema podacima OIK-a do 10.00 časova izašlo oko 11 odsto birača.

13:46 - KRKOBABIĆ GLASAO NA NOVOM BEOGRADU

Predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Milan Krkobabić glasao je danas na Novom Beogradu. Krkobabić je glasao na biračkom mestu 83 u Domu zdravlja Novi Beograd u Nehruovoj 53.

13:49 - ČANAK ČEKAO SAT DA GLASA

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine glasao je nešto posle 12 sati u Srednjoj školi "Dositej Obradović" u Suvoborskoj ulici 6 u Novom Sadu. Nenad Čanak je na biralište došao sa sinom, a u redu za glasanje čekao je skoro sat zbog velike gužve koja je bila na na biračkom mestu broj 197.

Foto: Darko Dozet

13:59 - SVETSKI MEDIJI O IZBORIMA: PUT KA EU ILI RUSIJI

Svetski mediji ocenjuju da će ishod današnjih izbora u Srbiji pokazati da li zemlja ostaje na putu ka Evropskoj uniji (EU) ili se okreće više prema Rusiji, kako to žele ultranacionalisti. Kompletan tekst pročitajte OVDE.

Foto: Nikola Fifić

14:20 - DS UKAZUJE NA NEPRAVILNOSTI U VOJVODINI

Pokrajinski odbor DS za Vojvodinu saopštio je da su na nekim biračkim mestima primećene nepravilnosti. Vojvođanske demokrate navode slučaj biračkog mesta 19 u Somboru, koje je na dan izbora premešteno na drugu lokaciju.

U Šidu na biračkom mestu 11 Višnjićevo je, kako dalje navode u DS, 100 listića manje, dok u odžacima, na biračkom mestu 97 u deronjama fali čak 90 glasačkih listića. U Baču u sekretara IOK u kancelariji pronađeno oko 100 glasačkih listića za pokrajinske izbore koji nedostaju na jednom biračkom mestu.

U Kovinu u MZ Deliblato biračko mesto 13, kako saopštavaju iz Pokrajinskog DS, članovi biračkih odbora tražili od birača da pokažu kako su glasali. U Malom Iđošu, na 18 biračkih mesta se razlikuje broj upisanih birača na biračkom psisku i broj primljenih glasačkih listića.

U Srbobranu i Subotici su, navode vojvođaske demokrate, građani iznosili zaokružene listiće sa biračkih mesta, dok je u MZ Mošorin kod Titela, jedno biračko mesto zatvoreno zbog tuče na biračkom mestu i fotografisanja glasačkih listića. U Bačkom Petrovcu na biračkim mestima su prisutni kandidati za dobornike što je zakonski zabranjeno. U Pančevu, kako dalje navode u PO DS, ispred birališta primećena osoba koja je imala spisak birača i evidentirala birače koji su izašli na glasanje. (Lj. P.)Foto: Darko Dozet

14:31 - DO 13 SATI NA BIRALIŠTA IZAŠLO 25,1 ODSTO GLASAČA

Do 13 sati na birališta u Srbiji izašlo je 25,1 odsto glasača, saopštila je CRTA, prenosi N1 televizija. Kako se navodi, statistička greška kreće se u rasponu od 0,7 odsto.

Posmatrači crte raspoređeni su na 450 biračkih mesta na osnovu slučajnog, reprezentativnog uzorka.

Foto: Nikola Fifić

14:41 - OEBS: NA KIM DO 14 ČASOVA GLASALO 23.484 BIRAČA ILI 21.86 ODSTO

Na Kosovu i Metohiji do 14 časova glasalo je 23.484 birača ili 21.86 odsto, saopštio je OEBS. Pravo glasa na srpskim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji ima 106. 094 birača.

14:50 - TREĆINA GRAĐANA GLASALA DO 14.00 SATI U SJENICI, TUTINU I NOVOM PAZARU

Na lokalnim i parlamentarnim izborima u Novom Pazaru danas do 14.00 časova pravo glasa iskoristilo je 27,5 odsto upisanih birača, u Tutinu 30 odsto, a u Sjednici 28,6 odsto birača, rečeno je u Radnim telima za sprovođenje parlamentarnih izbora i Opštinskim izbornim komisijama.

