UKOLIKO se u biračkom spisku još nalaze imena ljudi koji su umrli, onih koji nisu naši državljani ili su duplo upisani, to ne može da utiče na regularnost izbora. Jer, izborni cenzus se ne određuje prema ukupnom broju birača nego na osnovu broja onih koji su glasali, koji su se potpisali u izvod iz biračkog spiska i uzeli glasački listić - kaže, za "Novosti", Dejan Đurđević, predsednik Republičke izborne komisije.

* Iz dela opozicije opet stižu optužbe o mogućim mahinacijama, imenima mrtvih u spiskovima, promenama prebivališta...

- Sve su to čiste spekulacije. Povod je to što su se pojedini građani žalili da su dobili pozive za glasanje na ime osoba koje ne postoje na toj adresi. RIK-u je dostavljeno nekoliko takvih poziva. Posle provere utvrđeno je da je reč o rođacima osoba koje su prodale stan ali se nisu odjavile sa te adrese.

* Zašto su neki birači dobili po dva poziva za glasanje?

- Moguće je da je jedan poziv za lokalne a drugi za republičke izbore, jer se razlikuju birački spiskovi. Interno raseljena lica s Kosova i Metohije, na primer, prema mestu boravišta mogu da glasaju na parlamentarnim izborima, ali ne mogu da se izjašnjavaju na lokalnim.

* Postoji li, ipak, opasnost da oni koji su duplo upisani iskoriste "oba glasa"?

- Ne. Svaki glasač dobija po jedan glasački listić za jedne izbore. Prsti mu se obeležavaju sprejom, i taj birač ne može da uđe na drugo biralište. Uz to, za praćenje ovih izbora prijavilo se 1.884 domaćih i stranih posmatrača koji će, zajedno sa biračkim odborima, pratiti tok glasanja.


NOVAC DIREKTNO NA RAČUN

* ZAŠTO je RIK odlučio da se naknade članovima biračkih

odbora isplaćuju na njihove tekuće račune?

- Na ranijim izborima mnogi članovi biračkih odbora žalili su se da su ih predlagači reketirali i uzimali im deo naknade, ili su ucenjivani time da moraju da ostvare određeni uspeh na tom biračkom mestu. Zato će sada novac dobijati na tekuće račune, a uslov je da opštinskoj upravi dostave kopiju kartice svog računa.