U Novom Pazaru je u birački spisak upisano 84.010 ljudi, a oni mogu da glasaju na 96 izbornih mesta. Pravo glasa u Tutinu ima 30.385 osoba, a na teritoriji te opštine je otvoreno 61 biračko mesto. Prema podacima izborne komisije u Sjenici u birački spisak upisano je 26.589 osoba i oni će glasati na 71 biračkom mestu.

14:59 - U ČAČKU GLASAO VELIMIR ILIĆ

Predsednik Nove Srbije i dosadašnji ministar za vanredne situacije Velimir Ilić glasao je danas na biračkom mestu u Osnovnoj školi Sveti Sava u čačanskom naselju Atenica. Ilić je na biračko mesto došao sa suprugom Goricom, sinom, ćerkom i dve unuke.

Foto: V.Ilić

15:06 - RIK: DO 14 ČASOVA GLASALO 28,89 GRAĐANA

Republička izborna komisija saopštila je danas da je do 14.00 časova na birališta u Srbiji izašlo 28,89 odsto upisanih birača, što je neznatno više nego na izborima pre dve godine, kada je do tog perioda glasalo 28,37 odsto birača.

Prema podacima koje je na konferenciji za novinare izneo direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević najveći odziv bio je u centralnoj Srbiji gde je do 14.00 glasalo 28,96 odsto birača. U Vojvodini je na birališta izašlo 28,69 odsto upisanih birača, dok je u Beogradu odziv bio 28,49 odsto upisanih u birački spisak.

Foto: Darko Dozet

15:16 - IZLAZNOST NA IZBORIMA U VRANjU 33,7 A U SURDULICI 50,3 ODSTO

Izlaznost na izborima u Vranju do 14 sati je 33,7 posto. Nakon zatvaranja biračkog mesta broj 24 u školi „Dositej Obradović“, nema većih problema u odvijanju izbora. Zanimljivo je da je, prema podacima opštinske izborne komisije u Surdulici, izlaznost čak 50,3 procenata. (J.S.)


Foto: Jelena Stojković

15:17 - PIK: U VOJVODINI DO 14 ČASOVA NA BIRAČKA MESTA IZAŠLO 29,54 ODSTO GRAĐANA

Na biralištima u Vojvodini do 14.00 sati glasalo je 29,54 odsto birača, što je za oko četiri odsto više u odnosu na izbore iz 2012. godine, saopštila je danas predstavnica Pokrajinske izborne komisije Jelena Zlojutro. Najviši odziv zabeležen je u Novoj Crnji 44,11 odsto, a najmanji u Kanjiži 18 odsto, kazala je Zlojutro na konferenciji za novinare.

Po okruzima je najviši odziv birača zabeležen u Južnobačkom 34,71 odsto, dok je u Novom Sadu glasalo 25,5 odsto glasača. Najmanji odziv je u Severnobanatskom okrugu 22,26 odsto, u Zapadnobačkom okrugu 28,82 odsto, u Sremskom 31,78 odsto, u Severnobačkom 27,58, u Južnobanatskom 27,89 i u Srednjobanatskom okrugu 34,51 odsto.

Kako je rečeno u PIK-u, 2012. godine u ovo vreme odziv je bio 25,9 odsto.

Foto:Darko Dozet

15:27 - KRAGUJEVAC: ODZIV 29,96 ODSTO

Prema podacima Gradske izborne komisije (GIK) na birališta u Kragujevcu do 14 časova izašlo je 29,96 odsto od ukupno upisanih 154. 277 birača sa pravom glasa. Na 168 biračkih mesta na području grada Kragujevca na lokalnim izborima učestvuje 15 izbornih lista sa ukupno 898 kandidata za odbornike Skupštine grada koja imaa 87 odborničkih mesta.

Foto: Zoran Jovanović

15:35 - CESID: ODZIV 29,7 ODSTO DO 14,00 ČASOVA

Prema podacima Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), do 14 sati je na izborima glasalo 29,7 odsto upisanih birača. Odziv do 14,00 sati na izborima 2014. godine bila je 27,7 odsto birača.

Programski direktor CeSID Đorđe Vuković kaže da je odziv ove godine manji nego 2014. Po preseku urađenom u 9 sati koji je pokazivao da je na glasanje izašlo 5,2 odsto glasača, i podataka RIK odziv od 8,85 odsto, zaključuje se da je odziv manji nego 2014.


Foto: Tanjug

15:43 - SREMSKA MITROVICA: BEZ NEPRAVILNOSTI

Do 14 časova na području grada Sremska Mitrovica, izašlo je 23,706 upisanih glasača, od ukupno 70, 573 sa pravom glasa, odnosno 33, 59%.

Kako kaže za Novosti Zoran Levajac, predsednik Gradske izborne komisije, na području grada otvoreno je 57 biračkih mesta, na kojima građani, pored glasanja za republički i pokrajinski parlament, glasaju i za odbornike Skupštine grada. Od 9 proglašenih izbornih lista, sa 402 kandidata, građani se izjašnjavaju o novom Skupštinskom sazivu, koji čine 61 odbornik.

-Izbori protiču regularno , i do sada nema nikakvih nepravilnosti- naglašava Levajac. (S. K.)


Foto: Milena Anđela

15:50 - NIŠ: IZLAZNOST DO 14 ČASOVA 27, 7 ODSTO

Prema podacima Gradske izborne komisije u Nišu je do 14 časova glasalo 27, 7 posto upisanih birača. Prema rečima predsednice GIK Jelene Žarić Kovačević to je tek neznatno više nego na poslednjih izborima.

Ona je navela da osim kašnjenja prilikom otvaranja pojedinih biračkih mesta drugih nepravilnosti u prvom delu dana tokom glasanja nije bilo.

Saznajemo da je na jednom biračkom mestu u osnovnoj školi u Sićevu oko 13 časova intervenisala ekipa hitne pomoći jer je pozlilo jednom članu biračkog odbora. (D. A.)


Foto: Daliborka A.

15:56 - ŠABAC: DO 15 ČASOVA GLASALO 38 ODSTO GRAĐANA

ŠABAC - Prema podacima Gradske izborne komisije, na birališta u Šapcu je do 14 časova izašlo 34 posto birača. Informacije iz stranačkih izbornih štabova, do kojih smo uspeli da dođemo su da je do 15 časova (sat kasnije), ovaj procenat već premašio 38 posto. Izbori se odvijaju u mirnoj atmosferi i do 15 časova nije bilo nikakvih incidenata. (A. D.)


Foto: Aleksandra Delić

16:03 - JAGODINA: IZLAZNOST VEĆA ZA TRI ODSTO

Prema podacima sa pet biračkih mesta u jagodinskoj opštini, izlaznost iznosi od 20 do 38 odsto, što je 3 odsto više nego na prošlim lokalnim izborima, izjavila je za "Novosti" Zorica Radivojša, predsednica Gradske izborne komisije. Jagodinci, 64.604 s pravom glasa, građansku dužnost mogu da obave na 91 biračko mesto kako bi izabrali između devet izbornih lista i 31 odbornika za lokalni parlament. (Z. G.)


Foto: Zoran Jovanović

16:21 - GLASAO BOŠKO OBRADOVIĆ

Predsednik Dveri Boško Obradović glasao je danas na biračkom mestu u Vatrogasnom domu u čačanskom naselju Alvadžinica.

Obradović je na glasanje došao sa sinom.

16:45 - DO 14.00 U ČAČKU, LUČANIMA I GORNjEM MILANOVCU GLASALO OKO 28 ODSTO

Do 14.00 sati u Čačku i Lučanima glasalo je 28 odsto upisanih birača, dok je u Gornjem Milanovcu odziv bio 28,4 odsto, rečeno je u Gradskim izbornim komisijama (GIK) u tim gradovima. Biračka mesta na području Čačka su otvorena na vreme i glasanje se odvija bez problema, rečeno je agenciji Beta.


Foto: Petar Milošević

17:04 - CESID: MOŽE SE OČEKIVATI IZLAZNOST VEĆA OD 55 ODSTO

Na osnovu dosadašnjih podataka, može se očekivati da će izlaznost na izbore biti veća od 55 odsto, izjavio je Bojan Klačar iz CeSID-a.

"Nezahvalno je prognozirati, ali kako stvari sada stoje, gotovo je izvesno da ćemo imati veću izlaznost nego 2014. godine kada je ona bila oko 53 odsto. Sada možemo da očekujemo izlaznost koja će biti veća i od 55 odsto", rekao je on za B92.

Izlaznost do 14 sati na izborima bila je 29,7 odsto, a iz CeSida kažu da je tokom dana došlo do promene trendova u izlaznosti po regionima. U regionu Centralne Srbije izlaznost do 14 sati bila je 31, 5 odsto, zatim sledi Vojvodina gde je izlaznost 29, 3 odsto, dok je u Beogradu i dalje najmanja izlaznost od 26, 5 odsto.

Klačar je naveo da nisu zabeleženi veći incidenti i nepravilnosti i da je dan relativno miran.


Foto: Nikola Fifić

17:20 - U RUMI DO 16 ČASOVA GLASALO MANjE OD 40 ODSTO GLASAČA

RUMA- Od ukupno 47,293 upisana glasača na području rumske opštine, do 16 časova, na birališta izašlo je 37,08 odsto, kažu u Opštinskoj izbornoj komisiji. Pored glasanja za republički i pokrajinski parlament, građani Rume mogu glasati za jednu od deset proglašenih izbornih lista, na kojima se nalaze kandidati za odbornike u Skupštini opštine.

Rumljani biraju novi lokalni saziv, koji u ovoj sremskoj varošici broji 43 odbornika. (S. K.)


Foto: Smiljka Kostić

17:33 - JABLANIČKI OKRUG: IZLAZNOST DO 38 ODSTO

Prema podacima sa osam biračkih mesta koja su određena kao reprezentativni uzorak na području Leskovca je do 14 časova glasalo 29,15 odsto od ukupno 121.107 upisanih birača. Izlaznost u 10 časova iznosila je 9,2 odsto. Nadležni u Gradskoj izbornoj komisiji i radnom telu za praćenje parlamentarnih izbora kažu da se glasanje na 195 biračkih mesta odvija bez problema i da za sada nije bilo primedbi koje mogu da naruše tok izbornog procesa. Međutim, nekoliko opozicionih partija je upozorilo da se birači potkupljuju ispred biračkih mesta. načkih aktivista koji ispred biračkih mesta upućuju građane kako da glasaju.

U Vlasotincu je do 14 časova svoje biračko pravo iskoristilo 35 odsto birača, a u ovoj opštini je, prema preseku koji je napravljen četiri sata ranije, na birališta izašlo 14 odsto punoletnih građana.

U ostalim opštinama Jablaničkog okruga procenat građana koji su do 14 časova izašli na birališta kreće se od 34 do 38 odsto. (I. M.)


Foto: Nikola Fifić

17:43 - NEGOTIN: PLAĆANjE GLASOVA, NAKNADNI UPIS, INTERVENISALA POLICIJA!

NEGOTIN – Na biračkom mestu u Samarinovcu kod Negotina jutros je morala da interveniše policija, jer je jedna od članica biračkog odbora, u međuvremenu izbrisana sa spiska, uporno zahtevala da obavi svoju dužnost. Tek uz intervenciju policije birački odbor je nastavio sa radom - bez nje.

Na biračkom mestu Negotin 16 u birački spisak naknadno je upisan jedan građanin i to na sam dan izbora, izjavila je Radmila Gerov, kandidatkinja za narodnog poslanika i lider negotinskog LDP.

Foto S.M.Jovanović

U Radnom telu Republičke izborne komisije u opštini Negotin ističu da za sada, osim slučaja u Samarinovcu, nemaju prijavljen ni jedan drugi incident ili nepravilnost. Mnogi Negotinci, međutim, na društvenim mrežama komentarišu brojne nepravilnosti od dovođenja glasača na birališta, pojačane aktivnosti ispred biračkih mesta koji navodno beleže ko glasa, pa do toga, kako je na Tviteru objavio jedan tviteraš, da je izvesna gospođa u Kobišnici meštanima plaćala glasove, ali se povukla čim je čula da su na biračkom mestu strani posmatrači. (S. M. J.)

17:55 - JAGODINA: UHAPŠEN ZBOG RAZBIJANjA GLASAČKIH KUTIJA

ČLAN izborne komisije u selu Ribnik kod Jagodine uhapšen je zbog sumnje da je razbio dve glasačke kutije na biračkom mestu. Određeno mu je zadržavanje do 48 sati. Na teret mu se stavlja kršenje Zakona o izboru narodnih poslanika. Kako nezvaničo saznaju "Novosti", pedesetogodišnji muškarac imao je 2,6 promila alkohola u krvi.

18:07 - CESID: DO 17 ČASOVA GLASALO 43,5 ODSTO GRAĐANA

Prema podacima CeSID ukupna izlaznost na izborima do 17 časova je 43,5 odsto. U Beogradu je izlaznost bila 39,5 odsto, u Vojvodini 42,8, u Centralnoj Srbiji 45,9.

18:10 - SMEDEREVO: DO 17 ČASOVA IZLAZNOST 38 ODSTO

U Smederevu do 17 časova izlaznost na birališta je 38 odsto. U Gradskoj izbornoj komisiji tvrde da nije bilo većih nepravilnosti. Nezvanično, tokom dana bilo je više prijava i pritužbi zbog lobiranja od strane stranačkih aktivista u blizini biračkih mesta. Takođe, na pojedinim birakim mestima u gradu kasnila su rešenja o imenovanju članova biračkih odbora.
Foto N.Živanović

18:21 - LOZNICA: DO 14 ČASOVA IZAŠLO 37 ODSTO

Na 90 birališta za lokalne i republičke izbore u lozničkom kraju, do 14 časova, izašlo je 37 odsto od 74.642 upisanih birača, saopšteno nam je, u 18 časova, iz Gradske izborne komisije, gde, u 18 časova, nisu imali procenat izlaznosti za preiod posle 14 časova!?

Glasanje na svim biralištima protiče bez problema. (V. M.)

Foto V.Mitrić

18:26 - STARA PAZOVA: IZLAZNOST BLIZU POLOVINE

Na području Stare Pazove, od ukupno 55, 860 upisanih glasača, do 18 časova, na birališta izašlo je 47 odsto, kaže za Novosti, Miodrag Vuksan, predsednik Opštinske izborne komisije, u Staroj Pazovi. Građani sa područja ove opštine, na 48 biračkih mesta, od deset proglašenih izbornih lista, glasaju i za odbornike u Skupštinskom sazivu, koji broji 48 odbornika.

-Nema uočenih nepravilnosti, izbori se odvijaju regularno i nadamo se da će i ostati do zatvaranja biračkih mesta- dodaje Vuksan. (S. K.)

18:36 - ČAČAK: EKIPI TV TELEMARK NIJE DOZVOLjENO SNIMANjE

Ekipi čačanske regionalne televizije Telemark danas nije bilo dozvoljeno da snimi tok glasanja na biračkom mestu u selu Zablaće kod Čačka.

Glavna urednica Telemarka Ivana Subotić rekla je agenciji Beta da je predsednik biračkog odbora u Zablaću, u parohijskom domu gde se odvija glasanje, fizički sprečio ekipu da snimi tok glasanja na tom biračkom odboru i izbacio ih iz prostorije.

Prema njenim , ekipe Telemarka nisu imali neprijatnosti na drugim biračkim mestima u Čačku.

18:38 - ŠABAC: IZLAZNOST IZNAD SVIH OČEKIVANjA

ŠABAC - Izlaznost na izborima u Šapcu premašila je sva očekivanja, a u 18 časova, prema informacijama iz stranačkih štabova dostigla je 54 posto. Procene su da do kraja dana, može glasati čak 65 posto Šapčana, što nije skoro zabeleženo u gradu na Savi.

Ispred birališta, primetno je, građane sačekuju stranački aktivisti i upućuju ih koji broj da zaokruže. Pometnju unosi to što lokalna lista redosledom ne prati republičku. (A. D.)

Foto A. Delić

18:40 - IRIG: VIŠE OD POLOVINE VEĆ GLASALO

IRIG- U najmanjoj sremskoj opštini po broju upisanih glasača, Irigu sa 9,524, do 18 časova na birališta je izašlo 52, 86 odsto. Kako kaže Olivera Filipović- Protić, predsednica opštinske izborne komisije, izbori se odvijaju regularno, bez nepravilnosti, na svih 14 biračkih mesta, koliko ima na teritoriji ove opštine.

Opština Irig, koja je sa najvećim brojem proglašenih izbornih lista za lokalne izbore, u trci se nalazi 11 političkih partija i Grupa građana, čiji kandidati pokušaće da uđu u Skupštinski saziv, koji broji 20 odborničkih mesta. (S. K.)

18:50 - NEGOTIN: DO 18 SATI GLASALO 38,4 ODSTO

U opštini Negotin, prema podacima izbornih štabova, do 18 sati glasalo je 38,4 odsto birača.

Pravo da glasa na jednom od 72 biračka mesta u Negotinu i 38 krajinskih sela, ima 40.093 birača, od kojih 15.948 u Negotinu i 24.045 u selima.(S.M.J.)

Foto D.Dozet

18:53 - PČINjSKI OKRUG: SURDULICA REKORDER SA SKORO 70 ODSTO IZLAZNOSTI

Vranje – Prema podacima gradske izborne komisije za 17 sati u Vranju je na birališta izašlo 55,7 posto birača, dok je u Trgovištu glasalo 62,5 procenata.

Do 18 sati u Vladičinom Hanu prema podacima opštinske izborne komisije glasalo je 61,6 procenata, dok Surdulica u Pčinjskom okrugu beleži u 18 sati rekordnu izlaznost od 69,63. (J. S.)

18:55 - INCIDENT U ŠLjIVOVICI: ŠAMAR NA BIRAČKOM MESTU

ZLATIBOR – Na jednom od 30 biračkih mesta u opštini Čajetina oko 13 časova došlo je do incidenta, kada je jedan muškarac ženi koja je bila prisutna na glasanju – udario šamar. Policija je intervenisala, a glasanje je nastavljeno.

Prisutni na glasačkom mestu tvrde da je reč o privatnom sukobu koji je eskalirao u sali, a predstvnici stranaka i Opštinska izborna komisija, kao ni policija, nisu se do ovog trenutka oglasili povodom incidenta. (N.J.)

Foto D.Dozet

18:57 - KRAGUJEVAC: ODZIV BLIZU POLOVINE

U Kragujevcu je do 18 časova glasalo 49,59 odsto birača, saopštila je Gradska izborna komisija.

Podaci o odzivu saopšteni su na osnovu uzorka sa 13 biračkih mesta.

18:58 - GIK SUBOTICA: BIRAČ IZNEO GLASAČKI LISTIĆ

Predsednik Gradske izborne komisije (GIK) u Subotici Karolj Kovač izjavio je danas da je jedan birač u Mesnoj zajednici Peščara izneo glasački listić sa biračkog mesta i dodao da će birački odbori utvrditi da li je reč o zloupotrebi i da li ima potrebe za ponavljanjem izbora na tom biračkom mestu.

Kovač je agenciji Beta rekao da je, prema njegovim informacijama, van biračkih mesta bilo i tuča.

"Birač je izneo listić što ne predstavlja bitnu povredu izbornog procesa, ali ukoliko birački odbori ustanove da je reč o zloupotrebi glasačkog listića, na način da se listić na neki način vraća ili da cirkuliše, u tom slučaju postoji mogućnost da se na tom biračkom mestu ponove izbori kao što je to bio slučaj i u Vranju", rekao je Kovač.

Foto J.Lemajić

19:09 - PEĆINCI: IZAŠLO VIŠE OD POLA

PEĆINCI: IZAŠLO VIŠE OD  POLA

Foto: Smiljka Kostić

PEĆINCI- Iako se u opštini Pećinci danas ne održavaju lokalni izbori, 16.075 upisanih birača glasa za poslanike u republičkom i pokrajinskom parlamentu. Svih 30 izbornih mesta, u 15 naselja pećinačke opštine, jutros je otvoreno na vreme, a glasanje za sada protiče bez incidenata. Do 18 časova na teritoriji ove opštine glasalo je 57, 91 odsto upisanih glasača ili 9.316 građana. (S.K.)

19:12 - PIK: IZLAZNOST DO 18 SATI 48,1 ODSTO, ZNATNO VIŠE NEGO 2012.

Na pokrajinske izbore do 18 časova izašlo je 48,1 odsto glasača, što je znatno više nego 2012. godine, kada je izlaznost bila 43,22 odsto, izjavio je večeras zamenik predsednika Pokrajinske izborne komisije (PIK) Miodrag Parlać.

Parlać je na konferenciji za novinare rekao da je najveća izlaznost u Novoj Crnji, 66 odsto, a najmanja u Alibunaru, 43,75 odsto.

Gledajući po okruzima, najveća izlaznost je u Srednjobanatskom okrugu, 55,16 odsto, a najmanja u Severnobačkom, 44,98 odsto.

U Južnobačkom je izlaznost bila 49,24 odsto, Južnobanatskom 46,47, Severnobanatskom 45,36, Sremskom 52,26 i u Zapadnobačkom 47,46 odsto, naveo je Parlać.

Dodao je da PIK ne može da komentariše medijske navode o eventualnim nepravilnostima u izbornom procesu i rekao da su sve nepravilnosti zabeležene u okviru prigovora na biračkim mestima.

19:13 - NA KOSOVU GLASALO 35,28 ODSTO

Na Kosovu je do 18 časova glasalo je 37.901 birača ili 35,28 odsto, saopštio je OEBS.

Pravo glasa na srpskim parlamentarnim izborima na Kosovu ima 106.094 birača, javlja Kontakt radio plus. Misija OEBS na Kosovu zadužena je za sprovođenje glasanja na Kosovu.

19:20 - RIK:IZLAZNOST DO 18 SATI 47,68 ODSTO

Do 18 sati na birališta u Srbiji je izašlo 47,68 odsto upisanih birača, saopštila je Republička izborna komisija.

U centralnoj Srbiji do 18 sati izašlo je 47,44 odsto, u Vojvodini 48,34 odsto, a u Beogradu 47, 14 odsto upisanih birača, rekao je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

19:25 - LESKOVAC: GLASALA POLOVINA, IMA PRIGOVORA

LESKOVAC: GLASALA POLOVINA, IMA PRIGOVORA

Do 18 časova na 195 biračkih mesta na području Leskovca pravo glasa iskoristilo je 50,48 odsto od 121.107 građana upisanih u birački spisak.

Nadležni za sprovođenje izbora ističu da se glasanje odvija bez većih problema koji bi mogli da utiču na njihove rezultate, ali su opozicione partije tokom dana upozoravale na brojne propuste koji su se dešavali u krugu manjem od 50 metara od biračkih mesta, a konkurenciju su optuživale i da kupuje glasove. Takav slučaj je navodno zabeležen u Grdelici gde se Romima iz ovog mesta glas plaćao 2.000 dinara. (I. M.)

19:27 - POŽAREVAC: PODNETO PET PRIGOVORA

POŽAREVAC – Na izborima u Požarevcu do 18 sati izlaznost je bila skoro 50 odsto, što je više nego na izborima u 2012. i u 2014. godini. Gradska izborna komisija primila je pet prigovora na sam tok glasanja, koji su se odnosili na deljenje već popunjenih glasačkih listića, na upotrebu mobilnih telefona i na pokušaje glasanja sa nevažećim ličnim kartama. (D. N.)

19:28 - LOZNICA: IZAŠLO 47 ODSTO DO 19 ČASOVA

LOZNICA - Kako je za "Novosti" izjavio Ivko Veselinović, člak GIK, u lozničkom kraju je, do 19 časova, glasalo oko 47 odsto birača od upisanih 74 642.

Lozničani, osim za parlament Srbije, glasaju za Skupštinu grada, koja ima 59 odbornika, za koju se zakmiči 11 lista, među kojima su četiri grupe građana. (V.M.)

19:59 - CRTA: ODZIV DO 19 SATI 53,1 ODSTO

U Centru za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) rečeno je Fonetu da je odziv birača do 19 sati bio 53,1 odsto.

Biračka mesta otvorena su od sedam do 20 sati, a pravo glasa ima 6.739.441 birač.

20:03 - NEKI NISU MOGLI DA GLASAJU

Šef Posmatračke misije "Građani na straži" Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov izjavio je danas da na 20 odsto biračkih mesta građani, iako su upisani u birački spisak, nisu mogli da glasaju na parlamentarnim izborima, ali da to čini 0,32 odsto ukupnog broja birača i ne utiče na regularnost izbora.

Nedeljkov je na vanrednoj konferenciji za novinare istakao da je CRTA dobila veliki broj poziva i mejlova da građani koji su prethodno proverili u elektronskoj bazi Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da su upisani u birački spisak, nisu mogli da glasaju.

On je naglasio da je potom CRTA zatražila od svojih posmatrača na 450 biračkih mesta da utvrde o kom broju građana se radi i podaci su da se na 20 odsto biračkih mesta dogodilo da je barem jedna osoba imala taj problem.

Foto A.Stanković